EXCLUSIV | Scandalul din jurul lui Țiriac și Năstase s-a lăsat cu decizii drastice. Amănunte picante din culisele relației celor doi mari sportivi

Olteanu Ștefan 16.01.2023, 13:18
EXCLUSIV | Scandalul din jurul lui Țiriac și Năstase s-a lăsat cu decizii drastice. Amănunte picante din culisele relației celor doi mari sportivi

Ion Țiriac și Ilie Năstase pot spune că se cunosc de o viață, deoarece primele lor întâlniri au avut loc în urmă cu mai bine de 50 de ani. Și așa cum se întâmplă în aproape orice relație de prietenie, între cei doi au avut loc și câteva certuri celebre. Unul dintre conflicte a fost povestit de Mihai Rusu, într-un interviu pe care l-a acordat în exclusivitate pentru Playsport.ro.

Cum a profitat Ion Țiriac de pe urma lui Ilie Năstase: „Vin cu el, câți bani îmi dați?”

Cu ocazia unui interviu exploxiv pe care l-a acordat pentru Playsport.ro, Mihai Rusu a făcut câteva dezvăluiri picante din relația încinsă de prietenie pe care au avut-o și o au în continuare Ion Țiriac și Ilie Năstase.

Mihai Rusu a practicat tenisul și a cochetat cu acest sport cam în aceeași perioadă cu Ion Țiriac și Ilie Năstase, însă la începutul anilor ’80 a decis să o ia pe drumul jurnalismului, devenind o celebră voce a postului de radio Europa Liberă.

Fiind extrem de aproape de tenis, Mihai Rusu a putut observa îndeaproape ascensiunea de care au avut parte Ion Țiriac și Ilie Năstase. În ceea ce îl privește pe acesta din urmă, „Nasty” este unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României, fiind multiplu campion de Grand Slam și deținător al poziției de lider în clasamentul ATP.

Revenind la relația de prietenie dintre Ion Țiriac și Ilie Năstase, Mihai Rusu a făcut mai multe precizări. Legăturile neștiute ale lui Ion Țiriac cu Securitatea i-au permis lui Ilie Năstase să aibă parte de ascensiunea pe care o merita în tenis, însă în anul 1972, totul a luat o turnură neașteptată.

„Între ei a intervenit un mare scandal din rațiuni financiare”, își amintește Mihai Rusu, care a povestit pentru Playsport.ro de la ce a pornit totul:

„Înaintea finalei Cupei Davis cu SUA de la București, din octombrie 1972, unde am fost arbitru de linie, nu și-au vorbit zile întregi. Nici pe teren n-au scos un cuvânt unul cu altul. Am stat la trei metri de ei. Parcă nici nu se cunoșteau”, a declarat Mihai Rusu, pentru Playsport.ro.

A aflat, pe surse, de unde a pornit conflictul

În continuare, Mihai Rusu susține că surse din anturajul celor doi sportivi au dezvăluit că banii au reprezentat principalul motiv de ceartă. Mai precis, Ion Țiriac ar fi încercat să profite financiar de pe urma talentului extraordinar pe care îl avea Ilie Năstase:

„Ce se întâmplase? Dinspre cercurile celor doi circula varianta că Țiriac cerea bani în numele lui Ilie! Chestiuni de genul: ”Vin cu Năstase la turneu, dar cât îmi dați?”.

Prin urmare, a fost o ceartă generată de împărțirea acelor sume. Iar din acest conflict a ieșit câștigător un manager american, Bill Riordan, care va însemna mult în cariera lui Ilie.

Bill Riordan a devenit agentul lui Năstase, organiza celebrele circuite americane. Și-l avea în portofoliu inclusiv pe tânărul Jimmy Connors, cu care Ilie avea să lege o prietenie extraordinară, câștigând împreună și dublul la Wimbledon, 1973, și US Open, 1975”, a mai adăugat Mihai Rusu.

În cariera de simplu, Ilie Năstase a cucerit US Open în 1972 și Roland Garros în 1973. De asemenea, în 1971 a mai jucat o finală la Ronald Garros, iar în 1972 și 1976 a pierdut finalele de la Wimbledon.

Cariera de profesionist a lui Ilie Năstase s-a desfășurat în intervalul 1969 – 1985. În 1973, el a ocupat cea mai bună poziție în clasamentul ATP, locul 1!

Urmăriți Playsport.ro și pe