EXCLUSIV. Reghecampf, la primul interviu după despărțirea de Craiova: ”I-am cerut patronului niște lucruri. Nu s-a rezolvat nimic. Am preferat să ne despărțim”. Ce spune despre o revenire la FCSB

Justin Gafiuc 04.11.2022, 13:01
EXCLUSIV. Reghecampf, la primul interviu după despărțirea de Craiova: ”I-am cerut patronului niște lucruri. Nu s-a rezolvat nimic. Am preferat să ne despărțim”. Ce spune despre o revenire la FCSB

Aflat de la începutul sezonului în Azerbaidjan, pe banca lui Neftci Baku, Laurențiu Reghecampf e momentan cu echipa pe locul 3 în clasament și a ieșit din Conference League în turul 3 preliminar, după o dublă ratată în prelungiri cu Rapid Viena. 

E contractul pe care antrenorul l-a prins repede după divorțul-flash de Universitatea Craiova, produs la începutul lunii iunie. Între timp, a fost implicat și într-un scandal public cu fosta soție Anamaria Prodan, iar acum, în exclusivitate pentru Playsport, a acceptat un interviu special.

Domnule Reghecampf, au trecut aproape cinci luni de când ați început aventura la Neftci Baku. A însemnat o surpriză că ați ajuns peste noapte în Azerbaidjan. Cum s-a legat povestea asta?

Printr-un prieten din Turcia. El mi-a explicat despre proiectul de la Neftci, unde planul pe termen lung e să construiască o echipă solidă pentru cupele europene, să se bată an de an la titlu. Mi-a plăcut, am acceptat și am dat drumul la treabă. Sunt condiții extraordinare, o organizare foarte bună, se fac investiții. Ne aflăm pe drumul corect.

Îmi închipui că a fost frustrant să ratați în prelungiri dubla cu Rapid Viena din Conference, nu?

Ne-am fi bucurat să mergem mai departe, dar, deocamdată, am văzut unde ne aflăm la nivel continental. Au venit jucători străini noi, lucrăm la o echipă în formare, nu e chiar așa simplu să ajungi în grupe. Va fi mai ușor însă anul viitor. În iarnă vom aduce întăriri pe pozițiile unde suntem nemulțumiți, avem în atenție și jucători azeri, fiindcă aici ești obligat să folosești patru localnici pe teren.  

 

”Orice aș spune despre FCSB, se interpretează”

Cum e nivelul acolo?

Păi, dacă ar fi să comparăm cu România, vedem că, în ultimii ani, la nivel de cupe europene, azerii au 2-3 formații care avansează în competiții mai sus decât noi. Cred că e un indicator suficient de relevant ca să avem un răspuns la această întrebare.

Luați în calcul să transferați și vreun român?

Jucătorii români de nivel bun, care m-ar putea ajuta, sunt foarte scumpi.

Uite, Gigi Becali are destulă marfă pe tarabă!

Nu se pune problema. Niciun fotbalist de la FCSB nu e ieftin.

Apropo de FCSB: a rămas fără antrenor, s-a făcut de rușine în Conference League, Dică a plecat, iar speculațiile că Reghecampf ar putea reveni sunt rostite cu voce tare. V-ar tenta să reveniți acum?

Nu vreau să comentez nimic pe această temă, fiindcă orice aș spune ar lăsa loc la interpretări. E un club aflat pentru totdeauna în inima mea, îl respect pe Gigi Becali, acolo sunt oameni care știu ce trebuie făcut. Chiar nu-mi doresc să intru în niciun fel de discuții și speculații pe tema FCSB!

 

”Mutu se pliază exact pe ce avea nevoie Rapidul de azi”

Cum se vede de la Baku sezonul încurajator reușit până acum de amicul Mutu la Rapid?

Pentru mine nu e o surpriză că Rapidul a ajuns aici și va avea un rol important în lupta pentru titlu. Au un stadion nou, atmosfera contează enorm în Giulești, un lot echilibrat, plus că Adrian se pliază exact pe ceea ce se întâmplă acum la Rapid. Cei de acolo au fost foarte inspirați că l-au ales pe Mutu și l-au convins să vină. Știu cum lucrează Adi, știu cât de ambițios este, echipa emană deja forță. E un antrenor care are darul acesta de a transmite energia potrivită către jucători în vestiar și pe gazon. Iar asta se vede!

Viață grea însă sezonul acesta contra Farului, de acord?

Era de așteptat să revină la vârf, după doi ani în care n-au prins play-off-ul, plus sezonul trecut, când au terminat pe locul 5. Hagi e un maestru în revigorarea jucătorilor și a făcut niște transferuri foarte bune. La fel ca Rapidul, Farul se va bate la titlu până în ultima etapă. Iar în această ecuație va intra, până la urmă, și FCSB. 

