EXCLUSIV. Lovitură de teatru la Petrolul Ploiești! Antrenorul Nae Constantin ia în calcul plecarea de la echipă după promovare: ”Vom avea o discuție serioasă despre condițiile de pregătire și starea financiară. Nu vreau să mă înjure lumea după primele trei etape în Liga 1”

Justin Gafiuc / 10.05.2022, 16:06
EXCLUSIV. Lovitură de teatru la Petrolul Ploiești! Antrenorul Nae Constantin ia în calcul plecarea de la echipă după promovare: ”Vom avea o discuție serioasă despre condițiile de pregătire și starea financiară. Nu vreau să mă înjure lumea după primele trei etape în Liga 1”

Înaintea sezonului, conducerea Petrolului a avut de ales între Ilie Stan și Nicolae Constantin pentru banca tehnică. Intervenția suporterilor a fost decisivă în favoarea fostului ”găzar”, care mai ocupase funcția de secund în mandatele lui Răzvan Lucescu (L1) și Octavian Grigore (L4).
Nae și-a luat însă cariera în propriile mâini la un moment dat, a obținut și licența PRO, iar, la început de drum, reușește acum o promovare spectaculoasă cu Petrolul, la capătul unui sezon în care inamicul principal a venit însă dinspre seceta din conturi, nu de pe teren.

– Domnule Constantin, Petrolul revine în Liga 1 după șase ani, cum a fost ziua decisivă a meciului cu Chiajna?

– Am fost mai liniștit, pentru că, pe undeva, simțeam că se va întâmpla așa. Anumite lucruri sunt făcute în viață să se întâmple într-un anume fel. M-am tot gândit în etapele anterioare că puteam deja închide lupta pentru promovare mai devreme. Dacă băteam la Sibiu, de exemplu, am fi fost matematic în Liga 1, dar poate că Dumnezeu așa a vrut să fie, să sărbătorim performanța la un meci acasă, cu suporterii. Partida cu Chiajna a fost cel mai ușor de pregătit. Toți băieții erau mobilizați, n-a trebuit să intervin cu nimic special.

– Presupun că simțiți o mare eliberare după un sezon foarte stresant.

– O eliberare după mult stres și mult chin. Au existat multe probleme, o parte complet necunoscute publicului, dar le mulțumesc jucătorilor că au rezistat până la îndeplinirea obiectivului. Am stat destul de prost cu partea financiară în această primăvară și, chiar dacă au mai apărut anumite discuții în vestiar, am reușit să trecem peste ele. Iar aici un mare merit îl are directorul sportiv Claudiu Tudor.

”Îmi era rușine să-i cert pe jucători când mai greșeau o preluare”

– În ce sens?

– A fost omul de legătură între jucători și staff. E mai apropiat de fotbaliști, a făcut ca totul să funcționeze. Și lui îi mulțumesc! Până la urmă, toți am fost conștienți că putem reuși numai dacă menținem o stare de echilibru și dacă suntem uniți. De-acum noi ne-am făcut treaba, așteptăm să vină banii la băieți, cum se spune. Mingea e în terenul celor de la birouri. E important că, în ciuda greutăților, nimeni nu și-a pus problema să plece în timpul campionatului, mai ales că, în iarnă, obținusem un avantaj consistent în clasament și era clar că suntem favoriți la promovare.

– Ați evocat probleme ascunse cu care v-ați confruntat. Puteți oferi câteva exemple?

– Am evitat mereu să discut despre ele până acum. Am ocolit răspunsul de fiecare dată când am fost întrebat pentru a nu aduce o tensiune în plus. Dar e inadmisibil să nu avem o bază de pregătire, un teren decent de antrenament. Ajunsesem să-mi fie rușine să-i mai cert pe jucători când mai greșeau câte o preluare din cauza suprafețelor proaste. M-am rugat să vină mai repede vremea bună, să putem intra mai des pe ”Ilie Oană”, nu să mergem la Pleașa, lângă Ploiești, pe un gazon jenant.

”Ne plimbăm cu cortul, au fost zile în care nu știam unde ne antrenăm”

– Petrolul n-a avut însă niciodată propriul cantonament, asta e o suferință veche a clubului.

– Au fost ani întregi în care mergeam în cantonamentul de la Crângul lui Bot, unde nu era complexul Petrolului, dar știam că avem un loc al nostru de pregătire, de odihnă, de recuperare. Acum suntem nomazi, ne plimbăm cu cortul. Sunt zile în care plec dimineața de acasă și nu știu unde mergem la antrenament. La Strejnic, de exemplu, nu te lasă dacă plouă. Dar și la acest capitol vreau să le mulțumesc celor de la CSM Ploiești și lui Vivi Răchită că ne-au tot lăsat în ultima vreme să ne pregătim civilizat pe ”Ilie Oană”.

– Alte probleme?

– Am avut vreo 16 jucători cu febră și frisoane vreme de două săptămâni, în perioada jocurilor decisive cu Steaua și cu Hermannstadt. Lumea nu înțelegea ce se întâmplă, de ce echipa nu e poate la nivelul dorit pe ultima sută de metri spre promovare, dar cu Steaua, de exemplu, am schimbat echipa de trei ori de-a lungul a câteva ceasuri. M-am culcat seara având trecută o formație în computer, la micul dejun mi-a sărit din schemă un jucător cu febră și a mai dispărut unul chiar înainte de ședința tehnică, din același motiv medical. Astea sunt probleme grave de care ne-am lovit.

