EXCLUSIV | Informații explozive din cazul Mangia venite din Malta. „A fost înregistrat. Verdictul e inevitabil”

Cătălin Mureșanu 06.10.2022, 09:07
EXCLUSIV | Informații explozive din cazul Mangia venite din Malta. „A fost înregistrat. Verdictul e inevitabil”
  • Andrei Ciolacu (30 ani), singurul fotbalist român care evoluează în campionatul din Malta, vorbește despre ecourile „scandalului Mangia”. Atacantul celor de la Floriana  spune că, la rândul lui, a auzit zvonuri despre problema antrenorul italian încă din țară, din perioada în care evolua în tricoul rivalei Universității din oraș. Acum, după episodul de la naționala malteză, este de părere că nu poate fi vorba de o întâmplare; 
  • Devis Mangia (48 ani) evită să facă declarații, avocatul său a negat acuzațiile, în timp ce dezvăluirile mamei lui Răzvan Popa au fost redate la virgulă în presa din micuța insulă aflată în Marea Mediterană. 

 

Salut, Andrei! Te-am sunat în legătură cu „scandalul Mangia”, al cărui ecou se întinde și în România și în Malta… 

Să știi că, față de România, aici lucrurile stau altfel. Mai mult s-a vorbit în țară, mai ales după ce au apărut dezvăluirile legate de Răzvan Popa, mă refer la tot ce a spus mama lui. Aici se dau comunicate și se cam pune batista pe țambal, federația s-a sesizat și așteaptă să se termine ancheta poliției. Inițial a apărut informația că vor să-i rezilieze contractul lui Mangia, apoi au ieșit la iveală și motivele, există și aici presă de scandal care a aflat lucruri, picanterii, cancan-uri, bula s-a îngroșat și totul s-a transformat în această acuzație de abuz sexual. 

 

„Eu am auzit de chestiile astea încă din țară și chiar la nivel de detalii. În lumea fotbalului se știa de cel puțin un an”

 

Și cu Mangia ce se întâmplă? 

E suspendat din funcție. Urmează să se ia o decizie în momentul în care cei de la poliție termină ancheta. Au prezentat probele. Există înregistrări ale jucătorului implicat, este vorba de același jucător care ar fi pățit ce a pățit în două rânduri, la două convocări diferite, iar a doua oară l-ar fi înregistrat pe Mangia. Bine, el e singurul care a depus plângere, că așa pot fi și 10, însă unul singur a luat atitudine, a spus. Totuși, lumea așteaptă, opinia publică, oamenii de fotbal nu s-au aruncat să-l acuze pe antrenor, nu au sărit să-l sfâșie așa cum s-a întâmplat la noi. Maltezii sunt altfel, noi, în România, trăim în felul nostru. 

Nici după tot ce a apărut în România? 

Să știi că tot ce a apărut a fost preluat de presa de aici, tot, la virgulă. Poate percepția opiniei publice s-a mai schimbat după dezvăluirile din România. Realizezi că, dacă ar fi fost un singur episod… poate e ceva la mijloc. Știi cum e în lumea fotbalului, toți vorbesc, vorba se duce, adevărul se alterează de la unul la altul. Însă acum, eu cred că lucrurile s-au mai schimbat. Și îți dau exemplul meu.

Eu am auzit de chestiile astea încă din țară și chiar la nivel de detalii. În lumea fotbalului se știa de cel puțin un an, însă nu poți să crezi tot ce se vehiculează. Nu mă feresc, lumea vorbea, am jucat și la Craiova, la rivala din oraș și se mai auzeau unele chestii. Însă după ce a apărut și acest episod de la naționala Maltei… a doua oară, în două țări diferite, e clar că nu e o întâmplare. Verdictul e inevitabil! 

 

„Totul a ieșit la suprafață după mult timp și asta e puțin ciudat, dacă simți că s-a depășit limita, nu văd de ce să nu reacționezi”

 

S-a scris că, cel puțin în cazul Craiovei, însă spui tu că și în cazul federației malteze, se cam bagă gunoiul sub preș…  

Nu caut să mă poziționez de nicio parte, nu e treaba mea. E adevărat că, într-un vestiar, se depășește, uneori, limita glumelor. Însă e important să știi să spui stop. Totul a ieșit la suprafață după mult timp și asta e puțin ciudat. Dacă simți că s-a depășit limita, nu văd de ce să nu reacționezi. Ce se poate întâmpla? Ce pierzi? Ești la națională, nu te mai cheamă, ești la echipa de club, nu joci.

E o chestiune bărbătească, o spui direct. Eu, dacă aș fi simțit ceva, îți spun clar că atunci, pe moment, aș fi luat atitudine. În plus sunt telefoane speciale destinate fotbaliștilor, un sindicat care te poate consilia la orice oră din zi și din noapte pe toate chestiunile, de la blaturi și până la orice altă situație neprevăzută. 

Colegii tăi ce spun? Sunt jucători de la Floriana la echipa națională, au lucrat cu Mangia… 

Și-au pus și ei semne de întrebare, e normal, însă nu au avut probleme de acest gen, m-au întrebat și pe mine după ce au văzut ce s-a scris în România. Repet, din ce se știu în acest moment, din presă și din alte surse, un singur jucător a depus plângere, l-a înregistrat pe Mangia și a mers mai departe pentru dreptatea lui. 

 

„Mangia dezminte acuzațiile și, până la finalizarea anchetei, nu o să facă niciun fel de declarații”

 

Mangia a avut vreo reacție, s-a apărat în vreun fel, a ieșit în fața publicului? 

Singura poziție pe care a luat-o a fost prin intermediul avocatului său, cel care a spus că dezminte acuzațiile și, până la finalizarea anchetei, clientul său nu o să facă niciun fel de declarații. Acum mă gândesc că dacă știi că nu e adevărat, te aperi, nu? Ai lua o poziție! Așa este vorba de o reacție formală, atât din partea avocatului, cât și a federației. 

Tu, în această perioadă în care ai jucat în Malta, te-ai întâlnit cu Mangia? 

Da! El venea la meciurile echipei pentru a-i urmări pe fotbaliștii selecționabili. Chiar am vorbit de rivalitatea celor două Craiove, m-a abordat în limba română, am discutat de două sau trei ori. 

Mi-ai spus că ai auzit încă din țară unele lucruri, cum l-ai privit în momentele alea, când te-ai întâlnit cu el în Malta? 

Ți-am spus, n-am luat în serios ce se spunea, ce se auzea, nici nu ai cum, însă după ce a apărut episodul de aici, totul s-a schimbat și ți-am explicat cum gândesc acum.