EXCLUSIV | DNA anchetează cazul FC Brașov – Scotch Club. Vizat e primarul Allen Coliban! Ce suspiciuni au procurorii 

Justin Gafiuc 06.10.2022, 15:42
EXCLUSIV | DNA anchetează cazul FC Brașov – Scotch Club. Vizat e primarul Allen Coliban! Ce suspiciuni au procurorii 

În L2, Brașovul Steagul Renaște, continuatoarea vechiului FC Brașov, n-a început strălucit sezonul, e abia pe locul 14, cu 9 puncte din 8 partide, iar problemele se tot lipesc de gruparea de sub Tâmpa.

DNA, prin Serviciul Teritorial, a dispus începerea urmăririi penale in rem pe dosarul referitor la relația SR Brașov – Scotch Club, o temă în care la mijloc se află numele primarului Allen Coliban

Potențiala infracțiune: ”Abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

Informația a fost furnizată recent de portalul newsbv.ro, iar demararea anchetei, care vizează deocamdată faptele, nu persoanele, s-a făcut în urma sesizării formulate de un brașovean. 

 

Axa suspectă: primar, președinte Consiliu Director, membru fondator

 

Concret, procurorii urmează să cerceteze cu prioritate perioada 2021-2022, când Coliban ar fi fost atât primar și președinte al Consiliului Director al ACS FC Brașov – Steagu Renaște, cât și membru fondator al acesteia. E vorba despre o incompatibilitate care s-ar fi derulat pe următorul circuit: 

– ACS Scotch Club Brașov funcționează din 2019 și vizează susținerea sportului

– Coliban și prietena acestuia, Camelia Clem, se numără printre membrii fondatori

– în mai 2021, Asociația anunță Consiliul Local că susține reînființarea clubului istoric de fotbal al urbei, FC Brașov, iar prin HCL 319/27.05.2021 Municipalitatea aderă la ACS Scotch, care-și schimbă denumirea în Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul renaște

– noul Consiliu Director îl cuprinde pe primar în calitate de președinte, ca reprezentant al Municipiului

– în iunie 2021, potrivit newsbv.ro, ”Coliban și concubina acestuia, Clem Camelia Maria, depun la Asociație două adrese. Care nu poartă număr de înregistrare. Aceștia anunță că începând cu acea dată se retrag din calitatea de membru fondator al Asociației și solicită a se lua act de aceste două cereri. Problema acestor hârtii este că nu prea au produs vreodata efectele juridice avute în vedere. Întrucât acestea trebuiau înregistrate în registrul special ținut la Judecătoria Brașov. În acest context, Coliban este, de facto, membru fondator ca persoană fizică la Asociație, dar și ca primar, fiind reprezentantul municipiului!”

– ”sediul Asociației se află chiar la adresa de domiciliu a actualului primar Allen Coliban din municipiul Brașov, Piața Teatrului”

– iunie 2021, Municipalitatea decide finanțarea din bugetul local a ACS Steagul Renaște cu un milion de lei. Suma va crește ulterior cu mai multe tranșe, ajungând la circa un milion de euro. ”Coliban era încă membru fondator al Asociației, ca persoană fizică. Apar niște conflicte de interese?”, mai nota newsbv.ro.

– iulie 2021, CL cedează gratuit către ACS Steagu Renaște mărcile FC Brașov și Fotbal Club Brașov România și drepturile derivate din acestea 

– de asemenea, Asociația capătă tot gratuit, pentru doi ani, dreptul de folosință a unor spații din incinta bazei Metrom: birouri și teren de antrenament.

 

”Am demisionat din Asociație”

Coliban detalia recent pentru Playsport subiectul legat de postura sa dublă pe axa Primărie – club:

”În condițiile în care colegii din alianță nu au reușit să obțină o denumire judecătorească în timp util pentru un club nou, am venit cu o entitate care nu avea activitate. O asociație pe care o înființasem împreună cu alte trei persoane și am pus-o la dispoziția Primăriei. Am spus de la început că demersul de transfer va fi însoțit de demisia mea din Asociație, ceea ce s-a și petrecut”. 

Sunt exact detaliile care încep să fie deslușite de procurorii brașoveni. Între timp, clubul răsuflă ușurat că a deblocat finanțarea dinspre Primărie, pusă sub semnul întrebării înainte de startul sezonului. Asta după ce un raport al Curții de Conturi concluziona că 3,5 milioane de lei ar fi fost folosiți ilegal în scopul finanțării ACS Brașov – Steagu Renaște! 

 

”Vom primi săptămânile următoare 4 milioane de lei”

”Bugetul pentru actualul sezon, dinspre Primărie, e deja aprobat pe noul ghid de finanțare. Chiar acum lucrăm la documente pentru a accesa suma respectivă. Este vorba despre 4 milioane de lei, pe care ar urma să-i primim în cont săptămânile următoare”, declară președintele Marin Mitran.

Cu Dan Alexa pe bancă, SR Brașov și-a propus să promoveze încă din acest sezon în L1, dar complicațiile financiare temperează deja elanul ardelenilor. 

Urmăriți Playsport.ro și pe