EXCLUSIV. Variante-șoc pentru înlocuirea lui Mirel Rădoi! Cu Lippi-Stoichiță sau Adrian Mutu la baraj?

Mariana Podeanu / 12.10.2021, 14:09
EXCLUSIV. Variante-șoc pentru înlocuirea lui Mirel Rădoi! Cu Lippi-Stoichiță sau Adrian Mutu la baraj?

Rezultatele aduc liniște, rezultatele și jocul bun. Doar că în cazul echipei naționalei de fotbal lucrurile stau total diferit. Prestația mulțumitoare din meciul cu Germania, victoria cu Armenia de aseară și, implicit, urcarea pe locul doi al grupei, cel care duce la baraj, n-au făcut făcut altceva decât să-i creeze lui Mirel Rădoi prilejul ca să dinamiteze situația.

Ce variante-șoc pentru înlocuirea lui Mirel Rădoi există

Aseară, după miezul nopții, dârzul fundaș de odinioară a ridicat ”talpa sus” și a anunțat ferm: din noiembrie, federalii trebuie să-și caute alt selecționer. După ce le-a bătut obrazul, printre rânduri, jurnaliștilor cărora le-a spus franc că îi este greu să creadă că vor ca el să rămână, după ce i-au cerut toți demisia după partida de la Erevan, Rădoi a detaliat.

„Am spus destul de clar că nu voi mai continua, dar ar trebui să vorbim despre partidele rămase, nu despre situația mea. Nu încerc să pun presiune pe conducerea Federației să vină cu un contract. Dacă s-ar prelungi, ar trebui să fie cu acordul meu. Nu are rost să mai discutăm. Mă știți. Dacă am zis așa, așa rămâne. Nu mă interesează.Din luna noiembrie, echipa națională trebuie să își găsească antrenor. Indiferent ce se întâmplă, eu nu voi mai fi. Contractul meu se termină, îmi văd de treaba mea. Contractul meu se termină, să aduceți pe cine vreți dumneavoastră.”, a sunat o parte a discursului lui Rădoi.

Părăsit și ”lucrat”?

Clar, simplu, pe înțelesul tuturor, Rădoi și-a anunțat plecarea după cele două jocuri care au mai rămas, cel cu Islanda și cel cu Liechtenstein. Deși pare o decizie luată pe fond de ambiție, ca o palmă dată celor care s-au îndoit de el, pe față sau indirect, de capacitățile lui de a obține maximum din această grupă, adică locul al doilea, nu ar fi deloc așa.

Rădoi ar fi cumpănit bine de tot. Și cel mai mult ar fi contat faptul că de la Erevan încoace, ceva s-a stricat în relațiile cu oamenii care l-au împins practic să preia naționala după plecarea lui Cosmin Contra.

Gâlceavă în „Paradis”

De altfel, nici n-a fost un secret că, după Erevan, sunt probleme în paradisul de la FRF. Andrei Vochin, consilierul președintelui Burleanu, dezvăluia că Rădoi ar fi intrat într-un soi de autoizolare, vâzând dușmani peste tot.

„Trebuie să-ţi iei oameni lângă tine cu care să vorbeşti, care să fie loiali. Să nu vezi oameni neloiali peste tot. Câteodată, am senzaţia că vede duşmani şi acolo unde nu sunt! Aşa percep eu lucrurile astea. E posibil să nu fie aşa.
Poate sunt şi oameni interesaţi, care-i suflă în ureche tot felul de prostii şi, imediat, nu ştii cum să faci o analiză a informaţiei şi o iei de bună. Şi ăla şi-a făcut treaba în spatele tău şi râde de tine după „Gata, l-am rupt pe ăsta de celălalt”. Te lepezi de nişte oameni care-ţi pot fi de ajutor la un moment dat”, spunea Vochin, care preciza că nu e vorba despre el.

Surse din fotbal susțin că Vochin avea dreptate. Și că, practic, Rădoi a ajuns să se ferească de nimeni altul decât de omul care l-a propus, Mihai Stoichiță.

”A simțit că nu mai este susținut, deh, oamenii se mai schimbă, a înțeles și el într-un final. Chiar dacă în fața lumii, a fost mereu de partea lui, Lippi s-a răcit foarte mult, așa că Mirel a ajuns să simtă sprijin necondiționat doar din partea președintelui Răzvan Burleanu.”, au precizat oameni din anturajul echipei naționale pentru playsport.ro.

Mihai Stoichiță ar putea să fie o variantă

Și aici intervine și șocul suprem: în eventualitatea în care Rădoi demisionează, naționala merge la barajul pentru Mondial și nu se găsește rapid un înlocuitor, Mihai Stoichiță ar urma ”să coboare în iarbă” din nou și să conducă echipa măcar o perioadă de tranziție!
Olăroiu, favorit, Mutu, ”rezervă”

Aseară, când și-a anunțat iminenta plecare, Mirel Rădoi și-a numit și potențialul succesor, după opinia lui. Cosmin Olăroiu este cel văzut de Rădoi drept cel mai potrivit antrenor, singura varianta de succes, în ceea ce privește reconstrucția echipei naționale.
Olăroiu e într-adevăr liber de contract, iar numele lui apare mereu pe lista posibililor selecționeri. Doar că nu e, momentan, nimic concret. În plus, a avut grijă mereu să-i tempereze pe entuziaști.

”Eu dacă aș veni la echipa națională ar fi o meserie nouă pentru mine, o posibilitate nouă pentru mine de a face un lucru diferit, să fii selecționer nu e același lucru ca să fii antrenor, și aș fi probabil în aceeași situație ca Mirel.”, spunea Olăriu pentru Playsport recent.

Și cum o listă de potențial selecționeri nu cuprinde un singur nume, iar conjunctura nu permite negocieri prelungite și prea multe tergisersări, prima variantă de back-up ar fi Adrian Mutu, spun sursele playsport.ro. Cel care cunoaște bucătăria internă a naționalei.
Adrian Mutu i-a pregătit pe ”tricolorii mici” până în martie și pentru o acomodare cât de cât mai rapidă, din mers, pare să fie potrivit, în caz de urgență. Un plus e și relația bună pe care Mutu o are cu Mihai Stoichiță, cel care are ultimul cuvânt în desemnarea selecționerilor.