EXCLUSIV. Genialitatea lui Adrian Păunescu, comoară naţională! Cum a luat fiinţă imnul Rapidului: „Ovidiu, notează!”

Mihai Cheles / 03.06.2021, 21:18
EXCLUSIV. Genialitatea lui Adrian Păunescu, comoară naţională! Cum a luat fiinţă imnul Rapidului: „Ovidiu, notează!”

Joi, 3 iunie, „Fotbal Tango” şi-a „consumat” primul episod. Amfitrionul emisiunii, Marius Mitran, l-a avut invitat pe Andrei Păunescu, fiul regretatului Adrian Păunescu.

Genialitatea lui Adrian Păunescu, comoară naţională! Cum a luat fiinţă imnul Rapidului: „Ovidiu, notează!”

Andrei Păunescu a fost prezent nelipsit în viaţa tatălui său. L-a urmat peste tot, în toate turneele pe care acesta le avea prin ţară, şi nu numai. Aşa ajuns să-i cunoască pe cei mai importanţi fotbalişti din istoria României. În acelaşi timp, a fost martorul unor secvenţe care au marcat definitiv fotbalul românesc. Unul dintre episoade ar fi „naşterea” imnului echipei Rapid Bucureşti.

„La începutul anilor 1980, Rapidul era în Divizia B. Nu prea mai aveau şanse de a promova.  Progresul Vulcan Bucureşti era favorită. Avea mai multă putere, mai multă susţinere. Juca şi mai bine. Atunci tata, cu o ultimă sforţare, a avut un impuls, într-o secundă. Să scrie un imn, pentru a motiva echipa. Eram pe stadionul Giuleşti, în „potcoava veche”, chiar la ieşirea din tunel. Rapidiştii ştiu. Jucam o miuţă cu tata şi cu alţi membri ai redacţiei Flacăra. Cred că era februarie sau martie 1980. Nici nu ajungem bine la stadion, ne antrenam în spate porţii, unde era un semicerc de iarbă. Era şi Victor Socaciu, un tânăr folkist. Am început încălzirea şi îl aud pe tata:

  • A.P.: Victor, sper că ai chitara la tine!

  • V.S.: Sigur, o am în maşină!

  • A.P.: Du-te şi ia-o! Să scriem un imn pentru echipa asta. O aşa echipă. Este un haos frumos. Cum să nu aibă imn?

  • A.P.: Ovidiu (n.r. – Ioaniţoaia), notează: Suntem peste tot acasă, porţile ni se deschid, nu-i echipă mai frumoasă şi iubită ca Rapid.

  • A.P., către V.S.: Ăsta e textul. Ia-l de la Ioaniţoaia! Hai să-i facem şi un refren.

  • V.S.: Rapid, Rapid, luptă dacă ne iubeşti! Rapid, Rapid, haida, hai, Rapid Giuleşti!”, a povestit Andrei Păunescu, în cadrul emisiunii „Fotbal Tango”, de la PlaySport.ro.

Genialitatea lui Adrian Păunescu, comoară naţională! Cum a luat fiinţă imnul Rapidului:
Genialitatea lui Adrian Păunescu, comoară naţională! Cum a luat fiinţă imnul Rapidului: „Ovidiu, notează!”

Restul este istorie! Imnul a devenit o stare de spirit pentru suporterii rapidişti şi nu le-a părăsit niciodată sufletul. Cântecul se poate auzi şi-n zilele noastre, pe toate stadioanele unde Rapidul evoluează. Mai ales în Giuleşti.

Cine este Andrei Păunescu?

Andrei Păunescu s-a născut pe 3 mai 1969, la Bucureşti. Părinţii săi au fost Adrian Păunescu (1943-2010) şi Constanţa Buzea (1941-2012). Aşa cum era de aşteptat, cu un tată extrem de cunoscut în România pentru creaţiile sale literare, a fost atras şi el în aceste medii culturale, artistice, chiar şi jurnalistice.