EXCLUSIV. „Nu pot să cred că Simona Halep a făcut așa ceva”. Reacția Mihaelei Buzărnescu după scandalul de dopaj în care este implicată fosta lideră mondială

Gabriel-Alexandru Ioniță Justin Gafiuc 21.10.2022, 20:59
EXCLUSIV. „Nu pot să cred că Simona Halep a făcut așa ceva”. Reacția Mihaelei Buzărnescu după scandalul de dopaj în care este implicată fosta lideră mondială

Mihaela Buzărnescu a reacționat după ce Simona Halep a anunțat că a fost suspendată provizoriu, după ce a fost depistată pozitiv la Roxadustat, substanță interzisă de către Agenția Mondială Anti-Doping. Testul anti-doping pe care l-a picat fostul lider WTA a fost făcut la ediția din acest an a turneului de la US Open, unde românca de 31 de ani a fost eliminată încă din primul tur.

Mihaela Buzărnescu nu crede că Simona Halep a luat cu bună știință acea substanță interzisă

Mihaela Buzărnescu refuză să creadă că Simona Halep ar fi luat acea substanță cu bună știință, pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive. Astfel, ea s-a arătat foarte surprinsă de această veste și a argumentat prin a spune că Simona nu ar fi avut niciun motiv pentru a recurge la un astfel de „procedeu”.

A fost o mare surpriză și pentru mine. Îmi pare foarte rău. Sunt convinsă că e o neînțelegere. Nu cred că Simona ar face așa ceva. N-ar fi avut niciun motiv să recurgă la o asemenea metodă”, a spus Mihaela Buzărnescu în exclusivitate pentru PlaySport.

Final de carieră pentru fostul lider WTA?

Directorul general ANAD, Gabriela Andreiașu, a intervenit telefonic la PlaySport Live pentru a da detalii despre implicațiile acestui moment. Printre altele, ea a explicat că Halep riscă să primească o suspendare de 4 ani, fapt ce, în proporție destul de mare, ar fi sinonim cu finalul carierei jucătoarei în vârstă de 31 de ani.

„Lista interzisă împarte substanțele în substanțe specifice și substanțe nespecifice și dintre acestea unele sunt substanțe de abuz. În cazul ei vorbim de o substanță nespecifică și sancțiunea este, așa cum spune codul Agenției Mondiale Anti-Doping, pentru genul acesta de substanță sancțiunea este de patru ani de suspendare.

Dacă se reține existența nevinovăției, se poate reduce perioada de suspendare. Dar de la 4 ani se discută. Prima decizie este de suspendare provizorie obligatorie. După care, pe parcursul procedurii de audiere, că Simona va fi audiată și apărătorii ei vor veni cu probe, se rețin toate elementele. Deci, nu i se dau acum 4 ani și apoi ea își demonstrează nevinovăția. Ci acum face acești pași. Dar pentru că este obligatorie impunerea acestei măsuri de suspendare provizorie obligatorie, prima măsură, după care avocații sau Simona vin cu aceste dovezi și probe în apărarea ei.

Cum se poate reduce această eventuală pedeapsă

(Există șanse ca Simona Halep să își dovedească nevinovăția?) Când vorbim de substanțe nespecifice, care afectează și sănătatea, pe lângă creșterea performanței în mod artificial, dar să vedem ce linie de apărare formulează Simona Halep, există posibilitatea, șansa mică de eliminare a perioadei de suspendare. Dar nu știu ce dovezi are Simona. E foarte greu să se aducă astfel de dovezi care să ducă la eliminarea perioadei de suspendare.

(Contează dozajul?) Depinde. O poate ajuta să i se facă un studiu, raportat la declarația ei, raportat la felul în care a folosit medicamentul, dacă își aduce aminte, studiu de excreție. Concentrarea care i-a fost administrată trebuie să fie analizată în context de un expert farmacolog”, a spus directorul general ANAD la PlaySport Live.

Urmăriți Playsport.ro și pe