 

”Sunt naționale din Europa care au crescut incredibil, noi stagnăm”

Vorbeați de jucători renăscuți la Hagi, iar Alibec e unul dintre ei. Cum vă explicați însă că, la națională, continuă să fie irelevant?

Spuneți-mi un jucător de la națională care are un randament foarte bun în momentul de față! Prin urmare, nu cred că ar trebui să discutăm doar despre Denis, cu care am și lucrat la un moment dat. Dovedește și acum că e un fotbalist foarte bun, care are însă nevoie de o anumită încredere și susținere. Asta ține de talentul fiecărui antrenor să știe cum să-l pună cât mai bine în valoare. Iar Hagi face lucrul ăsta în mod constant cu mulți jucători. Sunt convins că și Edi va reuși să construiască la lot o relație potrivită cu Denis pentru a arăta același randament ca la Farul. 

Pentru că am deviat spre națională: opinia generală e că am nimerit într-o grupă cum nici noi nu ne-o puteam crea singuri în drumul spre Euro 2024! Elveția, Israel, Kosovo, Belarus, Andorra.

La noi, oamenii încă trăiesc din amintiri. Problema nu se pune așa. Trebuie să începem de la ceea ce se întâmplă la lot, ce facem noi acolo, cum muncim, ce proiecte avem. Dacă pornim discuția de la aprecierea ”Vai, ce grupă abordabilă avem!”, e din start o greșeală. E suficient să faci o analiză serioasă ca să constați că foarte multe echipe din Europa au crescut incredibil în ultimii ani, în timp ce noi am stagnat. Vreți paralele cu Kosovo și Israel înainte să discutăm despre noi? Puneți față în față rezultatele din cupele europene și de la națională și aveți răspunsul! Dar asta nu ne ajută cu nimic! 

 

”Dacă voi fi dorit de cineva ca selecționer, OK, vom discuta!”

OK, ne raportăm la rezultate, dar ce facem când vedem că am terminat ultimii în grupa din Liga Națiunilor și FRF riscă mai departe tot cu Edi Iordănescu? 

Există un risc în orice decizie în materie de antrenori. Dar dacă federația și-a asumat acest risc, înseamnă că e la mijloc multă încredere, iar asta conează cel mai mult. N-ai cum să produci rezultate fără susținere. Ar trebui și noi, cei din jurul naționalei, să arătăm mai departe aceași încredere, să fim alături de ”tricolori”.

V-a deranjat faptul că, după plecarea lui Rădoi, n-ați intrat pe lista FRF pentru selecționer?

Nu m-a deranjat absolut nimic. Voi rămâne întotdeauna fanul echipei naționale. Sunt oameni care trebuie să-și asume responsabilitatea pentru ce se întâmplă la națională, iar singura mea preocupare e să-mi fac meseria acolo unde lucrez, nu să analizez hotărârile altora. Dacă cineva va considera vreodată că Reghecampf merită să antreneze naționala și e posibil contractual în momentul respectiv, OK, vom discuta. 

E un post tentant pentru viitor, nu?

Să fiu mai clar: sunt sub contract cu Neftci, îmi place unde lucrez și în ce proiect sunt implicat. Acum nu pot decât să-i urez succes lui Edi, care e un antrenor foarte bun. Păcat că se întrețin în jurul numirii lui tot felul de considerente colaterale! Sunt convins că a contat doar antrenorul și omul Eduard Iordănescu. Sigur, dacă rezultatele vor fi în continuare dintre cele nedorite, atunci vor exista probabil la un moment dat discuții pentru un alt selecționer. Ne place sau nu, rezultatele sunt singurele care țin în funcție un tehnician. 

 

”N-ai cum să te retragi de la națională pentru că nu ești titular”

Cum vi se pare decizia asta stranie a lui Maxim și Mitriță de a renunța la echipa națională?

E un lucru la care doar ei pot răspunde. Cu Mitriță am și lucrat, dar mi se pare că, atâta vreme cât ești în activitate, ar trebui să fie o mândrie că vii la echipa națională. Indiferent că joci, stai pe bancă sau ești trimis în tribună! Vor exista mereu astfel de controverse, e normal pentru un jucător să fie supărat dacă nu intră, dar n-ai cum să renunți la națională pentru că nu ești titular. În rest, nu știu, poate sunt la mijloc și alte motive.

Asupra divorțului de Craiova continuă să planeze tot felul de supoziții, discuții. Putem lămuri pe deplin de ce s-a produs, de fapt, despărțirea?

