EXCLUSIV. Moment istoric: prima finală de Cupa României care aduce față în față doi frați, pe Istvan și Lorand Fulop. ”Cel mai important e că trofeul va rămâne în familie”

Autori: Justin Gafiuc, Gabriel Berceanu / 18.05.2022, 17:23

Chiar dacă nu aduce pe afiș niciuna dintre formațiile de top din țară, finala Cupei României, Sepsi – FC Voluntari, programată joi, 19 mai, în Giulești, ora 20:30, propune un inedit moment istoric.

Va fi pentru prima dată când ultimul act din competiția KO va pune față în față doi frați! Niciodată nu s-a mai întâmplat asta în primele 83 de ediții, dar meciul de mâine seară va putea bifa această premieră la episodul cu numărul 84.

Au fost întâi coechipieri

Este vorba despre Istvan Fulop (Sepsi) și Lorand Fulop (Voluntari), care s-au mai confruntat până acum la câteva dueluri din campionat. Au existat însă perioade când au fost și coechipieri:

  •  7 luni în intervalul iulie 2016 – ianuarie 2017 la FC Botoșani. Lorand a venit în iulie 2016 de la Sepsi, unde Istvan era din iulie 2012. Apoi, în ianuarie 2017, Istvan a plecat la Diosgyor în fotbalul maghiar.

  •  1 an și 5 luni în intervalul ianuarie 2020 – iunie 2021 la Sepsi. Istvan ajunsese la Sf. Gheorghe din iulie 2017 și îl primește pe Lorand în ianuarie 2020, împrumutat de Puskas Akademia la Sepsi. La final de iunie 2021, îi expira împrumutul lui Lorand și ajunge la Voluntari.

”Facem schimb de tricouri”

„Mi-am dorit mult să jucăm finala cu Voluntariul, fiindcă așa avem garanția că trofeul rămâne în familie”, spune Istvan Fulop pentru playsport. Și continuă: ”Sper ca Sepsi să vină cu cupa la Sf. Gheorghe, pentru că am avut un parcurs bun în ultimele luni, iar orașul merită din plin această performanță”.

Completează:

”Ar fi extraordinar să fim amândoi pe gazon în același timp, măcar pentru câteva minute. Am mai fost adversari și cu alte ocazii, am făcut chiar schimb de tricouri, la fel am vrea să procedăm și la finală. Sunt o grămadă de rude și prieteni care vor veni la meci, fiindcă o asemenea partidă nu se ratează. Sincer, aș prefera să cuceresc eu trofeul, fiindcă sunt mai în vârstă, Lorand mai are timp să-l ridice deasupra capului”.

”A fost frustrant că nu am putut juca finala 2020 din cauza FRF”

”E cel mai important joc din cariera mea, mai ales că am ratat finala din urmă cu doi ani din cauza unei erori a federației”, adaugă Istvan Fulop. În 2020, mijlocașul lui Sepsi n-a putut evolua împotriva FCSB, la Ploiești, fiindcă FRF a bâlbâit dosarul său de cartonașe.

Primise avertismente în optimile de finală și în returul semifinalei, clubul a făcut din timp adresă pentru a afla un punct de vedere clar din partea FRF vizavi de dreptul de joc al lui Fulop, dar n-a primit un răspuns în timp util. Pentru a nu risca nimic, Sepsi a decis să-l țină pe margine la finala respectivă, după care președintele federației, Răzvan Burleanu, a recunoscut că s-a comis o greșeală din partea forului condus de el.

”A fost foarte frustrant pentru că FRF nu și-a asumat atunci niciun răspuns limpede înainte de partidă. Dacă mi se comunica faptul că nu am drept de joc, mă împăcam cu gândul. Dar când afli după meci că ai fi putut evolua, e dezamăgitor”, spune Istvan.

Istvan: ”Fiii mei joacă finala pe FIFA, Voluntariul câștigă”

Aflat la sfârșit de contract cu Sepsi, el anunță că ”va fi probabil ultimul meu meci la acest club. Nu mi s-a făcut până acum nicio ofertă de prelungire, sunt deja în derulare alte propuneri, dar nu mă grăbesc. Mintea îmi stă acum numai la finală și apoi voi decide ce e mai bine pentru mine și familia mea”.

