Fetița care a eclipsat-o pe Larisa Iordache la Campionatul European de gimnastică. Are doar 14 ani și a luat 6 medalii de aur

Marian Cărăvan 21.12.2020, 09:50
Fetița care a eclipsat-o pe Larisa Iordache la Campionatul European de gimnastică. Are doar 14 ani și a luat 6 medalii de aur

Delegația României se întoarce cu tolba plină de la Europenele de gimnastică artistică feminină. 14 medalii este bilanțul României la competiția încheiată duminică la Mersin, în Turcia. La întrecerea continentală a junioarelor s-a remarcat din plin o gimnastă din țara noastră, care a cucerit toate medaliile de aur puse în joc!

Campioana noii generații. Șase medalii de aur la Europene

Campionatul European de gimnastică artistică s-a desfășurat în finalul acestui an în condiții speciale, din cauza pandemiei. Printre competitoare s-au regăsit și gimnastele din România, care au făcut spectacol în sala de la Mersin. Din delegația țării noastre s-a remarcat o junioară, o tânără speranță a gimnasticii feminine românești. Show total oferit la Europene de Ana Maria Bărbosu, micuța gimnastă care a luat nu mai puțin de șase medalii de aur. Adică pe toate! În cele patru finale pe aparate, la individual compus și în finala pe echipe. O performanță demnă de toată lauda.

Are 14 ani și este legitimată la Clubul Sportiv Școlar Focșani. Face parte din proiectul „Țară, țară, vrem campioane”, inițiat în urmă cu cinci ani de Octavian Bellu și Mariana Bitang. Un proiect care, iată, dă roade. Ana Maria Bărbosu a dominat întrecerea junioarelor și nu le-a dat nicio șansă celorlalte concurente. Viitorul sună bine în gimnastica feminină românească, depinde însă mult de modul în care diriguitorii sportului vor valorifica acest moment dătător de speranțe.

În finalele pe aparate ale junioarelor, Ana Maria Bărbosu a făcut posibil ca imnul României să fie intonat de patru ori în sala de la Mersin. A luat patru medalii de aur din tot atâtea posibile. A primit 13,975 la sărituri, 13,450 la paralele, 13,100 la bârnă și 13,250 la sol. Fabulos! Succesul fusese oarecum anticipat după medalia de aur pe echipe și după titlul la individual compus.

Ana Maria Bărbosu le-a avut colege de echipă la Europene pe Mara Ceplinschi, Iulia Trestianu, Andreea Preda și Ana Turcu.

Larisa Iordache a revenit cu succes in marile competitii. E dubla campioana europeana
Larisa Iordache a revenit cu succes in marile competitii. E dubla campioana europeana

Show românesc în sala de la Mersin

Nouă medalii au cucerit junioarele la ediția din acest an a Campionatului European de gimnastică artistică. Cea mai mare performanță din ultimii zece ani. Și un progres fantastic față de ediția din 2018, când România a cucerit o singură medalie în întrecerea continentală a junioarelor. Acum, fiecare gimnastă se întoarce acasă cu cel puțin o medalie. Ceea ce nu e deloc de neglijat.

Campionatul European de gimnastică artistică a marcat și revenirea în marile competiții a Larisei Iordache, după o pauză de trei ani. Un alt moment de referință pentru gimnastica românească. Duminică, 20 decembrie, a fost o zi fantastică la Mersin. Larisa Iordache le-a închis gura tuturor cârcotașilor și nu numai că a prins toate cele patru finale pe aparate, dar a și cucerit titlul european la bârnă și sol. Cu argintul de la sărituri și cu cel din finala pe echipe, Larisa Iordache a devenit cea mai medaliată gimnastă româncă la Campionatele Europene.

14 medalii a cucerit România la Campionatul European de la Mersin. Dintre acestea, 9 au aparținut junioarelor și 5 senioarelor.

La junioare, România a cucerit titlul continental pe echipe. La individual compus, avem o dublă românească: Ana Maria Bărbosu – aur; Mara Ceplinschi – argint. În finalele pe aparate, Ana Maria Bărbosu a luat toate cele patru medalii de aur, iar palmaresul a fost completat de Mara Ceplinschi, cu argint la sol, și de Andreea Preda, cu bronz la bârnă.

Fenomenala Larisa Iordache a readus România pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la bârnă și sol și a mai cucerit și argintul la sărituri. Silviana Sfiringu a devenit și ea vicecampioană continentală, la bârnă. În întrecerea pe echipe a senioarelor, România a luat argintul, în componența: Larisa Iordache, Antonia Duță, Silviana Sfiringu, Ioana Stănciulescu, Daniela Trică.

Urmăriți Playsport.ro și pe