”Ar fi păcat să ne batem joc de această performanță”

– Ce informații aveți despre viitorul financiar al echipei? Ce gânduri au municipalitatea, sponsorii?

– E clar că trebuie să strângem rândurile, să lăsăm fiecare de la noi câte puțin. Am ajuns cu mult efort înapoi în Liga 1, ar fi păcat să ne batem joc de echipă. E loc pentru toată lumea cu intenții bune, n-are sens să meargă mai departe acest război al orgoliilor. Fiindcă la mijloc sunt doar orgolii, nimic altceva! Nu știu detalii despre chestiunile financiare, nu e treaba mea, am vrut să stau deoparte, dar și acum, după victoria cu Chiajna, a venit în vestiar cineva din afara clubului și ne-a asigurat că lucrurile vor merge bine.

– E un discurs care funcționează de luni bune, dar Petrolul a continuat să trăiască la limită, nu?

– Am mai tot primit semnale și asigurări, că semnăm nu știu ce contract în două-trei zile, dar, din păcate, nu s-a concretizat nimic. Așteptăm să se rezolve într-un final. La fotbal nu prea merge cu trei luni neplătite la jucători. E greu. Se nasc discuții, fotbaliștii nu mai sunt concentrați sută la sută la antrenamente, la meciuri.

”Dacă vom continua împreună, vreau încredere totală”

– Până când mai aveți contract cu Petrolul?

– Încă un sezon, dar trebuie să vorbim serios zilele viitoare despre viitor. Nu mă refer la banii mei, nu m-au interesat prea mult. Când am semnat, am și transmis să treacă ce salariu sau prime doresc și pornim treaba. Aș vrea să discutăm despre condițiile de pregătire, plata la timp a salariilor, strategia de mercato, cine pleacă, cine vine. Nu mă apuc să încep campionatul și să mă trezesc că mă înjură lumea după trei etape că pierdem și n-avem echipă competitivă.

– Există chiar varianta să renunțați?

– Există, da, dacă nu mă asigur de anumite garanții pentru Liga 1. De asemenea, în cazul în care vine un sponsor nou sau un partener puternic, voi pune deschis pe masă următoarea temă: ce aveți de gând în privința antrenorului, pentru că nu-mi doresc să rămân la echipă doar în virtutea promovării. Dacă și-ar propune să lucreze cu alt tehnician, nu am nicio problemă. Dar dacă mergem împreună, vreau să existe încredere totală. E doar un scenariu ce spun acum, dar cam acesta e felul în care mi-ar plăcea să judecăm lucrurile în această vară.

”Nu trăiam aceste momente dacă nu exista susținerea fanilor”

– Aducerea lui Budescu e pe agendă?

– Din păcate, are o accidentare destul de gravă. Probabil e ieșit din circuit până la sfârșitul anului. Nu știu dacă Petrolul și-ar permite în condițiile actuale să plătească un jucător cu probleme medicale. Eu l-am vrut încă din iarnă, am insistat pe lângă conducere, e un fotbalist extraordinar. Cu siguranță însă, dacă va avea nevoie, o să-l primim să se pregătească cu noi când își revine. Mai departe e problema conducerii la capitolul contract.

– Publicul?

– Fantastic! Trăiesc acum aceste momente și datorită lor. Galeriile au insistat să fiu instalat antrenor și probabil că n-aș fi fost pus dacă nu ar fi existat această susținere specială din partea fanilor. Le sunt recunoscător tuturor celor din tribună, tuturor celor care iubesc acest club și au fost alături de noi zi de zi pe drumul spre Liga 1! Am trecut și prin momente în care lucrurile au scârțâit, dar n-a crescut presiunea. Au venit mereu cu o vorbă bună, cu încurajări. Un sprijin remarcabil!

”Prefer să ne bucurăm deocamdată de promovare”

– Numeric vorbind, cam cât de mare ți-ai dori să fie lotul pentru Liga 1?

– Sezonul acesta am avut în lot foarte mulți jucători și parcă nu e bine nici așa. Aș merge pe 22-23 de oameni, plus încă trei-patru de la centrul de juniori, pe care să-i ținem lângă noi. Există un echilibru pe posturi, n-am probleme cu naționalitatea nimănui, orice jucător e bine venit dacă poate aduce un plus valoare echipei.

– Sunt voci care lansează tema că Petrolul va deveni sezonul viitor un nou Gaz Metan sau Clinceni. Ți se pare exagerată abordarea?

– Acum, da! Dar dacă nu reușim să rezolvăm foarte repede problemele financiare, Petrolul poate ajunge destul de rău. Nu vreau să merg însă cu gândurile atât de departe. Prefer să ne bucurăm momentan cu toții de această promovare. E un moment deosebit și pentru mine, fiindcă n-am în spate o carieră bogată din postura de principal. Am fost înainte doar câteva luni la Recea și la Filiași, după care a venit provocarea aceasta la Petrolul. Mi-ar plăcea să mergem împreună mai departe, să fim la înălțimea primei divizii.