EXCLUSIV. De ziua lui, Rică Răducanu este supărat pe Rapid. „Am fost la meci cu Craiova, atmosferă fantastică, dar echipa m-a dezamăgit. Am plecat la pauză!”

Bădulescu Silvian / 10.05.2022, 18:32
EXCLUSIV. De ziua lui, Rică Răducanu este supărat pe Rapid. „Am fost la meci cu Craiova, atmosferă fantastică, dar echipa m-a dezamăgit. Am plecat la pauză!”
  • Necula „Rică” Răducanu împlinește de Ziua Independeței a României frumoasa vârstă de 76 de ani. Cel poreclit „Tamango” este un adevărat idol al tribunelor din cartierul Giulești, unde și-a petrecut 10 ani din cariera de fotbalist;
  • Contactat de Playsport.ro cu ocazia zilei aniversare, fostul portar al echipei de sub Podul Grant a povestit ce planuri are pentru a-și celebra ziua onomastică;
  • Prezent la partida pierdută luni, 9 mai, de către băieții lui Adrian Mutu în fața celor de la FCU Craiova 1948, Rică Răducanu, în mod simbolic, a dat lovitura de start;
  • În același timp, fostul internațional a subliniat atmosfera fantastică din modernul stadion care-i reamintește de vremurile în care îmbrăca tricoul Rapidului și în care tribunele îi scandau lui numele;
  • Totuși, Rică Răducanu a rămas dezamăgit de jocul liderului din play-out, motiv pentru care a părăsit stadionul la pauză, când tabela arăta 1-1.

„Am fost la stadion, dar echipa m-a dezamăgit”

Rică Răducanu împlinește frumoasa vârstă de 76 de ani. Gloria Rapidului a fost contactată telefonic de Playsport.ro, iar cel poreclit „Tamango” a oferit câteva detalii despre cum urmează să-și sărbătorească ziua onomastică.

Mă odihnesc puțin și după urmează să mă duc la Măruță. (N.r. – legat de problemele de sănătate) Ce să mai, nu mai facem nimic. Cum am zis, o să mă duc la Măruță, organizăm ceva acolo. Nici vremea nu ajută, a plouat, nu mai e cum era. Vârsta își spune cuvântul, abia mergem pe picioare.”

Fostul „gardian al buturilor” din Giulești a fost prezent la partida dintre Rapid și FCU Craiova, încheiată cu victoria gazdelor, 3-2.

Rică Răducanu a fost impresionat de atmosfera din tribune, dar dezamăgit de jocul echipei.

Da, am fost la stadion, dar echipa m-a lăsat dezamăgit. A jucat 10 minute. După, care mai de care au făcut greșeli. M-au întâmpinat cu urări, cântece, am dat și lovitura de întrecere, dar îmi pare rău că nu au câștigat partida. Atmosfera a fost fantastică, știm cu toții acest lucru. Normal că mi-aș fi dorit să joc pe un stadion ca ăsta, cine n-ar vrea, mai ales cu atmosfera pe care o fac suporterii rapidiști?. (N.r. – Ați intrat între buturi la inaugurare la meciul demonstrativ de old-boys) La inaugurare am intrat și eu câteva minute, nu aveam cum să nu joc și pe ăsta nou, măcar 5 minute.”

„Suporterii au încurajat echipa ca și cum aș fi jucat eu”

Un lucru a fost veșnic la Rapid, conform declarațiilor lui Rică Răducanu: atmosfera suporterilor rapidiști, indiferent de ligă sau de situația echipei.

În același timp, Rică Răducanu a făcut o scurtă analiză a echipei antrenate de Adrian Mutu.

Suporterii încurajau echipa ca și cum aș fi jucat eu (n.r. – râde). Eu am plecat la pauză (n.r. – referitor la reacția lui Săpunaru de la final). Trebuie să fie supărat pe el și pe coechipieri. Ei sunt de vină pentru acest rezultat. Nu ai voie. Au jucat ca și cum ar fi vrut să piardă, m-au supărat rău. Pentru Rapid, acum, e foarte bună situația. Avem stadion nou, au jucat bine în ultimele meciuri, dar vreau să subliniez că se putea mai mult cu Craiova. Da, este o nou-promovată, totuși, în apărare ai 3-4 jucători depășiți de vârstă, dar bine că mai au vână. Tinerii trebuie să învețe pe lângă ei. Au avut meciul nul în mână.”

La final, nea Rică a subliniat că Adrian Mutu cu siguranță își dorește să reușească să ajungă în antrenorat la nivelul pe care l-a atins ca fotbalist.

(N.r. – referitor la antrenorul Adrian Mutu la Rapid) Ca orice antrenor, și Adrian vrea să aibă rezultate. A fost valoros ca fotbalist, cu siguranță își dorește și ca antrenor. Acum îți dai seamă că nu le spune jucătorilor „Dați-vă la o parte să pierdem!”. Niciun antrenor nu zice asta, e munca lor la mijloc.”

10 ani în vișiniu, 7 goluri și primul titlu național

Rică Răducanu este un idol al Rapidului. Fostul portar din Giulești face parte, cu siguranță, din galeria marilor fotbaliști care au îmbracat și au reprezentat cu mândrie culorile echipei de sub Podul Grant.

„Tamango” a jucat la Rapid 10 ani, în perioada 1965-1975, timp în care a bifat 233 de partide, împărțite între Divizia A și Divizia B, dar și meciuri europene cu victorii de neuitat, contra unor echipe ca Napoli, Legia Varșovia sau Rapid Viena, în Cupa Cupelor, Cupa UEFA sau Cupa Orașelor Târguri.

Rică Răducanu a marcat 7 goluri în perioada petrecută în cartierul Giulești și a devenit primul portar din lume prins în poziție de offside.

Era un meci cu Farul pe „23 August”. Ne-au dat gol și eu, care stăteam, în stilul meu, pe la 16 metri, am zis să ies. Am plecat în atac. A centrat Năsturescu și în poartă era Bibi Pilcă. Sandu Neagu, în loc să dea gol, mi-a dat mie pasă. Am dat cu latul. Nea Otto Anderco era arbitru, nu fluierase nimic, după care a zis că e offside. „Matale ai văzut vreun portar în offside?”. Mi-a anulat golul și am pierdut meciul ăla.”

Un titlu național și primul din vitrina Rapidului (1967), două Cupe ale României (1972 și 1975) și un titlu de campion în Liga a 2-a a strâns Necula Răducanu pentru Rapid București.

În tricoul echipei naționale, fostul portar a fost selecționat de 61 de ori și a participat la Campionatul Mondial de Fotbal din 1970, organizat în Mexic.