EXCLUSIV. Tavi Popescu, transfer ratat. Declarații de impact de la omul care i-a produs lui Gigi Becali milioane de euro

Bădulescu Silvian / 06.04.2022, 19:40
EXCLUSIV. Tavi Popescu, transfer ratat. Declarații de impact de la omul care i-a produs lui Gigi Becali milioane de euro
  • Tavi Popescu este jucătorul român în jurul căruia se discută cel mai intens în ultimele luni. Odată cu debutul încrezător de la echipa națională, tânărul fotbalist a dublat evoluțiile bune pe care le-a avut la nivel de club în ultima perioadă. Patronul echipei, Gigi Becali, a ieșit, în mai multe rânduri, cu declarații prin care ridica prețul lui Tavi la suma amețitoare pentru fotbalul românesc: 40-50, chiar 100 de milioane de euro;
  • Mai mult, Mihai Stoica, team-managerul vicecampioanei, la un moment dat, a subliniat că jucătorul de 19 ani adus de la Universitatea Craiova chiar ar face față în garnitura de start de la FC Barcelona. „Dacă ar pleca la Barcelona, ar fi titular, e peste Gavi sau Nico. E mai talentat decât ei, mai rapid, mai inteligent!”;
  • Totuși, Valeriu Iftime, patronul echipei FC Botoșani și un apropiat al lui Gigi Becali prin prisma transferurilor făcute între cele două echipe, a declarat, în exclusivitate pentru Playsport.ro, că proaspătul internațional român este talentat și va aduce sume importante în conturile conducătorului echipei din Berceni;
  • Totuși, cel care se ocupă de frâiele formației din Nordul Moldovei a ținut să precizeze că, deși este un fotbalist valoros, eventuala vânzare a lui Tavi Popescu nu se va apropia de sumele pe care Gigi Becali le cere în acest moment (peste 40 de milioane de euro).

Tavi Popescu e un talent extraordinar, dar îi va fi greu să iasă afară!”

Valeriu Iftime a vorbit, în exclusivitate pentru Playsport.ro, despre Tavi Popescu, jucătorul despre care se discută cel mai intens în ultima perioadă.

Patronul celor de la FC Botoșani este de părere că jucătorul crescut la Grupul Școlar Agricol Nucet și Regal Sport București este valoros, însă departe de sumele pe care Gigi Becali i le atribuie.

Tavi Popescu e un talent extraordinar. Sunt convins că poate să aducă bani către FCSB, dar nu cât vrea domnul Becali. Pe de altă parte, îi va fi greu să iasă afară. Noi nu știm să jucăm fotbal de echipă. Nu știm ce înseamnă să te pui în slujba echipei cu tot efortul și să dai totul ca al tău coleg să dea gol. Din păcate, așa sunt învățați, să dea ei gol, să iasă în evidență, asta e părerea mea.”

Mai mult, conducătorul din Moldova a ținut să precizeze că sistemul fotbalistic românesc a împiedicat creșterea unor fotbaliști care, ulterior, să fie vânduți pentru sume apropiate de 40-50 de milioane de euro.

(n.r. – De numele lui Tavi Popescu sunt legate sume de peste 40-50 de milioane de euro) E greu de crezut ca în România, astăzi, să luăm acești bani. Din păcate, fotbalul nostru nu a produs jucători de o asemenea valoare în acești ani, iar, cred eu, imaginea noastră ca furnizori de fotbaliști nu e așa bună în Europa.”

„Avem o problemă mare cu juniorii în România!”

În ultimii ani, România a avut rezultate fantastice la nivel de echipă națională de juniori. Aici pot fi menționate semifinala de European U21 din 2019, egalurile cu Olanda și Germania la turneul din 2021, iar, mai recent, calificarea la Campionatul European U19 din 2022.

În ciuda acestor performanțe juvenile, la seniori, ultimul turneu final bifat este EURO 2016. Valeriu Iftime, în exclusivitate pentru Playsport.ro, crede că, în țară, este o problemă generală  majoră la nivel de juniori.

Noi avem o problemă mare cu juniorii în România. Aproape nimeni nu a făcut performanță, sunt doar câteva excepții. Este o problemă cu pregătirea mentală la acești copii. E o chestie pe care trebuie s-o luăm foarte în serios și în România, cu mental coaching. Și eu trebuie s-o fac, chiar dacă sunt o echipă mică, însă, echipele mari, care pregătesc fotbaliști pentru campionatele din Europa, trebuie să aibă aceeași pregătire ca cei de afară.”

Mai mult, conducătorul formației FC Botoșani a ținut să precizeze că ar trebui să ne uităm la vecini și să luăm exemplu.

Aici e un istoric pe care trebuie să-l analizăm (n.r. – referitor la fotbaliștii din țările vecine – Ungaria, Serbia, Ucraina – care sunt vânduți pe sume mari). Trebuie să vedem ce ne lipsește nouă de nu reușim să avem asemenea oferte.”

Ungaria și Ucraina au participat la EURO 2020, pe când Serbia este direct calificată la Cupa Mondială din Qatar, după ce a trimis Portugalia la baraj.

La nivel de jucători, fiecare dintre cele trei reprezentative au fotbaliști tineri, vânduți pe sume importante în Occident. Dominik Szoboszlai (21 de ani, cumpărat RB Leipzig cu 20 de milioane de euro), Vitaliy Mykolenko (22 de ani, cumpărat de Everton cu 23,5 milioane de euro) și Luka Jovic (cumpărat în 2019, la 22 de ani, de Real Madrid, cu 60 de milioane de euro) sunt doar 3 exemple.