EXCLUSIV. Prima campioană mondială din înotul românesc e entuziasmată de explozia lui David Popovici: ”Ar trebui să-l ținem numai în puf. Are potențialul de a ajunge la nivelul legendarului Michael Phelps”

Justin Gafiuc / 21.06.2022, 20:06
EXCLUSIV. Prima campioană mondială din înotul românesc e entuziasmată de explozia lui David Popovici: ”Ar trebui să-l ținem numai în puf. Are potențialul de a ajunge la nivelul legendarului Michael Phelps”

“E un frumos nebun!”. Așa îl caracterizează pe David Popovici prima campioană mondială a natației românești, Tamara Costache, 51 ani, astăzi antrenoare la CSM Ploiești. La 16 ani, prahoveanca uimea planeta cu sprinturile sale de tip rachetă în cursele-regină, cele de 50 m liber, iar azi e entuziasmată de performanțele bucureșteanului la Budapesta, campion mondial la 200 m liber și calificat cu cel mai bun timp în semifinalele de la 100 m liber.

În 1986, Costache a bătut de patru ori recordul lumii la seniori, într-un interval de numai 37 de zile, la naționalele României, la Balcaniadă și la Mondiale. Prin urmare, poate citi din propria experiență explozia băiatului care, azi, uimește din ce în ce mai mult în bazin.

”M-a impresionat cum gândește și vorbește”

”În natație, munca face totul, talentul nu e în prim-plan. Un astfel de campion nu se naște peste noapte. Ce mă impresionează la el e simplitatea și faptul că știe exact ce vrea. De multe ori, când un sportiv ajunge la un anumit nivel, are tentația să țină un pic nasul pe sus. Nu e cazul lui David. A rămas în continuare cu picioarele pe pământ, nu abuzează nici de prezențele publice sau pe rețelele sociale. Pur și simplu, se simte bine doar în apă și acolo vrea să spună absolut tot ce are de spus”, declară Tamara Costache pentru playsport.

Și continuă: ”Mentalul mi se pare punctul lui forte. De aici pleacă multe. L-am cunoscut pe David Popovici în urmă cu vreo doi ani, m-a impresionat de atunci prin felul în care vorbește și gândește. Iar antrenorul lui e de o modestie fantastică și un tip extrem de deștept. Fac împreună o echipă teribilă, iar sentimentul meu e că, în timp, lucrurile vor ajunge foarte, foarte departe”.

Tamara Costache prima campioana mondiala a Romanie
Tamara Costache, prima campioana mondiala a Romaniei – Sursă foto: Observatorul Prahovean

”Ne așteptăm la aur olimpic la Paris, în 2024”

Tamara Costache crede că ”David Popovici e un candidat clar pentru a deveni multiplu campion olimpic, mondial, european, recordmen mondial de seniori. Sigur, fiecare sportiv e unic în felul lui, dar David are un potențial incredibil, care îl poate duce în timp la nivelul lui Phelps, o legendă a natației planetare. Sunt convinsă că la Paris 2024 va ataca aurul olimpic în mai multe probe, iar faptul că deja își plănuiește cariera pe termen lung, visând să fie și la JO 2028 și 2032, arată că acolo, în echipa lui, se lucrează cu cap și cu atenție”.

”Ar trebui să-l ținem în puf pe Popovici”, mai opinează Costache, cu trimitere la condițiile precare din sportul românesc, unde apariția unui star de nivelul lui David arată a minune.

”Fără nebunii frumoși care încă mai există am trage cortina. Uite, și noi la CSM Ploiești mergem zi de zi să ne antrenăm la Izvorani pentru că nu avem un bazin potrivit în Ploiești. Dar o facem cu dragoste și dedicare, cu susținerea părinților și a puținilor sponsori, încercând să scoatem la lumină viitori campioni”, conchide Tamara Costache.

CV Tamara Costache

– născută la Ploieşti, 23 iulie 1970
– 15 titluri naţionale şi 8 recorduri ale României la probe scurte
– campioană europeană junioare la 100 m liber (’85)
– campioană mondială senioare la 50 m liber (’86)
– 4 recorduri europene consecutive la 50 m liber (’86)
– campioană europeană senioare 50 m liber; bronz la 100 m liber (’87)
– locul 6 la 50 m liber JO ’88, Seul