EXCLUSIV. Steliano Filip vorbește după cinci luni. „Când a plecat Stoican, am zis că e ceva ciudat. Noi, jucatorii, ne spuneam: Bă, ăstia vor să retrogradeze Dinamo! Ne-am pus clar semne de întrebare”

Cătălin Mureșanu 26.12.2022, 17:17
EXCLUSIV. Steliano Filip vorbește după cinci luni. „Când a plecat Stoican, am zis că e ceva ciudat. Noi, jucatorii, ne spuneam: Bă, ăstia vor să retrogradeze Dinamo! Ne-am pus clar semne de întrebare”
  • Steliano Filip (28 ani) a acceptat să vorbească, pentru prima oară, despre retrogradarea lui Dinamo. Fostul căpitan al „câinilor” a rămas fără angajament după ce s-a despărțit de formația alb-roșie, a stat cinci luni pe bară și, în luna noiembrie, a semnat cu formația maghiară de prima ligă, Mezokovesdi. S-a mutat la Oradea, unde spune că și-a găsit liniștea și crede că dezastrul de la Dinamo putea fi evitat. „100%!”. Dacă Flavius Stoican ar fi fost lăsat să își continue munca.

Salut, Steliano! Spune-mi, te rog, cum a fost această perioadă pentru tine, din Mai și până în Noiembrie ai fost liber de contract?

Nici eu nu am crezut că o sa stau așa mult. Au fost oferte, discuții, am refuzat propuneri din țări îndepărtate, cum ar fi Azerbaidjan sau Malaezia.

Cred că erau propuneri bune din punct de vedere financiar…

Mi-am dorit să stau cu familia, așa am simțit și spun 100% că așa a vrut Dumnezeu. Am avut discuții să merg în Grecia sau Polonia și nu a meritat. Am preferat să mai aștept, mi-am spus că dacă va fi voia lui Dumnezeu, dacă nu… .

Eziți! Ți-a trecut prin cap să te retragi?

Am văzut că timpul se lungește și m-am gândit că poate nu ar trebui să rămân în fotbal. Dacă nu o sa mai joc, asta e. În perioada asta am vrut să mă apropii de Dumnezeu. Nu știu dacă m-am gândit neapărat la retragere, dar dacă Dumnezeu ar fi vrut asta, atunci așa s-ar fi întâmplat.

Te-ai mutat la Oradea, de ce ai luat această decizie?

Așa am simțit, aici mi-am găsit liniștea, acum sunt liniștit, sunt foarte bine. Ai liniște, pace și sănătate, restul nu contează! M-am stabilit aici, sunt bine cu familia, iar acum e și fetița la mine.

Cred că acest detaliu a contat și când ai ales să mergi în Ungaria, la Mezokovesdi… .

Au fost discuții de acum un an și mă bucur că am ajuns unde mi-am dorit, sunt aproape de casă. Mă bucur de familie, m-am acomodat bine, este si Tordai (n.r. Arpad Tordai) la echipă, mai am un coleg alături de care am jucat la Hajduk.

„Nu vreau să caut vinovați, vorbești cu unul dintre ei! Dar Dinamo se putea salva, chiar dacă au fost probleme!”

După ce ai plecat de la Dinamo ai evitat să vorbești despre ce s-a întâmplat. Mi-ai spus că, între timp, ți-ai găsit liniștea. Spune-mi, te rog, te-a marcat ce s-a întâmplat?

E clar că te marchează, să intri în istoria lui Dinamo cu cel mai urât lucru din istorie, cu retrogradarea, te apasă! Am fost implicat, unul dintre jucatorii cu mulți ani în spate la Dinamo, nu a fost ușor, dar nici un capăt de țară. Este fotbal, sunt lucruri mult mai grave în lume. Am trecut peste și vorbesc cu baieții și acum. Le doresc să revină în prima ligă, fotbalul românesc are nevoie de Dinamo acolo!

Spune-mi dacă putea fi evitată această retrogradare absolut rușinoasă pentru un club cum este Dinamo?

100% putea fi evitată!

Și, dacă ești așa de sigur, de ce nu s-a întâmplat acest lucru?

Nu vreau să caut vinovați, vorbești cu unul dintre ei! Dar Dinamo se putea salva, chiar dacă au fost probleme!

Cum?

Au fost mulți factori și nu aș vrea să mă scuz eu și să acuz pe altcineva. Nu vreau sa vorbesc mai mult, nu e cazul, am șters această perioadă. Eu am vrut să plec inainte, am văzut că lucrurile nu au mers în aceeași direcție și consider că cel mai important moment a fost decizia de a-l schimba pe Flavius Stoican. Cu toate că aveam timp și după acel episod hotărâtor. 100 % ne puteam salva cu Flavius Stoican! Mulți au spus că ce rezultatea avut, ce mare antrenor e, dar să știi că la o echipă contează atmosfera, unitatea, forța grupului. Și Flavius Stoican a reușit să ne unească!

„Care conducere? Nici noi nu știam care e conducerea, erau mai multe tabere”

Dinamo nu a jucat bine nici înainte de Stoican, nici cu Stoican, nici după Stoican! Poți să mă contrazici?

Au fost situații, eu am vrut să plec, Torje s-a accidentat, Matei avea probleme, apoi, când a fost bine și păream toți pe aceeași lungime de undă… hai să-l schimbăm pe Stoican! Știu multe discuții și nu vreau să știrbesc meritele domnului Uhrin. Cu un an înainte am salvat echipa și lumea a spus că el ne-a salvat de la retrogradare. Dar să nu uităm că au mai fost Sorescu, Albentosa, Anton, alții.

