EXCLUSIV. Dialog devastator cu Alin Stoica înainte de FCSB – Anderlecht: ”Gigi Becali s-o lase mai moale cu Dumnezeu! Doar își bate joc de oameni. Să mă ierte Hagi, dar Academia lui e un eșec la nivel internațional”

Justin Gafiuc 13.09.2022, 21:24
EXCLUSIV. Dialog devastator cu Alin Stoica înainte de FCSB – Anderlecht: ”Gigi Becali s-o lase mai moale cu Dumnezeu! Doar își bate joc de oameni. Să mă ierte Hagi, dar Academia lui e un eșec la nivel internațional”

În vârstă de 42 de ani, fostul internațional Alin Stoica are apariții rare în media, dar polemice de fiecare dată. Pendulează azi între Elveția și Belgia, vrea să se apuce de antrenorat și, înainte de FCSB – Anderlecht, joi, ora 22:00, face o scanare abruptă a fotbalului românesc și a situației critice instalate și în curtea bruxelezilor.

După 8 etape, Anderlecht e abia pe locul 9 în clasament, la mijlocul ierarhiei, cu 10 puncte și o serie de trei înfrângeri și o remiză în competiția internă. E o postură în consonanță cu traseul la fel de fals al lui FCSB în România, unde trupa lui Dică e pe poziția 13 tot după 8 jocuri, 8 puncte, dar cu două restanțe pe agendă.

Fiul lui Tudorel Stoica a crescut în curtea lui Anderlecht de la 16 ani și jumătate, a petrecut 6 ani la cel mai titrat club din Belgia, a fost unul dintre copiii-minune ai grupării. Azi, Alin trece în revistă actualitatea pe axa București – Bruxelles.

”Se întâlnesc doi boxeri aproape prăbușiți”

– Alin, cum anticipezi că va fi acest FCSB – Anderlecht de joi seara?

– Ca un meci între doi boxeri aproape prăbușiți, care caută să profite de o șansă pentru a se revigora. Ambele formații stau rău în campionatul intern, arată slab, iar șansele mi se par egale din acest motiv. Poate un procent în plus pentru FCSB, dacă luăm în calcul terenul propriu și publicul. Fanii pot face diferența într-o astfel de conjunctură.

– Și Anderlecht a pornit, într-adevăr, șchiop în Belgia, ce se întâmplă acolo?

– Am fost pe stadionul la meciul lor cu Seraing, la începutul lui august. Au bătut cu 3-1, dar era să adorm în tribune. Apoi, am văzut că a urmat o serie neagră de rezultate și-mi spuneau și niște jurnaliști belgieni că partida aceea a fost cea mai bună a lor de când a început sezonul. Așa că îmi dau seama cât de gri e situația și la ei. Dacă cel mai bun pasator era fundașul central, cred că am spus destule.

”Anderlecht nu mai sperie pe nimeni”

– Încă mai pui suflet pentru Anderlecht?

– Cum să nu pun? Acolo am crescut și m-am afirmat. E dureros când văd că a rămas mai mult brandul. S-au dus și vremurile destul de recente când, cu Kompany, așezau jos mingea, încercau s-o scoată la margine, cu combinații, stil gen Guardiola. Acum sunt mereu cu balonul pe sus, dar se vede că nu prinde strategia asta. Înainte, tuturor le era frică să nu încaseze trei-patru goluri cu Anderlecht.

– Și acum?

– Nu mai sperie pe nimeni. Nici pe jucători nu prea-i mai interesează, majoritatea vin, pleacă, se gândesc doar la bani, nu mai contează istoria, orgoliul, atitudinea. Păcat că se întâmplă asta la un club între primele 20 din Europa la nivel de competiții continentale, în grupul select cu Barcelona, Real Madrid, Bayern.

“Dacă-l pui pe Gigi să țină mingea de 10 ori pe picior, își rupe ligamentele”

– Nici FCSB nu e departe de tabloul ăsta șifonat!

– De acord! Dar aici discutăm de o echipă inventată, nu de nivelul și prestigiul lui Anderlecht. Chiar m-au sunat ziariști belgieni să mă întrebe dacă joacă acum cu Steaua sau nu, că nici ei nu înțeleg nimic. Dar Steaua adevărată e cea din liga secundă. Așa a spus și justiția română, despre ce vorbim?

– Ce-ți spune însă azi echipa lui Becali?

– Că e mereu o echipă cu pretenții justificate la campionat, la Cupă, dar nu mai câștigă nimic din cauza patronului. Sigur, face ce vrea cu banii lui, dar el vorbește mereu doar de Dumnezeu, dar își bate joc de jucători, îi dai afară după două săptămâni, îi învârți cum vrei tu. Pentru ei nu există Dumnezeu? N-au și ei familii, suflet? Cum să-i umilești așa pe fotbaliști? Dar pe Gigi nu-l interesează decât să apară la televizor și să câștige bani. Una e să pui presiune, s-o întreții, e normal să fie așa la acest nivel, altceva să procedezi atât de urât cum face patronul FCSB. El nici nu știe cine-i Dumnezeu, dacă-l iei un pic la întrebări! Să se mai pondereze un pic și să-i mai respecte pe oameni, da? S-o lase mai moale cu Dumnezeu! Se mai și lăuda că a jucat cândva fotbal.

