EXCLUSIV. Marko Dugandzici e noul erou din Giulești: ”A fost un vulcan în vestiar. Nu mi-am imaginat niciodată că voi avea în spate un public așa nebun. E ca un drog!”

Autor: Justin Gafiuc / 26.07.2022, 09:47
EXCLUSIV. Marko Dugandzici e noul erou din Giulești: ”A fost un vulcan în vestiar. Nu mi-am imaginat niciodată că voi avea în spate un public așa nebun. E ca un drog!”

Revenit în România la începutul anului, după o experiență amestecată în Rusia, fostul atacant al Botoșaniului, Marko Dugandzici a traversat câteva luni nefaste la CFR Cluj, iar acum Mutu l-a recrutat în Giulești. Rapidul a pus pe masă 400.000 de euro pentru a-l aduce pe croat, iar vârful din Osijek a pornit lansat aventura lângă Grant, devenind eroul derby-ului cu FCSB.

Playsport: Marko, ai început în forță în Giulești: gol și pasă de gol în derby! Nu-ți puteai dori ceva mai frumos la debut, nu?

Dugandzici: A fost o seară fantastică. Înainte să vin la Rapid, auzisem de la foști colegi tot felul de povești interesante despre club, despre nebunia fanilor. Dar nu mi-am imaginat niciodată ceva atât de special. Am fost foarte fericit pentru echipă, pentru suporteri, pentru mine. Când ai în spate un asemenea public, acționează ca un drog. Crește motivația, energia pare inepuizabilă, știi că trebuie să te bați pentru fiecare minge, să alergi mai mult decât adversarul.

Playsport: A fost cel mai electrizant meci pe care l-ai jucat în carieră?

Dugandzici: Am mai jucat pe stadioane cu atmosferă similară, dar împotriva echipei mele. Acum e însă pentru prima dată când am de partea mea un asemenea public. N-o să uit niciodată acest meci și victoria cu FCSB. M-am simțit incredibil de bine.

”M-a cucerit felul în care se trăiește fotbalul la Rapid”

Playsport: Povestești, te rog, cele două goluri?

Dugandzici: Mister mi-a spus de la început să nu stau prea mult în lateral. Am văzut cum Costache și Ioniță au construit inteligent în partea stângă, au creat un culoar ofensiv. Am atacat direct în careu, am primit acel cross perfect, după care mi-am făcut treaba de atacant și am finalizat.  Apoi, la 2-0, m-am plasat pe bara a doua, am urmărit atent mingea, l-am văzut dinainte pe Săpunaru într-o poziție de șut. Am retrimis balonul către căpitan, care a înscris. N-aș putea zice că a fost o fază lucrată la antrenamente. Am venit abia vineri. A funcționat un feeling de moment.

Playsport: S-au desfăcut șampanii în vestiar după succesul de duminică seara?

Dugandzici: N-o să-ți spun exact cum ne-am bucurat acolo, dar a fost un vulcan în cabină! Mi-a plăcut foarte mult că am văzut unitatea Rapidului: jucători, staff, conducere administrativă. Toată lumea împreună! Sincer, înainte să vin aici, nu aveam o imagine foarte clară despre acest club. Când evoluam la Botoșani, erau în liga secundă. N-am jucat niciodată împotriva Rapidului. Dar m-a cucerit felul intens în care se trăiește fotbalul în Giulești. Îmi place și te obligă să dai mereu maximum la antrenamente, în meciuri.

”E prea devreme să vorbim despre titlu”

Playsport: Stai să vedem ce o să mai zici dacă prinzi trei-patru partide fără gol marcat, iar fanii ți se vor sui în cap!

Dugandzici: Nu cred că va fi cazul. Eu nu gândesc așa. Luăm pas cu pas, probabil că nu voi reuși să înscriu în fiecare întâlnire, dar important e aportul echipei în general și ceea ce rezultă pe tabelă. Și atitudinea de pe gazon. Sunt convins că fanii vor continua să ne susțină, inclusiv în momente mai nefericite, care vor apărea, inevitabil, pe parcursul unui sezon. Oricum, eu le mulțumesc pentru primire și promit să fiu o mie la sută focusat pe pregătire, pe meciuri.

