EXCLUSIV. Cum se mai instalează un antrenor în Liga 1: recomandări între șefii Consiliilor Județene! ”Un exemplu despre cum politicienii interferează abrupt cu fotbalul”

Autor: Justin Gafiuc / 27.07.2022, 09:50
EXCLUSIV. Cum se mai instalează un antrenor în Liga 1: recomandări între șefii Consiliilor Județene! ”Un exemplu despre cum politicienii interferează abrupt cu fotbalul”

Chindia a început șchiop actualul sezon, 2-3 la Botoșani și 1-1 acasă cu nou promovata Hermannstadt, și o așteaptă patru etape de foc: în deplasare cu Farul și FCSB, acasă cu CFR Cluj și U Craiova. Risc iminent de a colecta o zestre săracă de puncte și de a confirma o criză stagională!

Va fi un test crucial inclusiv pentru Adrian Mihalcea, antrenorul instalat la începutul actualului sezon, în locul lui Emil Săndoi, căruia nu i s-a mai prelungit angajamentul la capătul unui campionat salvat la baraj.

Cum a fost instalat Mihalcea la Chindia Târgoviște

Numirea lui Mihalcea la Târgoviște a însemnat însă un exercițiu politic de forță, susțin surse locale. ”E exemplul concret despre cum politicienii interferează abrupt cu fotbalul”, explică un apropiat al clubului din vechea Cetate de Scaun.

Schema prin care Mihalcea a ajuns pe banca Chindiei ar ține de prietenia șefilor Consiliilor Județene din Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și Ialomița, Marian Pavel, ambii PSD. Cei doi sunt amici, se cunosc bine pe linie de partid și, înainte de a prelua actualele funcții, au fost și colegi de Parlament în perioada 2016-2020: Ștefan deputat, Pavel senator. Instituțiile pe care le conduc sunt principalii finanțatori la fotbal: circa 1 milion de euro pentru Slobozia, 650.000 euro pentru Chindia, cifre aferente ediției trecute.

Mihalcea a condus Unirea Slobozia în ultimele două sezoane, iar în campionatul precedent a urcat cu echipa până în play-off-ul L2. A ratat in-extremis intrarea în barajul pentru L1, unde ar fi putut întâlni exact pe Chindia!

Originar chiar din Slobozia, Mihalcea are o relație extrem de apropiată cu șeful CJ Ialomița, care, la numai două luni de la preluarea frâielor județului, în octombrie 2020, a girat aducerea fostului dinamovist la Unirea.

După ce ialomițenii s-au salvat de la retrogradarea în L3 într-un baraj cu Recea, în vara lui 2021, Mihalcea declara: ”Oamenii ăștia, Marian Pavel, președintele Consiliului Județean, Ștefan Țintă, cel care se ocupă, Alex Potor, Ilie Lemnaru, președintele, mă bucur enorm pentru oamenii ăștia, pentru că, mai mult ca noi, că noi suntem pasageri, venim și plecăm, la mine e sufletul, dar oamenii ăștia au suferit și sunt aproape de noi, vor fi aproape de noi și vom crea o echipă. Deci ăsta era singurul lucru de care îmi părea rău, pentru că oameni care nu trebuie să sufere, au suferit până acum”.

Ce salariu are antrenorul la Chindia

Sursele Playsport arată că, la finalul sezonului precedent, când Slobozia a ieșit din cărțile pentru L1, Marian Pavel i-ar fi sugerat amicului de la Dâmbovița, Corneliu Ștefan, să-i dea o șansă la Chindia protejatului său. Așa s-ar fi ajuns la alegerea lui Mihalcea la Târgoviște, unde încasează un salariu de 6.000 de euro pe lună.

După 1-1 cu Hermannstadt, al doilea pas strâmb consecutiv, Mihalcea a aruncat pe jucători vina remizei, într-o intervenție la Orange Sport: ”Am pornit din nou de la 0-1, ține de concentrare, nu de altă problemă, fizică sau mentală. Am fost corigenți la toate capitolele, atitudine, determinare, prospețime fizică, n-am reușit să-i depășim la nimic, poate doar la fazele fixe, așa am și dat gol. Ăștia suntem, vom merge înainte și vom încerca de la meci la meci să ne comportăm mai bine”.

Ex-atacantul e abia la a doua experiență în postura de principal în L1. Prima încercare s-a petrecut la Dinamo, în primăvara lui 2020, dar mandatul său a însemnat un dezastru total: 7 meciuri, o singură victorie (3-1 Clinceni), o remiză (1-1 Poli Iași) și 5 eșecuri (1-3 Sepsi, 0-3 și 0-1 FCSB, 0-1 Voluntari, 0-1 Viitorul).

De altfel, traseul de tehnician al lui Mihalcea a însemnat un șir interminabil de eșecuri sau perioade scurte de contract, la Berceni, Călărași, UTA, Mioveni sau secund la națională, sub mandatul lui Cosmin Contra.