– Cu ce ocazie?

– Citisem mai demult niște declarații ale lui, că a jucat pe la juniorii lui Dinamo sau ceva de genul ăsta. Te bufnește și râsul! Dacă-l pui să țină mingea de zece ori pe picior, își rupe ligamentele. Nici față de fotbalist n-are! E vai de capul lui! E rupt complet de realitate. Își bate joc de oameni, apoi se hăhăie un pic pe la televizor, zice că se spovedește și gata! Păi, cum așa? Faci rău și te speli pe mâini?

”E incompetență la Ministerul Apărării pe subiectul Steaua”

– Punctai mai devreme că, în opinia ta, FCSB e o echipă inventată. Cum îți explici, totuși, că evoluează în Liga 1, iar Steaua e în divizia secundă?

– Aici sunt și chestiuni care țin de FRF, dar fotbalul românesc e în starea actuală și din cauza acestor bulibășeli la toate nivelurile. Antrenori făcuți din analiști video, cluburi create pentru proprii copii. Văd cum și la Ministerul Apărării e multă incompetență. Adică ai câștigat brandul, ai palmaresul, deții în curte o legendă precum echipa de fotbal Steaua și nu faci nimic pentru a-i deschide drumul spre prima divizie? Ei tot așteaptă până în ultima clipă să se dea vreo lege care să le permită să promoveze. Păi, și tu stai cu mâinile în sân? Nu întreprinzi nimic pentru a rezolva aceste probleme administrative, juridice? Incompetență! Asta e! Hai, s-a întâmplat să te blochezi un sezon, dar în al doilea rămâi tot inert? Îți bați joc de Steaua!

– Strict fotbalistic, însă, la ce nivel ți se pare FCSB?

– Sunt mulți tineri care își pot demonstra valoarea exact în aceste partide europene, chiar dacă e vorba despre un fel de Intertoto. Liga a treia a Europei, fără supărare! N-am văzut meciul cu West Ham, dar am înțeles că au făcut o primă repriză bună.

– Au capotat însă după pauză, când au intrat greii la West Ham!

– Eee, aici e problema! Aici ne dăm seama de statut. Deocamdată, îl omorâm pe Tavi Popescu, a căzut de la jucător de 50 de milioane de euro la cel mai criticat. E tot ”realizarea” lui Gigi!

”N-o spun cu răutate, dar toți jucătorii de la Gică eșuează peste hotare. Ceva e greșit!”

– Spuneai mai devreme că se crează cluburi preferențial pentru copii. A fost o trimitere discretă la Hagi?

– Nu, nu-l comparăm pe Hagi cu alții! El a jucat la un nivel mare de tot, și-a deschis Academia probabil după ce a văzut că nu răzbește afară ca antrenor și a simțit nevoia să implementeze propria filozofie într-un proiect personal. Foarte bine! Când am spus însă că toți jucătorii pleacă de la Gică afară, dar se întorc repede înapoi, a sărit lumea cu gura pe mine. Dar uite că timpul îi dă dreptate lui Alin Stoica! Hagi și-a readus în România aproape toți fotbaliștii distribuiți prin străinătate. Asta e o problemă! N-o spun cu răutate, dar e ceea ce se întâmplă: în afară de Ianis, care a cucerit trofee la Rangers, nimeni plecat din Academie n-a răzbit peste hotare. Să-i vedem că joacă prin Champions League, cuceresc campionate, Cupe! Niciunul!

– Răzvan Marin nu e un caz fericit?

– S-a blocat la Ajax, acum migrează prin Italia la un nivel mediu. N-am nimic nici cu jucătorii, dar nu e suficient talentul. E o greșeală undeva inclusiv în instruirea de la Academie. Nu poți să arunci totul pe fotbaliști. Să mă ierte Gică, dar tot zice că fotbalul românesc în sus și-n jos, dar ce fac afară cei care pleacă din Academie? La ce nivel ajung?

”Cu cine să facă minuni Edi Iordănescu?”

– Consideri că proiectul de la Constanța e un eșec raportat la nivel internațional?

– E un eșec, da! Păi, dacă te uiți la generația care a jucat semifinale de Europene și vezi pe unde sunt acum, unii pierduți prin liga a doua, ce poți să spui? Repet, nu zic lucrurile astea cu răutate, ci pentru că mă doare unde a ajuns fotbalul românesc. OK, Hagi e singur, e unic în România cu proiectul lui, felicitări! Dar crește tu jucătorul român astfel încât să nu capoteze pe linie în străinătate. Afară nu merge cu mângâieri pe creștet, cu ”hai că avem talent!”. Mă doare capul când văd și moda asta cu mental coach, care e încă o dovadă de fragilitate. Păi, Cămătaru, Mateuț, Cârțu sau Belodedici de ce au devenit foarte mari fără mental coach?