Împlinește 32 de ani chiar azi, cu o zi înaintea partidei cu FC Voluntari, iar fiul său cel mic tocmai ce a bifat și el vârsta de 5 ani: ”Joacă mereu FIFA cu fratele lui mai mare, de 7 ani, și a ales Voluntariul, unde e Lorand. Câștigă mai des. Pe calculator, în sufragerie, Sepsi a pierdut mai multe întâlniri cu ilfovenii, dar în viața reală visez să fie invers joi seara”.

”Vom cânta imnul secuiesc, e un obicei al fanilor încă de la promovare”

Nu ezită să comenteze și scenariul în care imnul secuiesc se va auzi la finala Cupei României, într-un moment sensibil, după scandalul cu naționala de hochei.

”Indiferent de rezultat, se va cânta și după finală. Acesta e obiceiul suporterilor, îl vom intona alături de ei. Nu mi se pare nimic rău în asta. Trăim în România, respectăm și ne iubim țara, dar, în egală măsură, facem parte din secuime, la care ținem la fel de mult. Nu e niciun interes ascuns la mijloc. E un obicei al fanilor încă de când echipa a promovat în Liga 1, în urmă cu cinci ani. N-ar trebui să existe alte discuții sau interpretări nepotrivite”, afirmă Istvan Fulop.

El mizează pe un succes al lui Sepsi cu 2-1: ”Vor marca Ștefănescu și Tudorie pentru noi, Lorand Fulop pentru Voluntari”.

Lorand: ”Ne-am obișnuit să ne învingem unul pe altul”

Mijlocașul ilfovenilor așteaptă și el finala cu nerăbdare: ”Acum doi ani am pierdut, am intrat la pauză atunci. Și a fost o mare dezamăgire, așa că vreau să punem mâna pe trofeu cât mai repede! Cred că a doua șansă la Cupă prin această finală a venit din fericire repede după experiența anterioară, așa că e un motiv în plus ca să fac totul, împreună cu coechipierii mei, pentru victorie!”.

Vorbește apoi despre rivalitatea cu Istvan:

”Cu siguranță va fi interesant, duel istoric! Prima dată, în fotbalul profesionist, noi am fost însă coechipieri. Ulterior, am mai fost adversari în partide. Să știi că nu m-am simțit ciudat niciodată să mă duelez cu Istvan! Pentru că noi, când eram copii, eram printre cei mai buni la fotbal din grupul nostru de prieteni. Și, când se făceau echipele, ca să fie echilibrate, unul era într-o echipă, celălalt mergea în a doua. Deci ne-am tot confruntat cu situația asta, suntem obișnuiți să ne învingem unul pe altul”.

”Toată familia ar trebui să țină cu mine, că sunt cel mai mic”

”L-am sunat și l-am felicitat după ce s-au calificat. Dar atât, nu ne întâlnim înainte de finală, ca să nu ne luăm deja la luptă. Serios vorbind, avem obiectivele noastre, sunt diferite, suntem profesioniști și ne vedem interesul. Noi am fost mereu foarte competitivi fiecare, de când eram foarte mici. Acceptăm cu greu să pierdem”, adaugă Lorand Fulop.

Comentează prezența familiei în tribuna din Giulești:

”Vor veni mulți. Va fi interesant tare pentru ei cum or să trăiască finala! Teoretic, ar trebui cu un ochi să râdă și cu altul să plângă, la final. Dar poate că unii au un preferat dintre noi doi, acum e acum, vom vedea adevărul. Dacă mă gândesc bine, se spune că favorizat e cel mic. E mai iubit, deci ar trebui să țină cu mine!”.

Încheie: ”Un trofeu e visul meu dintotdeauna! Iar dacă l-aș obține acum, când sunt încă tânăr, ar avea o semnificație și mai puternică. Pentru că te ajută enorm în parcursul ulterior din carieră. Dacă e să mă gândesc doar la prezent și trecut, atunci Cupa României ar fi maximum până azi, dacă o voi câștiga!”.