FC Barcelona e în pericol de faliment! Anunțul care le dă fiori fanilor catalani a fost făcut

Gabriel-Alexandru Ioniță / 06.10.2021, 18:52
FC Barcelona e în pericol de faliment! Anunțul care le dă fiori fanilor catalani a fost făcut

FC Barcelona a ajuns într-o situație critică din punct de vedere financiar. Clubul catalan a fost „aruncat” în foarte multe datorii de administrația trecută, condusă de Jose Maria Bartomeu.

Clubul de pe Camp Nou are un fond de salarii uriaș. Aceasta era la începutul actualului sezon mult peste limita impusă de Liga Spaniolă de Fotbal. Din acest motiv, nu a putut fi înregistrat noul contract al lui Lionel Messi. Care între timp a semnat cu Paris Saint-Germain.

FC Barcelona are datorii uriașe către alte cluburi

Mai mult, FC Barcelona are în continuare de achitat sume importante de bani în schimbul unor jucători care evoluează deja de mai mult timp pe Camp Nou. Aceste date au ieșit la iveală în urma unui audit solicitat de noua conducere a clubului blaugrana, care îl are în frunte pe Joan Laporta.

Astfel, potrivit celor de la 2 Playbook, suma pe care FC Barcelona o are de plătit se ridică la nu mai puțin de 115 de milioane de euro. Asta deși catalanii au redus deja prin diferite „artificii” sumele datorate altor cluburi cu 28.4 %. Ceea ce reprezintă circa 81 de milioane de euro.

Conform sursei citate, această datorie trebuie achitată până la startul sezonului 2023-2024. În caz contrar, Barcelona ar putea risca chiar să intre în faliment.

Clubul catalan mai are de plătit 13 milioane de euro pentru Philippe Coutinho, 16 milioane pentru Sergino Dest, 32 de milioane pentru Frenkie de Jong și 39 de milioane pentru Miralem Pjanic. Care între timp a și părăsit Camp Nou și a semnat cu Besiktas.

FC Barcelona a încheiat sezonul trecut cu pierderi în valoare de 481 de milioane de euro. Acest fapt a avut consecințe în mod evident asupra bugetului din această stagiune a clubului.

Pentru anul financiar 2021-2022, clubul blaugrana are un buget de 765 de milioane de euro. Ca o comparație, în 2019-2020 acesta a fost de 1.047 miliarde de euro.

Bineînțeles că și pandemia de coronavirus a generat pierderi enorme pentru FC Barcelona. Ca de altfel pentru toate cluburile de fotbal și nu numai.

Fanii catalani au și motive să fie optimiști

Chiar și așa, pierderile generate de pandemie nu reprezintă poate nici jumătate din cele 578 de milioane de euro pe care catalanii le-au pierdut în ultimele două sezoane.

Cu toate acestea, există și puncte pozitive pentru administrația Joan Laporta. Aceasta a reușit să reducă masa salarială cu 25 %, aceasta ajungând în prezent la 470 de milioane de euro pe an.

Astfel, fanii clubului de pe Camp Nou au motive de speranță că situația de la clubul lor se va redresa în următorii doi-trei ani și acesta va evita falimentul.