FIFA își propune să introducă o nouă regulă pe piața transferurilor. Se naște un război de proporții

Moldoveanu Camelia 16.12.2021, 18:05
FIFA își propune să introducă o nouă regulă pe piața transferurilor. Se naște un război de proporții

FIFA vrea să schimbe regulile jocului pe piața transferurilor, iar cei  mai afectați ar fi jucătorii cotați cel mai bine. Noua regulă ar putea intra în vigoare pe data de 1 iulie 2022 și ar provoca mari tensiuni în perioada de mercato din vară. Mino Roiola, agentul lui Haaland este extrem de revoltat și are de gând să conteste această decizie.

FIFA vrea să impună o limitare a comisioanelor percepute de către agenți

De la 1 iulie 2022 agenții ar putea fi forțați de FIFA să încaseze mai puțini bani. Există deja un proiect foarte bine întocmit și se lucrează la o formă finală a viitoarei reguli. Intențiile FIFA sunt binecunoscute și de către agenții sportivilor, însă îi nemulțumește foarte mult acest aspect.

Mino Raiola, impresarul lui Haaland, a făcut front comun cu mai mulți reprezentanți ai sportivilor pentru a contesta noua regulă. Ei au de gând să deschidă un proces colectiv pentru a împiedica limitarea încasărilor din comisioane. Și este de înțeles de ce Mino Raiola se luptă pentru această cauză, dat fiind faptul că are de gând să-i găsească în vară echipă „mașinii de goluri” de la BVB. Agentul este cunoscut pentru fotbaliștii uriași pe care îi are în portofoliu, dar și pentru negocierile bănoase pe care le încheie.

În acest moment nu există o lege fiscală în privință comisioanelor percepute de agenți, astfel că aceștia încasează oricât negociază. FIFA vrea să schimbe acest lucru și să limiteze sumele la 6% din transfer, dacă sunt achitate de către club. Oficialii sugerează să fie vorba chiar de un 3%. Spre exemplu, în ultimul sezon s-au încasat și comisioane de 450 de milioane de euro.

Dacă raportul FIFA vorbește doar despre sume, Federația Engleză a mers mult mai departe. Cei din urmă explică faptul că de când FIFA a desființat în 2015 Football Family, fiecare Federație în parte a trebuit să gestioneze piața de transferuri. Astfel au apărut ca ciupercile peste noapte nenumărați agenți.

În acest moment FIFA nu are nicio competență în a interveni în problemele care apar între jucători și cluburi. În schimb, agenții negociază cu toată lumea din jurul sportivului: familie, rude, avocați, etc.

Proiectul LaLiga Impulso aprobat. Real Madrid și Barcelona s-au opus vehement

În cadrul Adunării Generale Extraordinare a La Liga s-a aprobat planul de finanțare realizat cu fondul de investiții CVC Capital Partners, adică înființarea unei societăți comerciale care să gestioneze în mod exclusiv drepturile comerciale ale campionatului din Spania. Proiectul se numește LaLiga Impulso și 37 de persoane au votat pentru, iar patru împotrivă.

Printre cei patru contestatari se numără chiar Florentin Perez și Joan Laporta. Cu alte cuvinte, Real Madrid și Barcelona nu consideră benefică înființarea unei societăți care să aibă control exclusiv asupra drepturilor de difuzare din La Liga.

Cum o să funcționeze LaLiga Impulso? CVC s-a angajat să învestească aproape 2 miliarde de euro pentru ca echipele din campionatul spaniol să-și îmbunătățească aparatura. Pentru această investiție, CVC o să primească 8,2 % din capitalul LaLiga Impulso. Mai mult, CVC o să primească anual și câte 11 % din drepturile TV de la fiecare club, pe o perioadă de 50 de ani.

Cu alte cuvinte, granzii din La Liga, printre care Real Madrid și Barcelona, consideră că proiectul LaLiga Impulso o să-i scoată în pierdere. În același timp, alte cluburi sunt de brandul La Liga o să crească prin Impulso.

Este o decizie importantă, care va face brand-ul La Liga să crească„, a reacționat președintele Valenciei, Anil Murthy

Urmăriți Playsport.ro și pe