EXCLUSIV. Sepsi OSK, „instrument” pentru ultrașii olteni? Următorul meci al celor de la FCU, pericol public

Bădulescu Silvian 31.01.2023, 14:54
EXCLUSIV. Sepsi OSK, „instrument” pentru ultrașii olteni? Următorul meci al celor de la FCU, pericol public
 • Sepsi – FCU a devenit primul meci din istoria primei ligi abandonat din cauza scandărilor xenofobe. Rezultatul acestei partide sau rejucarea vor fi judecate, ulterior, de către comisiile îndreptățite. În acest context, Playsport.ro a luat legătura cu David Kertesz, vicepreședintele covăsnenilor. În exclusivitate pentru Playsport.ro, acesta a explicat motivele pentru care clubul gazdă nu poate fi catalogat drept responsabil pentru evenimentele de la partida din acest weekend;
 • Mai mult, patronul echipei, Laszlo Dioszegi, într-o intervenție, a dat de înțeles că nu dorește să mai permită accesul suporterilor formațiilor oaspete la Sfântu Gheorghe. Vicepreședintele clubului, însă, a explicat ce consecințe ar putea avea acest aspect. Pe final, deși o echipă deloc pe placul suporterilor români, Kertesz a menționat că, în țară, la nivel de conduceri de club, relațiile sunt excelente cu toată lumea.
 • „Înainte să înceapă meciul, suporterii au afișat un banner împotriva familiei Mititelu”

  Sepsi – FCU a intrat în istorie. Partida a fost întreruptă în minutul 26 de arbitrul Andrei Chivulete.  Ulterior, din cauza faptului că scandările xenofobe au continuat, meciul a fost abandonat.

  Acest lucru a provocat, evident, diverse reacții în lumea fotbalului. Ba chiar a fost creată, în mediul online, o petiție care cere excluderea celor de la Sepsi din Superligă.

  Playsport.ro a luat legătura cu David Kertesz, vicepreședintele covăsnenilor, care a vorbit despre meci și despre evenimentele care au precedat fluierul de start.

  Noi am înțeles după, pe moment nu știam, că a existat o problemă între galerie și conducerea clubului. S-a mai întâmplat să fie întrerupt un meci de-al nostru, chiar și în acest sezon, dar ca acum, cu FCU, niciodată. Am stat nedumeriți, nu știam ce se întâmplă. Eu cred că noi am fost un „instrument” ca suporterii să se răzbune pe conducerea clubului. Înainte de meci, la încălzire, ei au afișat un banner împotriva familiei Mititelu. Nu doar a celor care se ocupă de club, ci împotriva întregii familii. Mă gândesc, la următorul meci al dânșilor, dacă echipa vizitatoare va avea jucători de culoare, am o bănuială că vor continua cu scandări xenofobe sau rasiste pentru ca meciul să fie oprit. Nu e bine nici pentru echipă, nici pentru suporteri, nici pentru fotbal. Ciocniri nu au fost înainte de Sepsi – FCU. Am văzut, însă, niște poze în care s-au făcut niște inscripționări pe un bloc. atât. În stadion, la fel, nu au existat conflicte cu firma de pază, cu Jandarmeria sau cu alți suporteri.”

  „Pe hârtia trimisă de FCU scria că nu organizează clubul deplasarea suporterilor, dar nu îi exonerează de vină”

  La scurt timp după meci, FCU 1948 a emis, pe social media, un comunicat prin care clubul „nu poate fi răspunzător, sub nicio formă, de manifestările suporterilor în timpul acestui meci de fotbal”.

  Adrian Mititelu, patronul formației din Bănie, a dublat această declarație și a insistat că „nu ne asumăm prezența galeriei clubului la acest meci”.

  Totuși, clubul oltean nu poate fi exonerat de vină pentru acțiunile propriilor suporteri.

