Mihai Rusu (74 de ani) a vorbit, într-un interviu pentru Playsport, despre relația dintre Ion Țiriac (83 de ani) și miliardarul Dan Petrescu (68 de ani). Acesta din urmă a decedat într-un accident aviatic de la periferia orașului Milano, petrecut în octombrie 2021.
Ion Țiriac este cunoscut ca un fost bun tenismen al României, excelent în cuplul cu Ilie Năstase, alături de care a rămas în memoria iubitorilor tenisului din toată lumea. Ion Țiriac este recunoscut și ca unul dintre cei mai bogați români. Un afacerist cu greutate nu doar în țară, ci și în mediile cu „ștaif” din Europa sau de oriunde. Și, ca mai toți oamenii, Ion Țiriac are și „tenebrele” lui. Mihai Rusu a vorbit într-un interviu incendiar pentru Playsport, între altele, despre legătura cu Dan Petrescu. Cel mai bogat român în urmă cu doar doi, trei ani a fost un nume pe cât de discret, pe atât de controversat. Iar dispariția sa a adăugat o urmă de mister peste toate.
Mihai Rusu a fost jucător de tenis și o foarte cunoscută voce a notoriului post de radio „Europa Liberă”. Cetățean german, acesta a interacționat în dese rânduri cu Ion Țiriac, iar viețile celor doi au avut puncte de congruență în mai multe contexte de viață. Acesta povestește, într-un interviu pentru Playsport, că actualul miliardar al României a profitat din plin de colaborarea cu Securitatea. Avantajele au fost de la vile în zonele de lux ale Bucureștiului, până la facilități în străinătate, precum camere rezervate la hoteluri din Europa sau alte „porți deschise”. Unul dintre personajele cu care s-a intersectat de-a lungul anilor a fost controversatul Dan Petrescu.
(Playsport: Și nu vi se pare că explicația stă în picioare?) Mihai Rusu: Păi, hai să vedem mai departe contextul! De fapt, Țiriac își dezvoltase între timp relația specială cu primul ministru Maurer, cu care mergea frecvent la vânători și-i asigura protecția necesară, inclusiv garanția ieșirilor externe. Cu sacii în căruță, probabil nu l-au mai preocupat alte circuite cu Securitatea, mai ales că avea și sportiv un statut deja indispensabil la Dinamo, campion la simplu, la dublu, plus turneele externe începute cu Năstase. Ar fi foarte bine însă dacă domnul Țiriac ar fi, de acord, de exemplu, să ne explice prin ce concurs de împrejurări avea asigurat permanent un apartament la hotelul Hilton Parc din Munchen, situat la vreo 500 de metri de biroul meu.
(Playsport: Ce vreți să spuneți?) Mihai Rusu: Exact asta: că Țiriac, era sau nu era în Munchen, avea la dispoziție nonstop un apartament la hotelul respectiv, ceea ce ne spune, eventual, într-o interpretare de bun simț, că Securitatea continua probabil să-l considere important la operațiunile lui din Occident. Știu informația asta de la un recepționer care lucra la Hilton, mai jucam tenis cu el și mi-a zis că Țiriac avea acolo o rezervare permanentă. În plus, în peisaj a apărut și Dan Petrescu, cel care după Revoluție va deveni un om de afaceri de succes, miliardar.
Playsport: Nu discutăm despre fostul fotbalist Dan Petrescu, evident, ci despre afaceristul care a decedat în octombrie 2021 într-un accident aviatic la Milano, da?
Mihai Rusu: Exact! Dan Petrescu lucra și el în Securitate și, din câte cunosc, probabil fusese trimis în Germania înainte de ‘89 ca să-l aibă în legătură pe Țiriac. Să-l aibă sub control informativ. Lucrau împreună la organizarea turneelor, petreceau mult timp amândoi. Iar aici ne referim nu la Securitatea aia clasică, ci la Unitățile Militare speciale ale centrelor de informații externe.
Omul de afaceri Dan Petrescu (68 de ani), soția acestuia și fiul lor au murit într-o tragedie aviatică soldată cu opt morți. Datele privind viteza și altitudinea aeronavei care s-a prăbușit lângă Milano au arătat că ceva neașteptat s-a întâmplat cu 16 secunde înainte de prăbușire.
Dan Petrescu, un bogat om de afaceri cu cetățenie germană, a fost cunoscut în România ca un antreprenor imobiliar de succes, proprietar de hipermarketuri și galerii comerciale.
În momentul accidentului din Italia, Dan Petrescu avea o avere de aproximativ 3 miliarde de euro
Eram într-un avion cu Doru Braia, fostul meu coleg de la „Europa Liberă”. Și vine Țiriac, aflat în aceeași cursă spre București: „Îmi permiteți, domnule Braia, să iau loc lângă dumneavoastră?”. „Sigur!”. Au început să discute, iar la un moment dat a venit vorba despre fostul trust de construcții „Carpați”, racordat la Securitate, despre directorul de acolo, Badea, cum s-a spart după Revoluție în mai multe firme cu patroni securiști, care doreau să pună mâna pe contracte bune în valută. Iar Țiriac îi zice: „Haideți, domnule Braia, nu știți că Badea a fost securist ca mine?”. „Da, domnule Țiriac, la fel ca dumneavoastră, că ați ajuns ditamai colonelul!”. Deci, Țiriac era colonel încă atunci.
Mihai Rusu, pentru Playsport