EXCLUSIV. Rezultatul fabulos obținut de Arabia Saudită, o „palmă morală” pentru fotbalul românesc: „Avem idei preconcepute, nu ne informăm înainte să vorbim”. VIDEO

Gabriel-Alexandru Ioniță 22.11.2022, 19:41
EXCLUSIV. Rezultatul fabulos obținut de Arabia Saudită, o „palmă morală” pentru fotbalul românesc: „Avem idei preconcepute, nu ne informăm înainte să vorbim”. VIDEO

De fiecare dată când un jucător sau antrenor român merge să profeseze în Arabia Saudită, în țara noastră există tendința ca respectivul să fie catalogat drept „terminat” din punct de vedere profesional. Doar că naționala de fotbal masculin a țării asiatice a demonstrat din plin la Cupa Mondială din Qatar că aceste puncte de vedere nu reprezintă decât niște concepții formulate în necunoștință de cauză.

Arabia Saudită a demonstrat din plin că merită mult mai mult respect după victoria de senzație cu Argentina

Acest aspect a fost subliniat de Daniel Isăilă la PlaySport Live, la doar câteva ore de la victoria fabuloasă obținută de Arabia Saudită în fața Argentinei lui Lionel Messi. Antrenorul român în vârstă de 50 de ani, în prezent la Baniyas în Emiratele Arabe Unite, dar care în trecutul apropiat i-a pregătit și pe saudiții de la Al Hazm, a explicat pe larg că fotbalul din această zonă geografică a progresat foarte mult în ultimii ani.

„Și pentru mine a fost un șoc pozitiv. Am spus că fotbalul din Arabia Saudită era la momentul acela peste campionatul românesc. A fost un șoc pozitiv, am văzut nivelul care era. Este o surpriză și pentru mine, dar nu atât de mare ca și pentru voi. Antrenorii care au fost acolo… S-a creat o emulație. Până să merg eu, erau numai 4 străini (n.r. jucători). În 2018, au fost 8 străini, 7 în teren, plus unul pe bancă. Deci majoritatea sunt străini. Jucătorii locali și-au dat seama că trebuie să tragă mai mult și nivelul a crescut foarte mult. Fără investiții nu poți să faci. Investiții la nivel de infrastructură, la nivel juvenil. Și rezultatele se văd.

Avem, din păcate, idei preconcepute, nu ne informăm, vorbim numai de dragul de a vorbi, ăștia suntem noi românii, marea majoritate. Atunci când vorbești, trebuie să ai o anumită bază. Iar dacă te uiți pe lot, inclusiv Emiratele, dacă te uiți la jucătorii care activează acolo… Nu cred că avem jucători de nivelul ăsta în campionatul din România. Fără un buget adecvat nu ai cum să faci performanță în momentul de față.

Depinde (n.r. despre șansele Arabiei Saudite de a trece de faza grupelor la Cupa Mondială). Vă dați seama că s-a creat o emulație fantastică, e un rezultat care îi obligă. Pornesc ca favoriți acum. Presiunea este uriașă pe Mexic și Polonia. Cine va pierde va fi cu sabia deasupra capului. Și Argentina va avea o presiune. Trebuie să câștige ambele meciuri. Orice e posibil în fotbal.

Tot fotbalul din această țară se „sacrifică” pentru binele echipei naționale

A fost și în Africa (n.r. Herve Renard, selecționerul Arabiei Saudite). Echipa națională e ceva total diferit. Aici, într-un fel, față de noi, sunt mai favorizați antrenorii la echipele naționale. Atunci când antrenorul echipei naționale cere un program, o anumită fereastră, să se oprească campionatul, se fac toate sacrificiile pentru echipa națională. Aici vin și îmi aduc aminte câte probleme aveam în pauza de iarnă (n.r. când era antrenor secund la naționala „mare” a României), când încercam să facem acele acțiuni cu selecționata divizionară, cât se plângeau cluburile. Comparativ, acum campionatul este oprit de mai bine de o lună și jumătate în Arabia Saudită pentru a pregăti turneul final.

Chiar dacă este atipic, pentru mine, cred că va fi unul dintre cele mai spectaculoase Campionate Mondiale, toți jucătorii sunt în formă. Este un avantaj pentru echipele naționale în acest moment. I-a antrenat Răzvan (n.r. Lucescu) atunci, la Al Hilal, când au fost campionii Asiei. Cei mai valoroși jucători sunt cei străini.

Nu mai este atât de greu, oamenii au evoluat, sunt mai deschiși. Religia, este un anumit program pentru rugăciuni. Nu poți să pui antrenamentul să înceapă dacă este ora de rugăciune. Acum se termină antrenamentul și după se duc și își recuperează rugăciunea. Înainte, trebuia oprit antrenamentul dacă era ora de rugăciune. Nu va fi ușor (n.r. ca jucătorii saudiți să fie transferați de echipe din Europa), pentru că ei au salarii mari. Depinde de oferte, depinde de ce își doresc ei. Sunt convins că pentru jocul ăsta vor avea un bonus ieșit din comun”, a spus Daniel Isăilă.