EXCLUSIV | Relațiile tenebroase dintre Ion Țiriac și liderii PSD i-ar fi adus miliardarului beneficii uriașe

Andrei Alexandra 17.01.2023, 13:44
EXCLUSIV | Relațiile tenebroase dintre Ion Țiriac și liderii PSD i-ar fi adus miliardarului beneficii uriașe

Fost tenismen și vocea sportivă de la Europa Liberă înainte de Revoluție, Mihai Rusu, 74 ani, a evadat în RFG în 1977, via Bruxelles, și s-a stabilit la Munchen. Acesta a avut acces la multe informații, privind conexiunile dintre miliardarul Ion Țiriac și structurile Securității de dinainte de Revoluție. După căderea comunsimului, fostul tenismen a întreținut relații apropiate cu liderii principalului partid post-decembrist din România, PSD.

Cum a ajuns Ion Țiriac la Monte Carlo

Mihai Rusu dezvăluie, într-un interviue eveniment pentru Playsport culisele din spatele stabilirii lui Țiriac în Principatul Monaco. Acest lucru a stat la bazele averii impresionante pe care a construit-o acesta de-a lungul vieții.

Povestea e ceva mai complexă și sună așa. Prin 1974, Țiriac, la fel ca Năstase, și-a luat rezidența fiscală la Monte Carlo. În paranteză fie spus, am investigat la un moment dat cine le-a dat aprobare să se stabilească într-un paradis fiscal, atâta vreme cât era vorba despre doi ofițeri, unul de la MapN, altul de la Interne, membri PCR și decorați de Ceaușescu cu Ordinul Muncii Clasa 1. Am vorbit chiar cu generalul Nicolae Stan, fostul președinte al federației de tenis, aghiotant al lui Ceaușescu, șef al Direcției a V-a a Securității. Mi-a promis că îmi va spune detalii interesante, dar, din păcate, a decedat înainte să apucăm să mai avem acea întâlnire.

Din notele informative publice, întocmite de un ofițer, aflăm că Țiriac făcea contrabandă în România cu produse occidentale și se sustrăgea impozitării pentru sumele câștigate peste hotare, în acord cu un decret din 1974.

Interpretarea mea e că alunecase, probabil, spre evaziune fiscală, ceea ce ar putea explica reținerea de a mai călca prin România din 1982 până după Revoluție. Pentru Țiriac, stabilirea la Monte Carlo a însemnat dezvoltarea activă pe zona de antrenorat și de management, începând cu argentinianul Guilermo Villas, care i-a asigurat intrarea directă la familia princiară, a declarat Rusu.

Omul care i-a deschis calea către curtea regală din Monaco

Asocierea dintre Ion Țiriac și tenismenul sud-american l-a ajutat mult omul de afaceri român să își creeze relații importante la Monte Carlo.

Villas a trăit un love story cu prințesa Carolina de Monaco, așa că Țiriac și-a făcut fir direct cu Casa Princiară. Imaginea și conturile lui au început să crească fabulos, iar cu Villas a deschis o companie, TV, de la inițialele lor, cu un birou și la Rotterdam, un offshore. În orașul olandez, la începutul anilor ‘80, Țiriac ar fi cerut pentru Villas o garanție de vreo 70.000 de dolari pentru a participa la turneul de acolo. Era o chestie neoficială, ilegală, un bonus cumva pe sub mână, care se mai practică și azi sub diferite forme. Dar ATP l-a suspendat atunci pe Villas pentru acel episod.

Legătura ascunsă dintre Țiriac și liderii PSD. Relația cu Iliescu, Năstase sau Dragnea

Cea mai mare „lovitură” dată de fostul tenismen român a fost colaborarea cu Boris Becker, senzația tenisului german. Țiriac i-a devenit manager și i-a construit acestuia o carieră impresionantă. Și i-a oferit lui Țiriac acces la relații și mai profitabile.

Prin Becker, care, în 1985, a câștigat Wimbledonul la 17 ani și i-a pus lui Țiriac pe tavă toată piața germană. Marile concerne au devenit peste noapte interesate să-și asocieze numele cu Becker la nivel internațional, iar Țiriac a ajuns astfel să-și creeze o rețea impresionantă de relații la nivel de top, de la bancheri până la proprietarii și directorii marilor corporații nemțești. Și-a folosit apoi aceste conexiuni pentru a organiza turneele de la Stuttgart, Essen și, în Austria, la Kitzbuhel, a comentat Rusu.

Miliardarul a avut protecție politică în România și după Revoluție. A beneficiat de o relație strânsă cu partidul aflat la putere în majoritatea anilor, PSD.

Sunt circuitele pe care le-a translatat apoi către România, în 1990, pe ușa larg deschisă de Petre Roman. Lumea politică de la București a stat sluj în fața lui, s-a conectat permanent numai la filiera PSD, de la Iliescu, Năstase și Rus până la Ponta și Dragnea, a venit cu cele mai mari firme în România, iar poziția lui a devenit intangibilă. A primit la prețuri de nimic vile, spații publicitare, terenuri. O vilă în strada Kalinin, alta pe Maxim Gorki. Un teren prin Poiana Brașov pentru sora lui, Rodica, cea care-i ține și-n prezent biroul de la Monte Carlo, a încheiat Rusu

Urmăriți Playsport.ro și pe