Fascinanta poveste a lui Stelios Prassas, omul care la 90 de ani a uimit lumea sportului

Bădulescu Silvian / 18.11.2021, 09:01
Fascinanta poveste a lui Stelios Prassas, omul care la 90 de ani a uimit lumea sportului

Stelios Prassas este, probabil, cel mai bătrân sportiv care a participat la Maratonul Atenei. Acesta are 90 de ani și este un obișnuit al evenimentelor de acest gen.

Cel mai bătrân din 30.000 de participanți

Traseul acestui maraton a fost aceeași rută istorică pe care Pheidippides a făcut-o, când a fugit de la Marahton, unde a avut loc celebra bătălie. Acesta a ajuns tocmai până în Atena (aproximativ 480 de kilometri) în timpul Războaielor Persane. Este un moment istoric care l-a transformat pe acesta într-un erou, un fel de curier militar al Bătăliei de la Marathon. Acesta a murit la scurt timp după. Fusese trimis să livreze un mesaj că grecii i-au înfrânt pe persani în 490 înainte de Hristos.

Stelios Prassas a vorbit despre această rută cu iz istoric.

Momentul cel mai înduioșător pentru mine este când termin. Este un moment de nedescris. Iubesc când intru în stadion, pentru că, mai întâi intru în Stadionul Panathenaic.

Este ca un templu. Toți sportivii trebuie să îngenuncheze aici. Nu există niciun alt stadion cu astfel de marmură în lume. În alte țări au zgârie-nori și clădiri cu apartamente” a declarat acesta.

Iubește viața și sportul

Acesta, deși în vârstă de 90 de ani, are o filosofie foarte interesantă asupra sănătății și asupra a ceea ce înseamnă fitness. Dieta sa conține foarte multe fructe și legume și puțină carne.

Nu am lucrat niciodată cu un trainer. Prefer să ascult ce-mi zic corpul și inima. Corpul meu îmi dă abilitatea să fiu în stadion și să alerg 10 kilometri în fiecare zi, la 90 de ani”.

De asemenea, el e de părere că sportul trebuie făcut de plăcere.

O persoană trebuie să facă ce face pentru că iubește acel lucru foarte mult. În momentul în care mă duc la stadion să fac sport simt o iubire imensă care îmi umple inima. Simt atât de multă fericire când sunt în interiorul stadionului”.

El a vorbit și de momentul în care a început să alerge la maratoane. Mai mult, el a subliniat și iubirea pe care o poartă pentru soția lui.

Îmi place ce fac foarte mult. Am început să alerg la maratoane când aveam 59 de ani. Totuși, iubirea față de soția mea e indescriptibilă, e o eroină a Greciei”.

Nu în ultimul rând, în vârstă de 90 de ani, acesta a vorbit și despre modul în care vede viața.

Un sportiv nu se gândește cum se va termina viața lui, mai degrabă preferă să se bucure de fiecare zi pe Pâmânt. Nu mi-a fost niciodată frică de moarte. Nu m-am gândit la asta și nu mi-a trecut prin cap.
Vreau ca toți tinerii să fie fericiți și să se bucure de viețile lor pentru că nu suntem permanent pe acest pământ. Nimeni nu stă aici pentru totdeauna” a încheiat acesta interviul.