EXCLUSIV. Reacția lui Mircea Sandu când a fost întrebat de alegerile Federației Române de Fotbal. Ce știa „Nașul” despre ziua de12 aprilie. „Să fie sănătoși!”

Bădulescu Silvian / 11.04.2022, 15:28
EXCLUSIV. Reacția lui Mircea Sandu când a fost întrebat de alegerile Federației Române de Fotbal. Ce știa „Nașul” despre ziua de12 aprilie. „Să fie sănătoși!”
  • Alegerile pentru președinția Federației Române de Fotbal se apropie cu pași repezi. Marți, 12 aprilie, are loc evenimentul care va marca, cel mai probabil, o extindere a mandatului lui Răzvan Burleanu, actualul conducător din 2014 până în prezent;
  • Mircea Sandu, cel care a fost în vârful fotbalului românesc pentru mai bine de 24 de ani, a ocupat această funcție înainte ca Răzvan Burleanu să devină președinte. Înfrângerea din cadrul barajului cu Grecia pentru Campionatul Mondial din Brazilia 2014 a pus capăt ultimului mandat pentru „Nașul”;
  • Contactat de Playsport.ro, Mircea Sandu, aflat în funcție din 1990 până în 2014, a avut un răspuns scurt și simplu: „Despre ce alegeri este vorba?”;
  • Fost conducător și jucător la echipe precum Progresul București, Sportul Studențesc sau Gloria Buzău, după ce și-a încheiat activitatea la FRF și UEFA, Mircea Sandu a ieșit din fotbal definitiv.

„Să fie sănătoși!”

Contactat de Playsport.ro în ceea ce privește alegerile care vor avea loc marți, 12 aprilie, „Nașul”, așa cum a fost poreclit, a oferit un răspuns surprinzător.

Nu sunt în țară de 6 luni, despre ce alegeri este vorba? (n.r. – Mâine au loc alegerile la Federația Română de Fotbal) A, să fie sănătoși!”

În perioada 1990-2014, Mircea Sandu a fost președintele Federației Române de Fotbal. În mandatele pe care le-a avut în fruntea fotbalului românesc, echipa națională a înregistrat cele mai mari rezultate din istorie.

„Tricolorii” au participat la Campionatele Mondiale din Italia 1990, Statele Unite ale Americii 1994 și Franța 1998, dar și la Campionatele Europene din Anglia 1996, Olanda și Belgia 2000 și Austria și Elveția 2008.

Ultimul turneu final la care România a participat a fost EURO 2016, în mandatul lui Răzvan Burleanu, în Franța. În rest, echipa s-a oprit fie în grupele preliminare, fie la baraje.

Mircea Sandu a dezvăluit ce influență au oamenii politici în fotbalul românesc

Invitat la Playsport LIVE, Mircea Sandu a subliniat implicarea factorului politic în fotbalul românesc, la toate nivelurile.

Politicul s-a implicat și se va implica, dacă nu le taie nimeni macaroana. Deci la Liga 2, Liga 3 și așa mai departe, primăriile conduc și coordonează.”

„Nașul” a fost tranșant și în ceea ce privește numirea, de către oamenii politici, a conducătorilor la echipe din Liga 1 sau implicarea factorului politic în alegerile de la FRF.

Vă mai puneți întrebarea? Mă întrebați pe mine? Știți mai bine decât mine. Vorbesc înainte de ′90. Eu nu mă duceam la politicieni, Armată sau la alte instituții ale statului. Nu că aveam ceva cu instituțiile statului, dar nu îmi plăcea uniforma. După ′90, locul lor a fost luat de politicieni, primari sau parlamentari, indiferent.

Eu am avut multe lupte cu regretatul Corneliu Vadim Tudor, dar în același timp ne-a și ajutat foarte mult cu deputații și senatorii pe care îi avea, care erau reprezentanți ai comisiilor de sănătate, sport, economie și așa mai departe, și care au ajutat foarte mult la legea sportului din 2000, care a fost legea de început a schimbărilor din sportul românesc.

Că pe parcurs lucrurile nu s-au îmbunătățit, asta este altă problemă. Deci este foarte clar că în România politicul se implică.”