EXCLUSIV. Provocarea PlaySport.ro. Românul care l-a învins pe marele Bobby Fischer oferă soluția în partida dintre Messi și Ronaldo. „În avantaj e albul. Situația seamănă cu un penalty imparabil”

Cătălin Mureșanu 20.11.2022, 21:06
EXCLUSIV. Provocarea PlaySport.ro. Românul care l-a învins pe marele Bobby Fischer oferă soluția în partida dintre Messi și Ronaldo. „În avantaj e albul. Situația seamănă cu un penalty imparabil”
  • Messi și Ronaldo au blocat internetul cu o fotografie în care jucau, într-o reclamă la un important brand, o partidă de șah pe un geamantan. Dacă din punct de vedere comercial au avut de câștigat toți, în timp ce partea artistică a acapart milioane de reacții de simpatie, în partea sportivă, partida de șah, Cristiano Ronaldo, albul, pare că a tranșat disputa cu Leo Messi, negrul. Conform pieselor rămase pe tablă, argentinianul ar mai avea șanse doar la o remiză;
  • Pentru a descifra misterul tablei de șah, PlaySport.ro a apelat la Florin Gheorghiu (78 ani), primul român care a obținut titlul de mare maestru internațional de șah, participant la 14 Olimpiade dedicate, cel care, în 1966, l-a învins pe marele Bobby Fischer.

Fotografia virală în care Lionel Messi și Cristiano Ronaldo joacă șah pe o tablă improvizată pe un geamantan, cadru dintr-o reclamă a brand-ului Louis Vuitton, a strâns, după două ore de la publicarea sa pe conturile de Instagram ale celor doi fotbaliști, peste 14 milioane de aprecieri. La ora publicarii acestui articol, fotografia are peste 31 milioane de aprecieri pe contul lui Ronaldo, iar alte 25 de milioane vin din partea lui Messi.

Cadrul s-a rostogolit în toată lumea și a provocat reacții în lanț din toate sferele, iubitorii fotbalului fiind magnetizați de această postură excelent gândită din punct de vedere artistic și comercial, chiar înainte de startul Campionatul Mondial din Qatar.

Cine câștigă partida de șah dintre Messi și Ronaldo?

Dincolo de latura artistică și de efectul punctat din punct de vedere al marketingului, fotografia prezintă, încremenit, o partidă de șah. Pentru amatorii și profesioniștii sportului minții, cadrul prezintă o altă miză. Soluția! Cine câștigă partida dintre Messi și Ronaldo?
PlaySport.ro a încercat să descifreze, cu ochiul profesionistului, cine se află în avantaj în partida dintre albul – Cristiano Ronaldo și negrul – Leo Messi și cum s-ar fi putut încheia încleștarea.

Cine este Florin Gheorghiu?

A intrat în jocul nostru și ne-a onorat cu părerea, „Marele maestru internațional” – Florin Gheorghiu (78 ani).

În analiza sa pe fotografia prezentată, „Marele maestru” a găsit soluția: în avantaj se află Cristiano Ronaldo. Sau albul. Însă analiza suportă mai multe detalii pe care le prezentăm, sub efectul ghilimelelor omului care a reprezentat România la 14 Olimpiade dedicate, cinci campionate europene și a devenit primul „mare maestru” român la șah. Gheorghiu a mai fost, de trei ori consecutiv, campion internațional al Statelor Unite, între 1979 – 1981, iar în urma acestor rezultate a devenit al treilea ELO mondial. În plus, Florin Gheorghiu este singurul român care l-a învins pe marele Bobby Fischer. Se întâmpla în 1966, la Havana.

„În avantaj este albul” (n.r. Cristiano Ronaldo)

A. Dacă mută negrul: 1…Dg4+, Rh2 2. Dh4+, Rg1 și 3.Dg4 + sah etern, remiza fiindca dacă albul muta 2.Nh3 pierde după. 2…, Txf2+

B. Dacă la mutare este albul, atunci câștigă imediat, după: 1. De3+ obligandu-l pe negru la schimbul damelor prin: 1… ,Dg5+ 2.Dxg5 șah.: Dacă negrul joacă G5, urmrează De6+, Rh5, TxH7 mat.

G5 urmează mat imparabil în două mutări după: 2.De6+, Rh5 si 3.Txh7 mat”, a prezentat situația „Marele maestru internațional”.

În condiții normale, fără vreo eroare din parteaalbului, negrul nu poate spera decât la o remiză. Dacă mută albul, poziția este net câștigată.

Florin Gheorghiu a oferit și o concluzie mai puțin tehnică, pentru cei care nu stăpânesc „limbajul” tablei de șah: „dacă la mutare se află Messi, argentinianul poate face remiză prin șah etern, cu Dama G4 șah și Dh4 șah repetând la infinit mutările. Dacă la mutare ar fi albul, Ronaldo castigă pe loc. E ca într-un penalty imparabil, nu poate exista salvare”.