Fair-play-ul financiar, o glumă pentru granzii din fotbalul european! UEFA a pregătit amenzi pentru 10 cluburi uriașe

Olteanu Ștefan 23.08.2022, 14:58
Fair-play-ul financiar, o glumă pentru granzii din fotbalul european! UEFA a pregătit amenzi pentru 10 cluburi uriașe

Au trecut mai bine de 10 ani de când UEFA a implementat regula fair-play-ului financiar, însă în tot acest timp, pentru granzii din fotbalul european a părut o glumă. An de an au fost cluburi importante care au găsit modalități de a fenta această lege, iar în viitorul nu foarte îndepărtat lucrurile s-ar putea schimba.

UEFA va sancționa 10 cluburi pentru încălcarea fair-play-ului financiar! Granzii din fotbalul european, luați în vizor

Regula fair-play-ului financiar a fost implementată de UEFA în anul 2009, însă în anii ce au urmat, granzii din fotbalul european s-au întrecut în încălcări ale acesteia. Două dintre cele mai rostite cluburi care au fentat această regulă prin diverse metode au fost Manchester City și PSG, care întâmplător sau nu sunt și două dintre cele mai bogate cluburi din lumea fotbalului.

În ultimii ani, lucrurile au scăpat și mai tare de sub control. Un material publicat de britanicii de la Daily Mail dezvăluie că doar în sezonul 2020 – 2021 nu mai puțin de 10 cluburi au încălcat fair-play-ul financiar. Niciunul dintre ele nu va fi iertat de UEFA, care conform Daily Mail, în perioada imediat următoare va anunța un pachet de sancționi împotriva acestora.

Printre cele 10 cluburi care vor fi amendate de forul continental se regăsesc nume precum PSG, FC Barcelona, Juventus Torino, Inter Milano sau AS Roma.

Alte 10 cluburi sunt anchetate. Arsenal Londra are pierderi de peste 200.000 milioane de euro în ultimii trei ani

Ancheta UEFA va continua și după sancționarea celor 10 cluburi de care am amintit anterior. Și asta deoarece mai sunte alte 10 cluburi care sunt suspecte că ar fi încălcat regula fair-play-ului financiar.

Pe scurt, fair-play-ul financiar este reprezentat de un set de reglementări care are ca scop împiedicarea cluburilor profesioniste de fotbal de a cheltui mai mult de cât câștigă într-un sezon competițional. În acest context, cel puțin în teorie, cluburile de fotbal nu s-ar confrunta cu probleme financiare care le-ar putea amenința supraviețuirea pe termen lung. De asemenea, această regulă are și scopul de a aduce un plus de echilibru la nivel competițional, deoarece cluburile care au posibilități financiare nedeterminate nu ar putea să investească în neștire.

Totuși, pentru unele cluburi regula fair-play-ului financiar a rămas doar la capitolul de teorie. Tot Daily Mail anunță că printre celelalte 10 cluburi anchetate se numără și Arsenal Londra.

„Tunarii” au cheltuit în vara trecută cei mai mulți bani din Premier League: 150.000.000 de euro doar pe transferul jucătorilor. De asemenea, în actuala fereastră de transferuri achizițiile au continuat să rămână la nivel înalt, prin aducerea unor jucători ca Gabriel Jesus, Oleksandr Zinchenko, sau Fabio Vieira.

Daily Mail susține că, doar în ultimii trei ani, Arsenal a raportat pierderi de 213.000.000 de lire sterline, în timp ce regulile UEFA permit pierderi de doar 25.000.000 de lire!

Totuși, britanicii susțin că UEFA nu a primit rapoartele financiare complete din partea „tunarilor” și din această cauză se află, momentan, în afara pericolului de a fi sancționați.

Regula fair-play-ului financiar se schimbă din sezonul următor

Începând cu anul 2023, UEFA va introduce un nou sistem prin care va sancționa cluburile pentru nerespectarea fair-play-ului financiar.

Noile reglementări vor limita cheltuielile cluburilor la un procent din veniturile lor într-un an calendaristic pentru salariile jucătorilor, transferuri şi comisioane către agenţi. Organismul european va introduce o limită de 90% în 2023, 80% în 2024 şi 70% din 2025.

La fel ca acum, cluburile vor putea să înregistreze pierderi de până la 30 de milioane de euro în ultimele trei sezoane analizate de UEFA.

În schimb, sancțiunile vor deveni ceva mai dure. Cluburile care încalcă aceste reguli vor fi amendate și chiar retrogradate din Champions League, în Europa League sau chiar în Conference League.

De asemenea, printre noile măsuri se regăsește inclusiv interdicția de a participa în cupele europene.

VEZI AICI TOT ce presupune noul set de reguli și ce riscă cei care le încalcă.

Urmăriți Playsport.ro și pe