Playsport: Crezi că e posibil să atacați titlul, mai ales că FCSB și CFR arată un start slab în Liga 1?

Dugandzici: E prea devreme să vorbim despre așa ceva. Au trecut doar două etape. Știu însă că e un sezon special pentru Rapid, fiindcă se împlinesc o sută de ani de la înființarea clubului. Obiectivul clar e intrarea în play-off și, de acolo, să încercăm să prindem un loc în cupele europene.

”Aș fi vrut să am mai multe șanse la CFR”

Playsport: Ce ai discutat cu Adrian Mutu când ai venit la Rapid?

Dugandzici: Îl știam ca jucător, calități fantastice, unul dintre cei mai buni atacanți pe care i-a dat vreodată România. Dar acum ne-am cunoscut personal. Mi-a spus că are încredere în mine, mi-a explicat cum se așteaptă să ajut echipa. Lucrurile au mers foarte repede. Rapidul își arătase interesul și în urmă cu vreo două luni, dar atunci nu s-a întâmplat nimic.

Playsport: Încă nu apăruse eliminarea rușinoasă a lui CFR din Champions League!

Dugandzici: A fost un șoc pentru toată lumea în club eliminarea în fața lui Pyunik. După acel moment, CFR și-a schimbat strategia, s-au pierdut mulți bani prin ratarea Champions League. M-au chemat, mi-au zis că există o ofertă clară de la Rapid și ar fi mai bine pentru toată lumea să merg în altă parte. Nici nu am primit minute la CFR, dar nu regret nimic. Am înțeles situația, aș fi vrut să am mai multe șanse să joc, iar pe termen lung nu cred că îmi făcea bine să-mi păstrez acest statut. De aceea am considerat că oportunitatea de a veni la Rapid a apărut la momentul potrivit.

Playsport: Crezi că ai făcut o greșeală când ai semnat cu CFR?

Dugandzici: Da și nu. Asta e viața! Nu poți să știi dinainte ce se va întâmpla. A fost inițial o provocare, o tentație sportivă deosebită, dar, din păcate, sunt momente în carieră când lucrurile nu se întâmplă cum ți-ai dori. Am trăit o perioadă destul de dificilă la Cluj, dar ce să faci? Mergem înainte!

Playsport: Cum a decurs relația cu Dan Petrescu?

Dugandzici: Ne-am respectat. N-am avut probleme. De altfel, dacă mă uit în istoricul meu de jucător, n-am intrat niciodată în conflicte cu antrenorii. Nicăieri! Totul a decurs OK, chiar dacă n-am fost prima opțiune de atacant în strategia lui Petrescu. Mi-am făcut treaba cum am știut mai bine.

”N-am avut probleme cu viața extrasportivă”

Playsport: Fostul selecționer al României, Victor Pițurcă, semnala recent că nu ai fi un atacant potrivit pentru profilul Rapidului și-l atenționa pe Mutu că s-a grăbit cu transferul tău.

Dugandzici: E opinia dânsului, nu e rolul meu să comentez. Fiecare are dreptul la o părere. Eu muncesc și vreau să demonstrez că Rapidul se poate baza pe mine oricând. Asta cred că e cel mai important și mă bucur că începutul l-am făcut cu dreptul.

Playsport: Hai să încheiem cu o temă extrasportivă! Bucureștiul e mai tentant decât Botoșaniul și decât Clujul, viața curge altfel în Capitală. Cum o se te împaci cu atracțiile din jur?

Dugandzici: N-am avut niciodată probleme cu viața extrasportivă. Îmi caut acum un apartament frumos în București. Sigur, când ești fotbalist la un club așa important, trebuie să fii atent unde ieși să te mai relaxezi, cum îți petreci timpul liber și cât timp aloci odihnei. Dar nu-mi fac griji: totul va fi OK!