EXCLUSIV. Probleme mari înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020. Echipa de baschet 3×3 a României nu va fi prezentă la festivitate

Claudia Balan 23.07.2021, 09:27

Astăzi, la ora 14:00, este programată festivitatea de deschidere a Olimpiadei. Amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, competiția se va desfășura sub zodia restricțiilor. Chiar și așa, au apărut deja probleme mari înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020.

Anca Stoenescu, una dintre componentele naționalei de baschet 3×3 a României, ne-a dezvăluit care este atmosfera în capitala Japoniei. Sportiva în vârstă de 42 de ani a vorbit despre problemele pe care le întâmpină organizatorii. Într-un interviu exclusiv pentru PlaySport.ro, Anca Stoenescu a dezvăluit ce se întâmplă în aceste momente la Tokyo.

Cu ce probleme mari se confruntă japonezii înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020

Anca, ce faci, cum ești? Te-ai obișnuit cu Japonia?

Sunt bine, mulțumesc! Încerc și reușesc să mă bucur de fiecare moment petrecut aici. Da, da… Ne-am obișnuit. Suntem bine și suntem concentrate pe ce avem de făcut. Am venit cu treabă aici. Ne dorim un rezultat bun și facem totul pentru a-l obține.

Ești emoționată înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice?

Din păcate, noi am ales sa nu participăm la festivitatea de deschidere pentru ca jucăm pe 24 dimineața. De fapt, cam niciun sportiv care are competiție a doua zi nu merge la evenimentul ăsta. Trebuie să fim odihnite pentru că ne așteaptă o competiție grea și nu vrem să lăsăm nimic la voia întâmplării. Oricum spectatori nu vor fi… Poate dacă era o Olimpiadă normală. nu se punea problema să nu participăm la deschidere.

Organizatorii au rămas fără 10.000 de voluntari înainte de Jocurile Olimpice

Cum sunt japonezii, cum au organizat evenimentul? Presupun că impecabil.

Să știi că au destule probleme și ei înainte de a începe competiția în mod oficial. Au pierdut 10.000 de voluntari dar tot e bine. Sunt niște oameni care merită tot respectul. Vorbesc despre voluntarii rămași. Nu există vreo problemă pe care să nu o rezolve în timp util. Culmea, mulți dintre ei nu vorbesc engleză, dar ăsta nu e un impediment. Fac ce fac și se descurcă. Sunt foarte, foarte ok din toate punctele de vedere.

Oamenii simpli sunt conectați la eveniment?

Aici nu știu să-ți răspund pentru că nu avem voie să ieșim din satul olimpic. Presupun că știu ce se întâmplă la ei în țară, dar cum prezența publicului este interzisă, probabil că atenția lor nu mai e direcționată foarte mult pe Jocurile Olimpice. Vorbesc despre oamenii din Tokyo, nu de organizatori.

Echipa Romaniei de baschet 3x3 calificata la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Echipa Romaniei de baschet 3×3 calificata la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Reguli stricte pentru sportivii calificați la Tokyo

Vorbeai despre faptul că vă este interzisă ieșirea din satul olimpic în zilele în care nu aveți antrenamente și jocuri oficiale. Ce alte reguli mai există?

Nu este ceva cu care nu eram obișnuite… Mască mereu, teste zilnic si nu avem voie să ieșim din sat. Din câte stiu si la ei este stare de urgență si față de acum 2 ani cand am fost la un turneu aici în Tokyo unde traficul era infernal. Acum pot sa spun ca totul este lejer. Adică noi când mergem la antrenament nu este trafic foarte mare.

Cum „vă înțelegeți” cu clima? Aflăm că e o mare umiditate acolo…

Cu umiditatea o mai scoatem noi la cap. Avem o altă problemă. Ieri (n.r. joi, 22 iulie) am fost la terenul oficial și am constatat că bate vântul puternic. Mie mi se pare că aici clima este asemănătoare cu cea de acasă. D-aia spun că acum umiditatea nu ne deranjează foarte, tare însă vântul ne va încurca destul.

Visează la o medalie olimpică

Nu te mai rețin mult. Spune-mi, te rog, cum sunteți voi, de la baschet 3×3. Ce v-ați propus?

Suntem bine. Ți-am zis mai devreme că încerc să mă bucur de fiecare clipă petrecută la Olimpiadă. Sincer, avem multe așteptări de la noi. Eu cred că putem acum, aici la 3×3 totul este posibil. Depinde mult si de condițiile meteo, așa cum spuneam. Noi acum ne-am setat pe competiție. Poate ne ajută Dumnezeu sa scoatem un rezultat de vis.

Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să obțină un rezultat bun la 3×3?

Păi, esențial e să fim ferite de accidentări. Sunt multe meciuri si imi doresc sa fim sănătoase ca să putem face un rezultat bun. Altfel va fi greu pentru că orice problemă de sănătate ne va da peste cap.

Program infernal pentru tricolore la Jocurile Olimpice

Programul naționalei României de baschet feminin 3×3 la Jocurile Olimpice de la Tokyo este următorul:

24 iulie 2021
China – ROMÂNIA (ora 4:40)
ROMÂNIA – Japonia (ora 8:25)
25 iulie 2021
ROMÂNIA – Italia (ora 4:40)
ROMÂNIA – SUA (ora 11:30)
26 iulie 2021
Mongolia – ROMÂNIA (ora 4:40)
ROMÂNIA – Comitetul Olimpic din Rusia (ora 8:00)
27 iulie 2021
Franța – ROMÂNIA (ora 11:00)

Conform FIBA, cele opt echipe naționale calificate la JO Tokyo 2020, ROMÂNIA, SUA, Italia, China, Japonia, Mongolia, Franța și Rusia (echipa rusă va evolua sub drapelul Comitetului Olimpic din Rusia), vor juca după sistemul fiecare cu fiecare, în perioada 24-27 iulie 2021.

După disputarea acestor meciuri, primele două clasate acced direct în semifinalele olimpice iar echipele clasate pe locurile 3-6 vor juca în sferturile de finală.

Sferturile de finală sunt programate să se desfășoare în data de 27 iulie 2021, de ora 14:30 (locul 4 vs. locul 5) și de la ora 15:50 (locul 3 vs. locul 6).

Semifinalele vor avea loc în data de 28 iulie 2021, de la ora 11:00 și de la ora 12:10, iar finalele se vor disputa în aceeași zi, astfel: finala mică (de la ora 14:45) iar finala (de la ora 15:55).

Echipa de baschet feminin 3×3 a României este formată din: Gabriela Mărginean, Sonia Ursu, Anca Stoenescu si Claudia Pop-Cuic. Antrenor: Tatiana Gallova. Kinoterapeut: Mircea Nuțescu.

 

 

 

Urmăriți Playsport.ro și pe