În tot vârtejul legat de carnetele de antrenor din fotbal, școala postliceală ”Ioan Kunst Ghermănescu” a căzut la mijloc prin aproape 100 de absolvenți ale căror studii nu sunt acum recunoscute de FRF. Din 2020, federația a refuzat să mai semneze protocoale individuale cu IKG, astfel încât absolvenții secției de fotbal se trezesc la final cu carnete inutile, inoperabile în sistemul federal. Nu sunt primiți la licențieri pentru a ajunge la nivelul PRO, care le-ar da dreptul să activeze și în Liga 1.
Printre cei pățiți se numără Bourceanu, Alexe, Geraldo Alves, Ioan Filip și alte câteva zeci de foști sau actuali jucători, care pregătesc un proces colectiv împotriva FRF pe considerentul că li se îngrădește dreptul la muncă.
Președintele federației, Răzvan Burleanu, insistă că ”noi nu avem nicio vină dacă ei au fost păcăliți de operatori privați”, după cum a punctat în conferința de presă organizată ulterior Comitetului Executiv din 27 ianuarie.
Directorul de la ”Kunst”, Ion Iorgoglu, 72 ani, vine însă cu precizări spectaculoase despre culisele acestui subiect. ”Domne, vă spun ceva în premieră. Faptul că federația a refuzat să mai continue protocoalele cu noi din 2020 încoace e o formă de presiune de a ne desființa pe noi și a prelua ei tot sistemul acesta educațional pe fotbal. Am fost chiar la o întâlnire cu Burleanu și cu Burchel, în care președintele ne-a cerut punctual să le dăm lor școala. Cum să facem așa ceva? Noi suntem acreditați pe toate palierele, și la Ministerul Muncii, și la Ministerul Educației, avem documentele în regulă cap-coadă, oferim pregătire pentru toate disciplinele sportive posibile, mai puțin table, că nu sunt în nomenclatorul de meserii”, spune profesorul de la IKG.
Și continuă cu un alt episod neașteptat:
Toată povestea asta s-a declanșat practic de la Pintilii. Eram în birou cu el și cu Burchel, care-l ia în brațe pe Mihai și-mi zice: Ce fac eu cu băiatu’ ăsta? Cum rezolvăm situația? Ce să rezolvăm? Noi nu primim dosare fără diplomă de bacalaureat. Pintilii are 7-8 clase, cum să-l acceptăm? El a preferat să stea prin străinătate, să câștige o grămadă de bani, bravo lui!, a fost alegerea lui!, dar alții au studiat, și-au văzut și de carte, iar acum sunt blocați abuziv. Nu e normal. Uite, Bourceanu a absolvit și Universitatea de Educație Fizică și Sport la Galați, are patalama de profesor, a urmat apoi cursurile la noi pentru a deveni și antrenor, iar acum nu-și poate face meseria. Ce-i asta?”.
Iorgoglu susține că ”oameni din FRF i-au îndrumat pe jucători să se înscrie la noi, iar acum închid porțile. Ca să nu mai spun că simpla existență a protocolului e un mare abuz. Cum adică? Tu, federație, vii practic să supravalidezi studiile unuia care a absolvit cursuri acreditate de statul român? Oamenii au eliberate carnete de antrenor valide, obținute în urma unor programe educaționale acreditate și reacreditate, iar FRF refuză să le recunoască”.
El crede că ”întreaga discuție e, practic, o miză financiară, de fapt și de drept. Federația e interesată să capteze ea toate taxele de studiu din aria fotbalului. La noi, modulul costă 600 euro, în timp ce licențele federale ajung la prețuri duble. Iar asta în contextul în care au puțin peste 1000 de ore de pregătire, iar la noi avem vreo 2400 de ore. Adică încasează taxe duble pentru o școlarizare pe jumătate față de ‘Kunst Ghermănescu’. Cam asta e realitatea pe care n-a spus-o FRF”.