Exclusiv. Drama pe care a trăit-o Denis Haruț. Pus să se antreneze prin parcuri și să stea cu orele singur în vestiar

Gabriel Eșanu 10.01.2021, 16:45
Exclusiv. Drama pe care a trăit-o Denis Haruț. Pus să se antreneze prin parcuri și să stea cu orele singur în vestiar

Încă un fotbalist tânăr, Denis Haruț s-a lovit și de foarte multe probleme. În urmă cu doi ani, fotbalistul dorit de FCSB trăia momente dramatice. Cariera fundașului cotat de Transfermarkt.de la 1 milion de euro a fost în mare pericol. Ajunsese să se antreneze de unul singur, prin parcuri, după ce clubul ACS Poli Timișoara îi transmisese că nu mai face parte din lot.

Asta pentru că a refuzat să accepte o diminuare de 50 la sută a contractului. Un contract care oricum era foarte mic, sub 1.000 de euro pe lună. Playsport vă prezintă în exclusivitate documentele care atestă drama prin care a trecut Denis Haruț în urmă cu doi ani!

Denis Haruț a debutat în Liga 1 chiar contra celor de la FCSB! Un coșmar pentru ACS Poli, 0-7 pe Arena Națională!

Născut la Timișoara și fost junior la Poli Timișoara, Denis Haruț a fost și el afectat de instabilitatea financiară din fotbalul de pe Bega. Dar totul părea că se rezolvă în vara lui 2016, când se transfera la ACS Poli Timișoara. Urma să debuteze în Liga 1, sub comanda lui Ionuț Popa. Cu o misiune foarte complicată în lupta pentru evitarea retrogradării. Din cauza unei penalizări de 14 puncte primită de bănățeni, pentru neîndeplinirea baremului.

Folosit în acea perioadă ca fundaș central, Haruț nu și-a făcut loc în echipa lui Ionuț Popa în acel sezon. Era rezervă a mult mai experimentaților Gabriel Cânu și Cristian Scutaru. Debutul în Liga 1 a venit un sezon mai târziu, pe 22 octombrie 2017. Chiar pe Arena Națională, împotriva celor de la FCSB. Un meci de coșmar pentru bănățeni, 0-7 în fața echipei antrenate la acea vreme de Nicolae Dică. Ionuț Popa chiar l-a scos la pauză, nemulțumit de prestația fotbalistului. Până la finalul acelui an, Haruț a mai prins alte cinci partide, niciuna ca titular.

A refuzat o micșorare la jumătate a salariului și din acel moment a început calvarul pentru el!

La mai puțin de o lună după debutul în Liga 1, Denis Haruț debuta și în naționala U19 a României. Adrian Boingiu îl trimitea fundaș central într-o victorie obținută în fața Greciei, scor 2-1, pe 8 noiembrie. A mai prins alte șase selecții la U19, dar a fost ulterior folosit ca fundaș dreapta.

În faza play-out a sezonului 2017-2018, Denis Haruț a devenit titular la ACS Poli Timișoara. Alterna între postul de fundaș dreapta și cel de fundaș central. A fost folosit inclusiv în banda stângă a defensivei, într-o partidă cu Daco-Getica. Dar ACS Poli Timișoara a retrogradat la finalul acelui sezon. Și a fost lovită imediat de probleme financiare.

Haruț a fost titular și în prima partea a sezonului 2018-2019, în Liga 2. Problemele pentru el au început după ce i s-a cerut să accepte o diminuare la jumătate a contractului. Care oricum era unul mic, sub 1.000 de euro pe lună. Haruț a refuzat, iar conducerea clubului a început să îl pedepsească. La echipă a venit Valeriu Răchită, care l-a scos din lot.

Denis Haruț nu a fost primit în cantonamentul clubului din Antalya. Nu a fost chemat nici la vizita medicală

Denis Haruț nu a fost luat în cantonamentul echipei din Antalya și a fost lăsat să se antreneze de unul singur prin parcuri. Clubul îl chema la antrenamente de două ori pe zi, dar nu îi oferea nici minimum de condiții. Se antrena separat, fără antrenor, fără preparator fizic. Ba mai mult, Haruț nu a fost chemat nici măcar să facă vizita medicală.

Disperat din cauza problemelor pe care le întâmpina, Denis Haruț s-a adresat AFAN (Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România). Prin președintele Emilian Hulubei, sindicatul fotbaliștilor a trimis trei notificări prin care anunța că va reclama clubul la comisiile abilitate.

 

„Vă informăm că jucătorul s-a prezentat sâmbătă și duminică (23.02.2019 și 24.02.2019) la antrenamente, astfel cum i s-a comunicat. Din păcate, ați considerat de cuviință să îi comunicați jucătorului un program de antrenament pe care clubul nu l-a respectat. Jucătorului nu i s-au pus la dispoziție condițiile necesare efectuării antrenamentelor.

Nu a fost prezent nici măcar antrenorul, nici la ședințele stabilite pentru ora 11:00, nici la cele stabilite pentru ora 15:00. Mai mult decât atât, nu i s-a pus la dispoziție nici vestiar / un spațiu unde jucătorul să se echipeze / dezechipeze pentru antrenamente. Și nici echipamentul necesar desfășurării antrenamentelor.

