EXCLUSIV. Hagi = o treime din naționalele de seniori ale României în 2021! Cifrele fabuloase ale dominației “Regelui” care produce tricolori pe bandă rulantă!

Autor: Gabriel Berceanu / 26.01.2022, 18:21
EXCLUSIV. Hagi = o treime din naționalele de seniori ale României în 2021! Cifrele fabuloase ale dominației “Regelui” care produce tricolori pe bandă rulantă!

Unul din obiectivele declarate ale proiectului Hagi dedicat creșterii de fotbaliști a fost și este furnizarea de jucători pentru naționalele României. În același timp, formația de seniori s-a consacrat atât ca o rampă de lansare pentru produsele altor pepiniere, cât și ca o soluție de reviriment pentru talentele intrate în derivă. 

Toate, la un loc, sunt argumente, de fapt. Pentru o concluzie spectaculoasă: unul din trei tricolori cărora li s-a cântat imnul în 2021 sunt “marca Hagi”!

Naționala de seniori, peste medie

O analiză Playsport răspunde la întrebarea pe care mulți microbiști și-o pun când vine vorba de relația dintre dintre echipele naționale și Gică Hagi. Cât produce și formează “Regele” pentru România? Dacă e să ne raportăm exclusiv la anul 2021 și doar la naționalele de seniori, răspunsul ar fi: foarte, foarte mult!

Am inventariat toți fotbaliștii care anul trecut au jucat măcar un minut pentru România la nivel U20, U21, U23 și de seniori, în partide oficiale și amicale. Apoi, toată baza de jucători a trecut prin filtrul propriului CV. Pentru a selecta tricolorii care

  • au fost descoperiți și crescuți de Gică Hagi la Viitorul
  • au jucat în perioada junioratului o perioadă importantă de timp pentru Academie 
  • au îmbrăcat tricoul Viitorului pentru o perioadă suficient de consistentă încât aceasta să fie relevantă pentru cariera lor
  • joacă în prezent la Viitorul/Farul

Din totalul de fotbaliști utilizați de România la seniori în 2021, un procent de 31,87% sunt “marca Hagi”!

La nivelul primei reprezentative, care a disputat 12 partide în 2021, 10 oficiale și 2 amicale, procentajul este chiar mai mare și ajunge la 35,71%. Practic, 15 din cei 42 de fotbaliști folosiți de Mirel Rădoi intră în categoria noastră.

LOTUL HAGI LA NAȚIONALA “A” ÎN 2021: Florin Tănase, Răzvan Marin, Alexandru Mitriță, Enes Sali, Cristian Manea, Dragoș Nedelcu, Tiberiu Căpușă, Alexandru Băluță, Alexandru Cicâldău, Alin Toșca, Ianis Hagi, Denis Alibec, Cristian Ganea, Florinel Coman, Virgil Ghiță.

Olimpicii, record!

Recordul vine însă de la naționala olimpică, pentru care Viitorul de la acel moment a furnizat fotbaliști în condițiile în care majoritatea cluburilor de Liga 1 au refuzat convocările. Avem un procentaj de 40% pentru România U23 care a jucat la Tokyo 2020! Adică 8 din cei 20 de tricolori utilizați în 3 meciuri la Jocurile Olimpice: Marco Dulca, George Ganea, Radu Boboc, Andrei Ciobanu, Tudor Băluță, Marian Aioani, Virgil Ghiță, Ronaldo Deaconu.

Cifrele scad puțin la nivel U21 și U20. Dar trebuie să ne gândim că și aici, la ambele categorii de vârstă, procentajul evidențiază faptul că aproape un sfert din jucătorii utilizați provin sau au fost formați de Hagi! 

Ceea ce este uriaș pentru un singur club, în contextul în care vorbim de un aport tot mai consistent, în creștere, al cluburilor din străinătate la baza de tricolori tineri. De o dezvoltare semnificativă a academiilor și cluburilor de juniori în România, dar și de o creștere numerică evidentă. 

Giafer și Miculescu au lucrat cu Hagi

Astfel, la nivel de România U21, avem un procentaj de 24%, adică 12 din 50 de tricolori utilizați în partidele amicale din 2021 dar și la EURO U21 din Ungaria și Slovenia. Iar pentru România U20, procentajul este mai mare, 27,78%. La cea mai tânără națională a României, unde Bogdan Lobonț este selecționer, 10 din cei 36 de fotbaliști pe teren la cele 6 partide amicale sunt “marca Hagi!”

LOTUL HAGI LA NAȚIONALELE U21 ȘI U20 ÎN 2021: Alexandru Mățan, Cătălin Itu, George Ganea, Marco Dulca, Adrian Petre, Andrei Ciobanu, Radu Boboc, Louis Munteanu, Alexandru Georgescu, David Miculescu, Alexi Pitu, Mihai Popa, Alexandru Sima, Eduard Radaslavescu, Robert Mustacă, Darius Grosu, Constantin Grameni, Deniz Giafer, Gabriel Dănuleasa, Gabriel Buta, Daniel Bîrzu, Luca Andronache.

Reversul medaliei: rezultatele…

În același timp, trebuie privit și nivelul rezultatelor, dincolo de cantitate. Dacă aportul numeric e substanțial, atunci e clar că și aportul la rezultatele din teren e același. Dacă ne raportăm doar la 2021, anul de referință pentru analiza noastră:

  • România a avut evoluții oscilante la seniori, de la succesul în Islanda la eșecul în Armenia, 4 puncte luate Macedoniei de Nord dar înfrângere în amical acasă cu Georgia, meciuri bune cu Germania dar cu zero puncte obținute. Iar ratarea calificării la barajul de Mondial, după 0-0 la București cu Islanda, a închis amar parcursul.
  • România U23 s-a prezentat onorabil la Jocurile Olimpice după o absență de peste jumătate de secol și în condițiile speciale de pregătire, având în plus un lot de compromis. Patru puncte din trei meciuri. Dar senzația este, mai ales la nivelul jocului, că o altă Românie Olimpică, formată din alți jucători, lăsați de cluburi la națională, ar fi reușit mult mai mult.
  • România U21 la EURO a fost poate marele plus al anului, tricolorii nereușind să iasă din grupe dar încheind fără înfrângere în fața Olandei și Germania, învingând Ungaria. Apoi, seria de amicale pe care noua generație U21 dar și proaspăta națională U20 le-au disputat au fost o serie de surprize plăcute și scoruri drastice. Spre exemplu, victorii cu Portugalia, Cehia și Polonia la U20, dar și 1-6 cu Anglia și 0-7 cu Italia!