EXCLUSIV. Șeicul din umbră, care ar putea prelua Dinamo, are o avere de 12 miliarde de dolari și afaceri de sute de milioane în agricultura din România. „O să avem o discuție zilele viitoare”

Cătălin Mureșanu / 01.11.2021, 15:36
EXCLUSIV. Șeicul din umbră, care ar putea prelua Dinamo, are o avere de 12 miliarde de dolari și afaceri de sute de milioane în agricultura din România. „O să avem o discuție zilele viitoare”

Pentru Dinamo urmează o lună crucială în ceea ce privește reorganizarea economică prin care societatea care administrează clubul – SC Dinamo 1948 SA- trece pentru a doua oară de la înființare, anul 2005.

În acest sens, după ce RTZ & Partners SPRL, administratorul judicar a întocmit „Planul de reorganizare”, în data de 8 noiembrie, acesta trebuie să fie aprobat de către Adunarea Generală a Creditorilor.

Răzvan Zăvăleanu, declarații la PlaySport LIVE despre șeicul care ar putea prelua Dinamo

Răzvan Zăvăleanu, reprezentantul RTZ, a precizat, vineri, în cadrul emisiunii PlaySport Live, că este optimist în ceea ce privește aprobarea planului.

„Am strâns o parte importantă a voturilor pentru Planul de reorganizare şi, aparent, planul trece, nu cred că o să avem o problemă cu voturile. Urmează să vedem ce se va întâmpla mai departe”, a dezvăluit Zăvăleanu. „Mai departe” înseamnă termenul de la Tribunalul București, mai precis data de 15 noiembrie, atunci când, judecătorul sindic trebuie să judece cele cinci contestații formulate de creditorii nemulțumiți față de tabelul preliminar al creanțelor, apoi să treacă sau nu „Planul de reorganizare”.

Un pas foarte important pentru Dinamo din mai multe puncte de vedere. În primul rând, cu planul aprobat și trecut până la sfârșitul lunii, „câinii” evită o posibilă depunctare dictată de comisiile Federației Române de Fotbal, subiect tratat în exclusivitate de PlaySport.ro încă de la începutul lunii octombrie.

Planul de reorganizare se întinde până în noiembrie 2024

Un alt aspect important este legat de o eventuală cooptare a unor posibili investitori, cu ajutorul cărora SC Dinamo 1948 SA să iasă mai repede din insolvență. Altfel, conform dezvăluirii lui Răzvan Zăvăleanu din cadrul emisiunii PlaySport Live, societatea se poate întinde cu reorganizarea economică până în luna noiembrie a anului 2024.

Însă, să revenim la posibilii investitori care, conform celor spuse de Zăvăleanu, ar ajuta la scurtarea perioadei de reorganizare economică printr-o infuzie de capital. În acest sens, aprobarea și trecerea „Planului de reorganizare” ar elucida, cu adevărat, datoriile pe care SC Dinamo 1948 SA le are de achitat pentru a ieși din insolvență.

„În ciuda situaţiei în care se găseşte, Dinamo este o echipă foarte atractivă, nu numai la nivel naţional, chiar şi la nivel european. Chiar am o discuţie aici (n.r. Dubai) cu cineva, de fapt discuţia a fost începută de mai multă vreme, dar doar la nivel de tatonări. Sunt şi eu curios, zilele următoare urmează să mă întâlnesc şi sunt curios cum vor sta lucrurile. Probabil că toată lumea aşteaptă să vadă că Planul de reorganizare intră pe un făgaş”, a afirmat Răzvan Zăvăleanu la PlaySport Live, alimentând speranțele fanilor dinamoviști.

Insula Mare a Brăilei, afacerea care a deschis ușa și pentru Dinamo?

PlaySport.ro a încercat să afle cine este „șeicul” ținut la secret care ar fi interesant să preia Dinamo. Mai multe surse din club și din anturajul conducerii dinamoviste au dus – sau mai bine zis, readus- spre numele șeicului Hamdan Bin Zayed Al Nahyan (58 ani). De aici și detaliul lăsat de Răzvan Zăvăleanu. „Discuția a fost începută de mai multă vreme”.

Mai precis din 2018, atunci când compania Al Dahra, care-i aparține lui Hamdam Bin Zayed Al Nahyan, emir al Emiratelor Arabe Unite, a fost implicată într-o răsunătoare tranzacție în domeniul agriculturii, după ce a achiziționat, în schimbul a peste 200 de milioane de euro, pachetul majoritar de acțiuni al companiei Agricost, care administra ferma Insula Mare a Brăilei. La acea vreme, Gazeta Sporturilor anunța că în pachetul achiziției celei mai mari ferme din Europa, ar intra și preluarea clubului Dinamo, pe atunci aflat în proprietatea lui Ionuț Negoiță.

Emirul are o avere estimată la 12 miliarde de dolari, deține concernul Al Ain, este președinte de onoare al clubului Al Jazeera, iar în trecut a deținut funcții importante în Emiratele Arabe Unite, cum ar fi cea de prim-ministru.

Al Dahra, parteneriat cu Dacia Unirea Brăila

La sfârșitul lunii iulie, divizionara secundă Dacia Unirea Brăila, club aflat în colaps financiar, anunța, printr-un comunicat de presă, un parteneriat cu Al Dahra. „Al Dahra – Agricost se alătură Daciei Unirea Brăila! Clubul nostru anunță că astăzi, 29.07.2021, s-a semnat acordul de parteneriat între Dacia Unirea Brăila și Al Dahra – Agricost. Oficializarea parteneriatului a fost făcută de Directorul General al Al Dahra-Agricost, Mihai Solomei și Valentin Avramescu – Președintele Daciei Unirea Brăila. Cu speranța că parteneriatul semnat astăzi va fi primul pas către revenirea Dacia Unirea Brăila în prim planul fotbalului romanesc, urăm bun venit Al Dahra – Agricost și mulțumim în numele brăilenilor pentru ca au ales să se implice în revitalizarea fotbalului brăilean!”. Fără să ofere mai multe detalii, oficialii brăileni au dat de înțeles că, prin această mutare, echipa antrenată de Florentin Petre urmează să revină în prim- planul fotbalului românesc. La trei luni de la această asociere, Dacia Unirea Brăila se află pe ultimul loc în divizia secundă, cu doar două puncte din 12 meciuri.