E foarte simplu. Am purtat niște discuții pe tema lotului și a obiectivelor. Asta se întâmpla în iarnă, când erau și mulți accidentați, aveam nevoie de jucători. Nu s-a rezolvat absolut nimic. Iar în vară, când am reluat tema, iar nu s-a mișcat nimic. Am ajuns la niște dialoguri în contradictoriu, moment în care am preferat să ne despărțim, să rămânem prieteni și să nu deviem în discuții mai urâte.

 

”Când patronul spune că se rezolvă și nu se întâmplă nimic, e undeva un scurtcircuit”

 La ce vă referiți?

Dacă un antrenor cere ceva decent și nu i se aduce, înseamnă că undeva la mijloc există un scurtcircuit. Vor apărea mereu discuții că nu există același plan de ambele părți. N-am vorbit concret despre nume, ci doar de anumite poziții pe care aș fi vrut să le acoperim. Răspunsul a fost mereu că ”se rezolvă, se rezolvă, se rezolvă”, dar faptic nu s-a întâmplat nimic. Abia după ce am plecat eu de acolo s-au rezolvat niște lucruri pe care și eu le solicitasem. Când se petrec astfel de situații, nu mai există atmosfera potrivită la echipă și nici modul de lucru nu mai e cel care ar trebui să fie. 

V-au ridicat niște semne de întrebare faptul că patronul s-a mișcat abia după ce ați plecat?

Nu. M-am bucurat că s-au rezolvat, fiindcă erau niște chestiuni normale dacă-ți propui să ai o echipă competitivă, să te bați la titlu. E important să ai soluțiile potrivite pe durata campionatului când îți apar suspendări, accidentări, scăderi de formă ale unor jucători. Continui să mă bucur când Craiova are rezultate pozitive și vor fi de luat serios în calcul pentru cucerirea campionatului. 

 

”Am garantat pentru Toni Petrea la Târgoviște”

Dacă ar fi să mizați pe un singur club la titlu anul acesta, la cine v-ați opri?

E imposibil de făcut o asemenea alegere, mai ales că se anunță un play-off mult mai puternic decât în anii trecuți. Cred că va fi o luptă fantastică, pentru că văd deja 4-5 echipe bine articulate, cu potențial clar de titlu. Vor fi acolo Farul, Rapid, Craiova, CFR, FCSB. Tare de tot! 

Ați lucrat multă vreme cu Toni Petrea, cum vi se pare metamorfoza asta a lui de la ”secundul” lui Becali la salvatorul Chindiei?

Am participat din afară la numirea lui la Târgoviște, pentru că am avut o discuție cu oamenii de acolo, cu care mă știu bine. Mi-au cerut un sfat și am garantat pentru Toni că-i va ajuta în realizarea obiectivelor. Mă bucur pentru acest început bun pe care-l are, dar nu e suficient. Vor trebui să o țină mai departe pe aceeași linie. Campionatul e lung, n-au rezolvat încă nimic, dar am încredere că echipa va evita retrogradarea. 

 

”Subiectul Anamaria e închis! Mă mai interesează doar binele copilului”

Vine Campionatul Mondial, veți fi probabil fanul Germaniei?

Inima așa îmi spune, dar va fi un turneu complet diferit datorită perioadei în care se desfășoară. Jucătorii nu mai sunt la final de sezon, storși și epuizați, ci Mondialul îi prinde în ritm maxim de la cluburi. Mă uit la ce nivel incredibil sunt deja mulți fotbaliști pe care-i vom vedea în Qatar și-mi închipui că vom asista la o competiție de un nivel senzațional tocmai din acest motiv principal: Campionatul îi prinde în plin avânt! De aceea cred că nu va fi loc nici de mari surprize, pentru că toți granzii sunt calibrați la un regim maxim, așa că probabil titlul se va decide între uriași: Franța, Argentina, Brazilia, Germania, Spania, Anglia. 

Cum ați reacționat când ați văzut toată povestea cu dopingul lui Halep?

E chestiune foarte dificilă și șocantă pentru noi, prin prisma faptului că e un simbol în România. Am considerat-o dintotdeauna o sportivă disciplinată, mi-e greu să-mi dau seama ce s-a întâmplat. Sper să fi fost o greșeală, și nu din partea ei. M-aș bucura să o revăd în circuit.

Acceptați să intrăm și în subiectul legat de conflictele cu fosta soție, Anamaria Prodan?

Nu, nu, nu! Acest subiect este închis pentru mine și singurul lucru care mă mai interesează este binele copilului. Atât!

Urmăriți Playsport.ro și pe