EXCLUSIV. O reverență pentru ”tricolori” din partea unui campion mondial în 1994: ”Salut, Hagi! Ne temeam să jucăm cu România în semifinale”

Justin Gafiuc 20.11.2022, 13:48
EXCLUSIV. O reverență pentru ”tricolori” din partea unui campion mondial în 1994: ”Salut, Hagi! Ne temeam să jucăm cu România în semifinale”

În cantonamentul Braziliei de la Al Arabi e o agitație teribilă. Sunt aproape 100 de jurnaliști veniți să viziteze baza de pregătire a lui Selecao pe durata CM, iar printre ei se distinge o figură familiară.

Bărbatul are în trenă o echipă întreagă de la ESPN Brasil, se oprește în diferite puncte ale complexului și, cu un zâmbet larg pe față, răspunde la tiruri de întrebări încrucișate. Toți îl salută respectuos și vor să se tragă în poză cu el, iar personajul zilei nu refuză pe nimeni.

Zinho, colegul lui Romario și Bebeto

Este Zinho, nouarul care a cucerit Cupa Mondială în 1994. A fost acolo titular meci de meci, într-o trupă stelară, cu Romario, Bebeto, Dunga, Taffarel sau Branco. A venit în Qatar în calitate de analist TV pentru ESPN.

L-am oprit pe ultima sută de metri înainte de a părăsi cantonamentul. Bineînțeles, tema preferată: România la minunatul Mondial american, acolo unde ar fi urmat să întâlnească Brazilia în semifinale, dacă trecea de Suedia după blestematele penalty-uri.

”Ne-am bucurat când ați eliminat Argentina”

Vorbește despre turneul din urmă cu 28 de ani ca și cum s-a desfășurat ieri, iar amintirile sale despre ”tricolori” par fresh.

”Ne-am bucurat prima dată când ați eliminat Argentina. Am văzut meciul împreună cu toată echipa și chiar discutam că România era capabilă să ajungă în finală”, povestește Zinho.

Și mărturisește că brazilienii au exultat când au nimerit în semifinală peste Suedia: ”Nu ne doream să întâlnim România. Avea un stil de joc similar cu al nostru și ne-ar fi așteptat o partidă foarte grea. Ne-a plăcut foarte mult acea formație română, cea mai bună din întreaga voastră istorie”.

Iar la final un mesaj pentru ”Rege” și pentru fanii din România: ”Salut, Hagi! Și-i rog pe toți suporterii români să țină pumnii Braziliei în Qatar”.