Acuze de la ANAF: „Denis Haruț a fost supus unui tratament ‘special’. Cariera jucătorului este în pericol”

Aceste lucururi denotă, fără putință de tăgadă, faptul că dumneavoastră nu îi asigurați jucătorului condițiile asumate prin semnarea contractului. Încălcându-se prevederile RSTJF, în speță art. 5.1 lit. a) și b) – drepturile jucătorilor, cât și art. 6 – obligațiile cluburilor.

Atitudinea dumneavoastră și modul în care înțelegeți să nu vă îndepliniți obligațiile reprezintă temei pentru încetarea contractului pentru justă cauză, în conformitate cu prevederile art. 18.10 lit. a). Jucătorul va sesiza comisiile cu atribuții jurisdicționale din cadrul FRF”

Observăm că nu considerați necesar să respectați contractul încheiat între părți și nici regulamentele FRF. Continuați să supuneți jucătorul unui tratament „special”, generat în mod clar de refuzul acestuia de a accepta diminuarea contractului. Atitudinea dumneavoastră pune în pericol cariera jucătorului, întrucât clubul face tot posibilul să împiedice jucătorul să își desfășoarea activitatea în mod corespunzător. În timp ce acesta a încercat doar să respecte contractul și să își îndeplinească atribuțiile”, se explică în notificarea trimisă de AFAN către clubul ACS Poli Timișoara.

ACS Poli Timișoara a fost amendată de CNCD pentru tratamentul discriminatoriu aplicat lui Denis Haruț

Drama lui Denis Haruț a continuat și în următoarele luni. Clubul a început să ia măsuri chiar mai dure. Fotbalistul dorit de FCSB a fost inclusiv obligat să stea la club timp de opt ore pe zi, chiar dacă nu se antrena. Asta în vreme ce restul colegilor săi nu aveau această obligație. AFAN a continuat lupta pentru a-l salva pe Haruț de la Timișoara.

CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) s-a autosesizat în privința cazului lui Denis Haruț. Iar cei de la AFAN au trimis o notificare către cei de la CNCD, în care era expusă situația groznică pe care o traversează fotbalistul care împlinea 20 de ani chiar în acea perioadă de coșmar.

Mergea la trei antrenamente pe zi, deși nu i se oferea antrenor. Îl obligau să stea cinci ore pe zi singur în vestiar

  • În data de 16 ianuarie 2019 este notificat de ACS Poli Timișoara că nu mai intră în programul de pregătire al echipei și că este ‘liber’ în perioada 16.01-01.02.2020.
  • Nu a fost luat în cantonamentul în Antalya împreună cu restul echipei, deși era apt fizic (cantonamentul a avut loc în perioada 01-10.02.2019).
  • După data de 01.02.2019 i-a fost comunicat verbal să vină la 3 antrenamente / săptămână, separat de restul echipei, nefiindu-i asigurate condiții similare de desfășurare a antrenamentelor cu ale celorlalți colegi:  fără vestiare, echipament, fără antrenor, fără asistență medicală, fără a se asigura condiții de refacere și recuperare.
  • Nu a fost programat la vizita medicală nici odată cu restul echipei și nici ulterior până astăzi.

Denis Haruț a rămas liber de contract în vara anului 2019 și a semnat imediat apoi cu FC Botoșani

Mai mult, conform actului trimis de ANAF la CNCD, Denis Haruț era obligat să stea câte cinci ore pe zi singur în vestiar. Jucătorul chiar a filmat cu telefonul mobil o partde din umilințele cumplite la care a fost supus de club. În cele din urmă, CNCD a concluzionat că jucătorul a fost într-adevăr discriminat. Iar cei de la ACS Poli Timișoara au primit o amendă. La finalul acelui sezon, în vara lui 2019, Denis Haruț devenea jucător liber de contract. A semnat cu FC Botoșani, iar cota sa a explodat din acel moment. A avut evoluții solide în Moldova, iar acum este dorit de FCSB.

Au mai fost câteva detalii de pus la punct. Mă bucur că am rezolvat. Este un moment foarte important pentru cariera mea. Am trăit cu intensitate aceste momente. Mă bucur că acum totul este ok. E un pas înainte în cariera mea. Sper să arăt ce am demonstrat și la Botoșani. Sunt pregătit să joc pe orice post, încerc să-mi fac treaba indiferent undeva voi juca. Sper să nu dezamăgesc.

Mă simt mai bine pe poziția de fundaș central. Aștept cu nerăbdare să încep. Marius Croitoru mi-a spus să fac ce simt eu și că e un pas mare în cariera mea. Nu am teamă de critici. Sunt foarte puternic. Mă bucur că roadele muncii mele se văd acum”, declara Denis Haruț sâmbătă seară. Înţelegerea cu FCSB a picat duminică, după ce fotbalistul a remarcat că oficialii ilfovenilor nu au fost corecţi în legătură cu durata contractului.

Urmăriți Playsport.ro și pe