– Echipa națională cu Edi Iordănescu e ultima în grupa Ligii Națiunilor.

– Eu am spus că între Mutu și Edi era diferența legată de faptul că Adi știe mai bine ce înseamnă să evoluezi la un nivel mare, și la națională, și la club. Dar ar fi o greșeală să-l arătăm acum cu degetul pe Edi. Ce jucători are la dispoziție? Ce materie primă? Mă uitam recent la un meci al lui Galatasaray, nu-l vedeam pe Cicâldău nici măcar rezervă și aflu că ajuns prin zona arabă. Stanciu e prin China. Nu ai, pur și simplu, fotbaliști care să evolueze la un nivel superior. De unde să facă Edi minuni? Cu cine?

“Aș vrea să mă apuc de antrenorat”

– Apropo de Mutu: face o treabă interesantă în Giulești, ce zici?

– Începutul e atractiv, într-adevăr, dar contează finalul. Drumul e lung, acum contează mult entuziasmul, publicul, spiritul noului stadion. Să nu ne grăbim. Au trecut vremurile cu alergatul pe șine, dar dacă se leagă la un moment dat două-trei rezultate nefericite va fi o primă piatră de încercare. Intervine și oboseala pe traseu. Nu e simplu. E clar însă că Adi face până acum o treabă bună la Rapid.

– Tu cu ce te mai ocupi? Cum îți merge?

– Sunt consultant la o agenție de impresariat, am și licența A de antrenor, aș vrea să încep ceva în zona asta. Poate secund la început sau principal la o ligă mai mică. Dar aș prefera să lucrez cu cineva cunoscut, să capăt experiență, undeva unde să ai și o oarecare stabilitate, să nu te plimbi de colo-colo la fiecare șase luni.

– Poate te ia Piți în staff!

– Deocamdată, trebuie să-și găsească el echipă. E un antrenor cu anvergură, cu pretenții, spre deosebire de alții care au ajuns pe bancă după ce au fost preparatori fizici. Și d-asta s-a stricat fotbalul, că nu mai există nicio măsură, nicio decență profesională!

– În România te-ar tenta să lucrezi?

– Nu spun ”niciodată”, pentru că nu știi cum te duce viața, dar n-aș trece ca o variantă prioritară. Când văd câte scandaluri sunt în România, nu-ți vine să te întorci.

”Niște retardați la meciurile Craiovei! Lăsați-l în pace pe Săpunaru!”

– Uite, acum e ditamai scandalul cu agresiunile de la Craiova, Săpunaru în prim-plan!

– Nu-mi spuneți că Săpunaru a explodat așa, dintr-odată! Sunt convins că a fost provocat de mai multe ori înainte să replice. Mi-aduc aminte ce am pățit și eu la Craiova când jucam la FC Național, prin 2005. Am ieșit la încălzire și a început unul să mă ia direct la voleuri. ”Băi, Stoica, bine că te-ai întors în țară, să mai avem și noi pe cine să înjurăm!”. Bun, acum s-a jucat la Tg. Jiu, dar e o zonă cu oameni needucați, niște retardați prin tribune. Am rămas șocat. Vai de capul lor!

– Indiferent cum ar fi, e normal însă ca Săpunaru să replice cu violențe?

– Citeam și ce zicea Mitică Dragomir, că l-o fi luat de mamă, de morți, plus gazele alea lacrimogene de nu mai puteai să respiri, funcționează adrenalina. Eu știu cum e. Riști să nu te mai poți controla în acea tensiune. Pe urmă, vine Poștașu’, Moștașu’, un no name, incită, apar pe la cabine tot felul de personaje. Suntem în codru? Sigur, nu e OK să replici cu duritate, dar cedezi nervos când vezi ce se întâmplă în jurul tău. Mai trece câte unul, te înjură, te scuipă. Niște retardați la partidele de acolo! Lăsați-l, bă, în pace pe Săpunaru!

– Cu cine mai ții legătura în țară dintre foștii colegi, amici?

– Cu Cătălin Munteanu, cu Hulubei, mai discut uneori cu Marius Croitoru.

– Uite, ți-ai găsit loc în postura de secund!

– Ce să caut eu la Craiova? Sunt puși acolo numai pe harță, pe scandaluri. Ați uitat cum l-au dat afară și pe Pițurcă în episodul cu Mititelu? Toți vor să pară prin Craiova niște băieți buni, dar sunt cele mai respingătoare personaje. Știu ce spun, că am trăit pe pielea mea experiențe în Bănie.

– Tata ce mai face?

– Sănătos, bine, mulțumesc de întrebare! Mai joacă fotbal câteodată, dar, cum știți, nu mai e deloc implicat în fenomen. Așa e nu doar în România: conduc ”specialiștii”, iar ”necunoscătorii” stau acasă.

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622