  Fiecare echipă, când merge în deplasare, cu cinci zile înainte are obligația să transmită clubului organizator datele deplasării echipei: de unde vine, când vine, cu ce vine, conform regulamentului FRF. Eventual se cere și o patrulă a Jandarmeriei pentru a merge la stadion. După meci, la fel, echipa oaspete se duce la hotel sau la orașul de reședință. Am primit această hârtie de la FCU. Solicitări de parking și lucruri de acest gen. Dar ultima frază ce zice? Aici e chestia „ascunsă”. „Clubul nu organizează deplasarea galeriei la meci”. Nici nu au cum. Suporterii sunt ai echipei, dar, pe hârtie, în mod legal, nu sunt ai lor, dar se identifică cu echipa. Da, pe hârtie scria că nu organizează deplasarea, dar nu exonerează clubul. A întrebat domnul Mititelu de ce am dat bilete. Păi, vine un grup de persoane la meci, cumpără bilete la sectorul oaspeților de la casieria stadionului. Eu cum să nu dau bilet? Tu, ca echipă, trebuie să răspunzi de suporterii tăi. Responsabilul cu ordinea și securitatea din partea clubului craiovean a semnat procesul de primire și predare a sectorului destinat suporterilor oaspeți. Domnul Mititelu a zis că nu-i cunoaște pe acei suporteri. De ce au semnat procesul?”

  „Dacă nu i-am fi lăsat la meci, ar fi spus că nu le permit ungurii accesul în stadion”

  Enervat de comunicatul oltenilor, patronul Laszlo Dioszegi este decis să ia măsuri dure. Astfel, pe viitor, acesta se gândește să interzică accesul suporterilor formațiilor oaspete pe arena din Covasna.

  Suntem mereu anunțați că respectivele cluburi nu își asumă prezența galeriei la acest meci. Foarte bine. De acum, dacă cluburile nu își asumă prezența propriilor galerii, atunci nici noi nu vom mai primi la noi pe stadion niciun suporter al oaspeților ca să nu mai fim noi făcuți răspunzători de organizare pentru oaspeți.”, a declarat Lszlo Dioszegi pentru ProSport.

  Totuși, o astfel de decizie s-ar putea dovedi „o sabie cu două tăișuri”.

  Noi, duminică, dacă n-am fi lăsat suporterii oltenilor să intre, cum ar fi fost? „Nu ne-au lăsat ungurii să intrăm”. Eu nu aveam cum să nu le dau drumul în stadion. S-au vândut 88 de bilete în acel sector.”

  Într-o intervenție la Playsport.ro, Gheorghe Mustață, liderul galeriei FCSB, a menționat că, de fiecare dată, galeriile sunt provocate.

  Toți vorbesc, dar nimeni n-are dovadă că sunt provocați când vin aici. Vino, domnule, fă un reportaj cu provocările. Așa, că ai tu martori sau că ai auzit nu merge. Eu nu zic că nu au fost replici, dar n-au fost împotriva echipei respective sau a țării noastre, România. Da, s-a mai strigat „Ria, ria, Ungaria”, dar sunt replici la strigătele celorlalți.”

  „Nu ne-a primit nimeni cum ne-au primit cei de la FCU, la partida tur”

  În ciuda acestor scandări, dar și a deselor momente când partidele celor de la Sepsi sunt întrerupte, relația cu conducerile formațiilor din Superliga este una excelentă.

  Data trecută când am fost la FCU 1948, am fost primiți cum nu ne-a primit nimeni, nicăieri. Pe ușa lojei scria „Bine ați venit!” în ungurește. Ceva extraordinar. Când au venit, am zis că o să îi întâmpinăm la fel, cu respect. Am primit o sticlă de țuică, de palincă, cum se mai practică la nivel de conducere, la fel și noi, același gest. Avem relații bune cu conducerile cluburilor. Cu suporterii nu avem nicio relație, pentru că nu ne întâlnim cu ei. Uitați, cu Rapid, au fost la noi, am organizat un mic dineu în lojă înainte de meci. Acum, la fel, când am venit la București în urmă cu două săptămâni, domnii Șucu și Angelescu ne-au întâmpinat foarte bine. Suntem toți în fenomen, mâncăm toți aceeași pâine, chiar dacă unul este pe primul loc, iar altul pe zece.”

Urmăriți Playsport.ro și pe