EXCLUSIV. Vlad Morar pierde 50.000 de euro din colapsul lui Gaz Metan: ”Nu am mai luat niciun salariu de cinci luni, exact de când s-a născut fiul meu”

Justin Gafiuc 15.02.2022, 14:52
EXCLUSIV. Vlad Morar pierde 50.000 de euro din colapsul lui Gaz Metan: ”Nu am mai luat niciun salariu de cinci luni, exact de când s-a născut fiul meu”

Situația explozivă de la Gaz Metan, care se dezintegrează din cauza gravelor probleme financiare, l-a găsit pe Vlad Morar pe lista celor 9 jucători care, luni seara, în ultima zi de mercato, au obținut de la club rezilierea contractelor, cu clauza de renunțare la toate datoriile acumulate.

Pasul următor se va produce miercuri, când Comisia Națională pentru Soluționarea Litigiilor (CNSL) de la LPF va valida convențiile, astfel încât fotbaliștii să devină liberi de contract.

Conform înțelegerii cu Mediașul, toți cei care capătă acest statut vor avea la dispoziție numai cinci zile pentru a-și găsi alte angajamente. Altminteri vor fi nevoiți să revină la Gaz Metan, caz însă improbabil să se mai producă, fiindcă există propuneri concrete pentru fiecare dintre jucători.

”Alți 100.000 de euro evaporați la Tg. Mureș, Rapid și U Cluj”

”Am o ofertă concretă din zona de play-off, două de la formații de mijlocul clasamentului din Liga 1 și încă una din divizia secundă. În maximum trei zile mă hotărăsc”, spune Morar. El a rămas cu o gaură în buget de 50.000 de euro, bani pe care-i adaugă altor daune similare cumulate în carieră: ”Am mai pierdut în timp alți circa 100.000 de euro pentru că am prins falimentul la Tg. Mureș, la Rapid și la Universitatea Cluj, de unde nu am mai luat nimic. Aproape că am devenit imun la astfel de conjuncturi”.

Morar nu și-a mai încasat banii de cinci luni: ”Este exact vârsta fiului meu, Mauro Matei. Practic, de când s-a născut, n-am mai încasat niciun salariu de la Gaz Metan. E foarte greu să muncești atât timp fără să fii recompensat, să poți juca, să faci niște meciuri apreciate, zic eu, în Liga 1. Nu vreau să mă lansez în alte considerații, dar sunt convins că, în cazul de față, se putea ajunge la un numitor comun dacă se dorea într-adevăr salvarea echipei”.

Vlad regretă ruperea lotului de la Gaz Metan, ”eram un grup foarte unit, capabil să realizeze lucruri frumoase în prima divizie”, repunând însă apoi pe tapet lipsa de reacție pe axa FRF – LPF în ceea ce privește protecția jucătorilor: ”În Israel, de exemplu, dacă nu depui la început de sezon garanțiile financiare clare pentru salariile fotbaliștilor, nu primești licența. E foarte simplu. La noi nu înțeleg de ce nu se poate pune în practică același mecanism”.

AFAN: ”Conducătorii refuză securizarea salariilor”. Cum e în alte țări

O explicație pe aceeași temă vine de la șeful sindicatului jucătorilor, Emilian Hulubei:

”Sistemul garanțiilor nu funcționează în România pentru că nu vrea nici FRF, nici LPF. Cluburile refuză să se alinieze unui astfel de criteriu, justificând că nu poate decide nimeni cum să-și gestioneze banii. De fapt, jonglează cum vor ei cu bugetele, fără să accepte securizarea contractelor fotbaliștilor. Dar discuția e simplă: pui regulă clară de licențiere la primele două divizii, cine se încadrează joacă, cine nu, stă și se uită!”.

Vine și cu câteva exemple punctuale culese din alte țări:

”Spania solicită garanții bancare la început de sezon. Grecia are monitorizare financiară din trei în trei luni. În Anglia e monitorizare, plus salariile jucătorilor blocate în conturi. Malta a gândit alt sistem. Dacă întârzii o singură lună cu salariul, clubul e direct depunctat, nu mai stai prin nu știu câte comisii. Scapi doar dacă aduci dovada achitării la timp sau dacă ai o convenție excepțională cu fotbalistul că acceptă amânarea plății cu o singură lună în plus. În Cipru e fix aceeași metodă, doar că restanța trebuie să fie de trei luni. Prin urmare, soluții există, dar la noi se stă cu mâinile în sân din rațiuni electorale. Să nu-i supărăm pe votanți!”. 

”Dacă mai era un singur jucător, nu ne mai încadram cu actele spre Ligă

În ”dosarul Mediaș”, AFAN a colaborat în această perioadă cu jucătorii spre a le oferi asistența necesară în caz de criză, iar luni seară a fost o adevărată cursă administrativă contracronometru pentru a-i ajuta pe băieții de la Gaz Metan ca dosarele lor să ajungă în timp util la LPF.

”Eu și juristul sindicatului, Lucian Enache, am fost la meci la Craiova, de unde am și plecat un pic mai devreme la hotel ca să avem timp să facem demersurile către Ligă pentru ca actele jucătorilor să ajungă la comisie. Am stat pe telefon, pe laptop, cu documente, plăți, cereri, am încheiat la mustață, cu vreo cinci minute înainte de scadența de la miezul nopții. Dacă mai era un singur fotbalist pe listă, probabil că nu mai reușeam să ne încadrăm”, spune Hulubei.