EXCLUSIV Victima Stefan Așkovski vorbește despre dubla agresiune a lui Bancu: ”La înfrângeri îți arăți caracterul. L-am iertat. Când m-a lovit mingea în cap, m-am gândit ‘Doamne, ce-a fost asta?’”

Autor: Justin Gafiuc / 13.05.2022, 16:15
EXCLUSIV Victima Stefan Așkovski vorbește despre dubla agresiune a lui Bancu: ”La înfrângeri îți arăți caracterul. L-am iertat. Când m-a lovit mingea în cap, m-am gândit ‘Doamne, ce-a fost asta?’”

Returul de la semifinala Cupei României dintre U Craiova și Sepsi a adus surpriza calificării covăsnenilor în ultimul act al competiției, dar a oferit și un episod dezolant la eliminarea lui Bancu: jucătorul oltean l-a lovit cu capul în piept și cu mingea în cap pe Stefan Așkovski, s-a ales cu un cartonaș roșu în finalul jocului și cu o sancțiune severă la club. Macedoneanul vorbește acum pentru playsport despre o seară agitată trăită joi în Bănie.

Playsport: Stefan, o performanță neașteptată pentru Sepsi, care a reușit să treacă de favorita Cupei prin două victorii. Te așteptai să treceți în acest fel peste un adversar complicat?
Așkovski: Va rămâne un moment de neuitat pentru mine, alături de partidele cu naționala Macedoniei din barajele pentru World Cup. Acolo am arătat lumii că avem o formație care poate oferi un fotbal de calitate, la fel cum s-a întâmplat acum cu Sepsi. Succesul din tur ne-a dat un suflu special, am simțit că putem merge în finală, iar rezultatele ne-au confirmat așteptările.

– Unde s-a făcut diferența?
– La capitolul voință, concentrare, foame de performanță. Și a mai fost Mister Bergodi, care a pregătit perfect această semifinală. Ne-a arătat exact ce trebuie să facem ca să nu pierdem, am respectat strategia, iar finalul a fost fantastic.

”Nu sunt supărat pe el”

– Ai trăit în ultimele minute dubla agresiune din partea lui Bancu. Ați avut înainte și vreun schimb de replici?
– Nici măcar un cuvânt! A fost un duel, mingea a ieșit în afara terenului, m-am postat în fața lui și m-am trezit că se repede spre mine și mă lovește cu capul în piept. Iar când eram căzut am simțit că mă lovește mingea în cap. M-am gândit în acea secundă: ”Doamne, ce-a fost asta?!”. Nu sunt însă supărat pe Bancu. L-am iertat. În fotbal se mai produc astfel de evenimente.

– E cel mai dezamăgitor moment pe care l-ai trăit de când evoluezi în România, din 2019?
– Nu m-am gândit la asta, dar adevărul e că m-a surprins gestul lui Bancu. Am mai jucat în destule ocazii împotriva lui, n-au existat niciodată probleme. Sunt capabil însă să înțeleg că, pe durata unui joc, mintea e uneori fierbinte și te împinge să mai ai ieșiri necontrolate. Dar, indiferent că pierzi sau câștigi, trebuie să rămâi un om demn, corect, mai ales din postura lui de căpitan al Craiovei. Când Italia a pierdut barajul împotriva noastră a Macedoniei, au venit să ne salute, să ne strângă mâna. Despre asta e vorba. Îți arăți caracterul la înfrângeri.

– Ai devenit însă un Materazzi în versiune românească, nu?
– Ha, ha, ha! Da! S-a întâmplat exact ca în finala Mondialului din 2006. Bancu – Zidane, eu – Materazzi. Voi ține minte pentru totdeauna episodul de la Craiova.

”Tamaș e un fel de Pepe, va fi un duel interesant”

– O finală inedtă cu FC Voluntari. Sepsi devine favorită?
– Într-adevăr, va fi o finală fără niciuna dintre formațiile mari ale României, dar sunt convins că publicul va avea parte de un meci intens, captivant. Voluntariul a arătat bine în acest sezon, la fel ca și noi, mai puțin startul campionatului, când am pornit mai greu. A fost și motivul pentru care n-am mai reușit să recuperăm handicapul și să prindem un loc în play-off. Nu există o favorită. E o partidă în care se poate întâmpla orice.

– Știi că te așteaptă alt băiat rău în finală, Tamaș!
– Am mai jucat și împotriva lui. Îl cunosc bine. Nu mă interesează ce spune lumea despre el. Eu îl știu ca jucător și pot spune că e unul dintre cei mai buni din Liga 1. Un fundaș foarte puternic, în fața căruia, dacă voi juca, va rezulta, cu siguranță, un duel interesant. Tamaș e un fel de Pepe al României. N-avem însă de ce să ne temem de nimeni și toată echipa e montată să aducă trofeul la Sf. Gheorghe. Dacă finala din 2020 a fost pierdută cu FCSB, acum e timpul ca Sepsi să ridice Cupa.

– Te-ai gândit deja cum ți-ai dori să celebrezi un succes?
– Alături de fani, în centrul orașului, la o mare petrecere cu suporterii, care merită un asemenea trofeu. Sunt alături de noi, ne încurajează. Și o să mă gândesc și la vreun gest mai exotic, dar asta se va întâmpla atunci, pe loc. Depinde ce-mi va trece prin cap. E prematur însă să vorbim despre asta. Să câștigăm noi Cupa și vom știi cum să ne bucurăm!

”FCSB are un fotbal mai frumos, sunt fanul lor în finala pentru titlu”

– Ți se pare ciudat că două echipe din play-out ar putea obține la final locuri pentru cupele europene? Sepsi ca posibilă învingătoare în Cupa României și Rapid sau Botoșani dacă înving Craiova în baraj?
– Nu e o mare diferență între Rapid, Botoșani, Sepsi și Craiova. Oricare își merita locul în play-off, iar o calificare în cupele europene ar fi pe deplin justificată pentru fiecare. Nu e nimic nedrept sau nefiresc în acest sistem.

– Urmează și finala pentru titlu, FCSB – CFR, cine merită să ia campionatul?
– FCSB are un fotbal mai frumos, mai atractiv. Voi fi fanul lor în partida decisivă. Am câte un bun prieten în fiecare echipă. Pe Dugandzici la Cluj și pe Radunovici la FCSB. Din acest punct de vedere, e mai dificil pentru mine să aleg. Dar sunt sigur că Marko nu se va supăra pe mine dacă spun că țin cu Risto în finala pentru titlu. Lui îi voi face cinste cu o cină!

– Evoluezi de trei ani în Liga 1, cum ți se pare că a arătat campionatul românesc în această perioadă?
– Îmi place aici pentru că sunt jucători tehnici, poți să-ți arăți calitățile. E însă un minus că nu s-a implementat sistemul VAR pentru a avea claritate la ofsaiduri, la goluri. Mai am un an de contract la Sepsi, mă simt bine. Nu știu ce voi face după ce termin actualul angajament. Oricum, mă focusez deocamdată pe finalul de sezon și abia aștept să cucerim Cupa României.