Nu știu dacă ai citit declarația colegului tău Antoni Ivanov. El a spus, într-un interviu pentru PlaySport.ro, că a auzit și a simțit că cei din conducere au vrut ca Dinamo să retrogradeze! Cum comentezi aceste afirmații?

Nu am vorbit cu bulgarul. Dar care conducere? Nici noi nu știam care e conducerea, erau mai multe tabere. Ce pot să spun? Ce cred și ce am simțit, că domnii Zăvăleanu și Mureșan și-au dorit salvarea echipei. Asta mi-au lasat de înțeles.

CITEȘTE AICI DECLARAȚIILE OFERITE DE Antoni Ivanov

 Domnii Zăvăleanu și Mureșan au fost cei care l-au adus pe Flavius Stoican și l-au susținut în acele momente în care APCH, cealaltă parte din conducere, a vrut să-l demită și a și reușit…

Noi am avut ședință la Săftica în ziua în care Flavius a plecat. Am avut antrenament și nu știam absolut nimic, atunci am intrat la sedință și ne-au spus că Flavius trebuie sa plece, o să fie dat afară și domnul Mureșan nu poate face mai mult. Am zis că simțim că se poate ca echipa să își revină, am luat partea antrenorului și ședinta a durat mai mult. Am plecat acasă știind că Flavius rămâne, am ajuns acasă și am fost înștiințați că trebuie să plece. La Săftica știam că rămâne, dupa a apărut că nu se mai poate.

Între timp suporterii, care de la început s-au opus instalării lui Flavius Stoican, s-au impus!

Nu știu cine, nici nu cred că mai contează. Ce pot spune este că atunci când a plecat Stoican, am zis că e ceva ciudat. Noi jucatorii ne spuneam: Bă, ăstia vor să retrogradeze Dinamo! Ne-am pus clar semne de întrebare. Putea să-l lase să înceapă Play-out-ul și, după, dacă nu mergea, să-l schimbe. Însă, când am fost toți bine, s-a întamplat ce s-a întamplat, au schimbat antrenorul și aia a fost.

„Intrebați conducerea dacă am făcut transferuri. Eu știu că atunci când faci transferuri, primești un comision, eu nu am luat nimic”

Ai fost unul dintre jucătorii cei mai înjurați la Dinamo, care e relația ta, în prezent, cu fanii echipei la care te-ai făcut remarcat?

Ce vrei, așa e în viață, nu au cum să mă pupe toți. Cu majoritatea am ramas în relații foarte bune. Când am fost în străinătate, ei m-au dorit înapoi. Pe mine PCH m-a vrut și, clar, domnul Ionel Gane, care era antrenor atunci. Aveam oferte din România, de la Sepsi și Astra, din Grecia, de la Atromitos, dar am ales să vin și să încerc să ajut. Am gândit cu sufletul, cu mintea, când puteam să aleg banii. Și atunci au fost probleme, dar am venit fără să mă feresc. Și de ce să mint, treceam printr-un divorț si mi-am dorit să mă întorc acasă, să stau lângă fetița mea.

S-a spus despre tine că ai făcut transferuri la Dinamo. Este declarația lui Mircea Rednic…

Intrebați conducerea dacă am făcut transferuri! Eu știu că atunci când faci transferuri, primești un comision, eu nu am luat nimic. M-au intrebat, de exemplu, de Torje, că e prietenul meu. Am fost la Timișoara și niciodată nu l-am văzut atât de bine din punct de vedere fizic. Asta am spus. Ce calitați are, le știau, chiar dacă nu juca, cât ar fi contat un Gabi Torje în vestiar! Cât despre ce a spus domnul Rednic, e un antrenor pe care-l respect, nu vreau să dau în el, dacă am greșit, îmi cer scuze, am avut o discuție și aia e. Nu aveam ce să am eu cu antrenorul, nu mi-am permis și nu o să-mi permit vreodată.

A mai existat și acel episod legat de burgerii de la Mediaș, când ai comandat tu și pentru colegi, ce s-a întâmplat acolo?

Stiți cu toții cum era nea Mircea, mai era cu înțepăturile, m-am amuzat. Nu am ce să comentez. După meci se mănâncă pizza, mai oprești la o benzinarie, nu cred ca a fost o problema că am comandat eu burgeri, să fim serioși. Altele erau lucrurile care m-au deranjat!

Cum ar fi?

Că eu sunt „cârtița” din vestiar, apăreau foarte multe informații în presă. Despre cine? De Torje, Matei, Sorescu! Păi ăștia erau prietenii mei, stăteam de dimineață și până seara alături de ei, cum puteam eu să spun ceva de ei la presă. Și când? Că ne despărțeam la 11 noaptea, la culacare. I-am transmis asta și lui Mircea Rednic, am avut o discuție și cred că s-a lămurit că nu eram eu cel care dă la presa.

Acum spui că ți-ai găsit linistea la Oradea și la echipa ta din Ungaria. La națională te gândești? Ai în CV participarea la un campionat european

Cât joc fotbal, mă gandesc, nu cred că este fotbalist să nu-și dorească să își reprezinte țara, e cea mai mare onoare, mă gândesc și îmi doresc să îmbrac din nou tricoul echipei naționale.

Spune-mi, te rog, acum la final, există un moment pe care, dacă ai putea să derulezi filmul destinului, l-ai schimba în cariera ta?

Sincer, dacă aș fi avut mintea de acum, în perioada de la Hajduk Split, când puteam să fac pasul spre o echipă mai mare, să mă duc mai sus în carieră, atunci aș fi schimbat ceva. În rest, mă bucur că sunt sănătos, că sunt în fotbal și cred că mai am un cuvânt de spus.

Urmăriți Playsport.ro și pe