EXCLUSIV. Un mare artist român i-a refuzat banii lui Gigi Becali. Patronul FCSB îi ceruse să-i compună un imn pentru echipa sa: „Îl iubesc pe Gigi, dar nu am putut”

Catalan Alexandru / 18.06.2021, 08:08

Victor Socaciu, 68 de ani, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi români de muzică folk, admite că imnul formaţiei sale favorite de fotbal, Rapid Bucureşti, ar putea cunoaşte o actualizare a soundului muzical. Socaciu e cel ce a compus linia melodică a imnului rapidist, în urmă cu circa patru decenii.

Cum a reușit un mare artist român să-i refuze banii lui Gigi Becali

O actualizare a sunetului imnului rapidiştilor ar fi ceva foarte interesant. Admit că ar putea fi ceva aparte, un sound modern, mai ales cu influenţa tehnologică de azi care este atât de mult prezentă. Pe de altă parte însă nu cred că e absolut necesară!”, a declarat Victor Socaciu pentru playsport.ro.

El a făcut o paralelă cu imnul clubul de fotbal Real Madrid, compus în anii douăzeci ai secolului trecut: “Cunosc foarte bine imnul celor de la Real Madrid, compus prin 1920, parcă. Ei bine, şi cei de la Real preferă până azi să dea de fiecare dată o înregistrare din acei ani al imnului echipei, deşi puteau foarte bine, dacă doreau acest lucru, să schimbe ceva. Dar se merge totuși pe ideea de original, de rol important jucat de tradiţia clubului. Iar asta cred că primează şi la noi, printre rapidişti”.

Pasionat de imnuri

Imnul Rapidului, compus de Victor Socaciu şi Adrian Păunescu la începutul deceniului al nouălea al secolului trecut s-a impus foarte repede atenţiei fanilor echipei, deloc puţini la număr. Adoptat cu mare uşurinţă el a rămas la modă şi 40 de ani mai târziu.

Mi-a plăcut mereu să fac imnuri, genul ăsta de melodii. De altfel, prietenii mă mai alintă cu formula . Şi nu am de ce să mă supăr fiindcă au dreptate. Am avut mereu înclinaţie spre stilul ăsta muzical de factură imnică”, rememorează el pe repede înainte un scurt pasaj din viaţa sa profesională.

Victor Socaciu spune cu mândrie că a mai compus imnuri şi pentru alte echipe sportive, cum ar fi cea de handbal feminin, Rulmentul Braşov, dar şi pentru partide politice. „Puţini ştiu, de pildă, că am făcut după 1990, imnul Partidului Naţional Liberal. S-a cântat până recent, cred că până la fuziunea dintre PNL şi PDL. Bine, am scris melodia prin 1995 sau 1996, când nici eu nu intrasem în politică, iar PNL activa prin Convenţia Democratică. Nu cred că aş mai fi putut face acelaşi lucru după ce am cochetat cu cei de la PSD”, se amuză el de episoade trecute deja.

A refuzat FCSB

Însă, marea surpriză vine din faptul că Victor Socaciu ar fi putut să compună şi un imn al FCSB. Nu vrea să comenteze acest lucru, dar spune că a avut o ofertă pe această temă din partea unei alte echipei bucureştene de fotbal:

Nu voi da detalii despre acea ofertă. Pot să vă precizez doar că nu era venită din partea celor de la Dinamo, dar şi că îl iubesc foarte tare pe Gigi Becali, fiindcă e un om atât de dăruit şi de generos, deseori, cu semenii săi”.

Socaciu mai spune că sufletul său de rapidist convins nu l-a lăsat în cele din urmă să accepte oferta în cauză. Cât despre dorul de fotbal şi despre întoarcerea echipei sale de suflet pe prima scenă fotbalistică mai spune doar atât:

Am auzit că am un loc rezervat pe noul stadion din Giuleşti. Voi fi acolo la primul meci al Rapidului, la revenirea pe prima scenă a fotbalului, fie că am acel loc, fie că va trebui să cumpăr un bilet, asemenea oricărui fan!”.

https://www.youtube.com/watch?v=PuZ5laRwzV0