Final incendiar de sezon în Formula 1. Verstappen și Hamilton, ca Ayrton Senna și Alain Prost

Bădulescu Silvian / 11.12.2021, 09:14
Final incendiar de sezon în Formula 1. Verstappen și Hamilton, ca Ayrton Senna și Alain Prost

Finalul sezonului 2021 de Formula 1 se joacă duminică. Titlul de campion se va decide în ultima etapă pentru a 31-a oară în istoria competiției. Max Verstappen și Lewis Hamilton se bat pentru trofeul de campion.

Egalitate de puncte între Max Verstappen și Lewis Hamilton

Ultima cursă va avea loc duminică, la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite. Pentru prima dată după 1950, primii doi piloți din fruntea clasamentului se află la egalitate de puncte. Acest lucru s-a întâmplat pentru prima oară în sezonul din 1974. Emerson Fittipaldi, pilot al unei mașini McLaren a obținut al doilea titlu național, în fața lui Regazzoli, cel care conducea o mașină Ferrari. Cursa a avut loc în Statele Unite ale Americii.

Duelul care s-a extins pe durata acestui sezon de Formula 1 aduce aminte iubitorilor acestui sport de rivalitatea dintre Ayrton Senna și Alain Prost, din 1990, sau de cea dintre Michael Schumacher și Jacques Villeneuve, din 1997.

Michael Massey, directorul de cursă din Formula 1, a anunțat că, pentru comportament nesportiv, printre penalizările care pot fi puse în aplicare se numără și reducerea punctajului deja obținut în clasament.

Lewis Hamilton are șapte titluri mondiale în palmares, la egalitate cu germanul Michael Schumacher. Dacă va încheia acest sezon pe prima treaptă a podiumului, britanicul va deveni pilotul din Formula 1 cu cele mai multe titluri all-time. Pe de altă parte, olandezul nu are niciun titlu mondial de Formula 1 în vitrina cu trofee.

Rivalitatea Senna – Prost

Rivalitatea dintre britanicul Lewis Hamilton și olandezul Max Verstappen s-a intensificat în ultimul sezon de Formula 1. În ultimii doi ani, Verstappen a fost de fiecare dată pe locul trei, iar în urmă cu patru și cinci ani, acesta a fost pe patru. În tot acest timp, Hamilton a devenit campion mondial de fiecare dată.

Rivalitatea din acest sezon aduce aminte de cea dintre Ayrton Senna și Alain Prost, în anii 1988 și 1989, când cei doi erau colegi la McLaren. Totodată, aceasta a continuat și în 1990, când Alain Prost s-a mutat la Ferrari. Duelurile dintre cei doi făceau „scântei” pe pistă.

Alain Prost a fost primul dintre cei doi care a ajuns la McLaren. Se întâmpla în 1984. De asemenea, el este cel care i-a convins pe conducătorii de la McLaren să-l aducă și pe Senna la echipă, în 1988. În același an, brazilianul a ieșit campion mondial și a început rivalitatea cu pilotul francez, care considera că sud-americanul este favorizat de echipă.

Rivalitatea a atins cote extreme în 1989. În penultima cursă din Japonia, Senna avea nevoie de victorie pentru a-și asigura titlul mondial, în timp ce Alain Prost și-a acroșat colegul în ultimele tururi și l-a făcut pe acesta să abandoneze. Brazilianul a fost și el descalificat, deoarece a reintrat incorect pe circuit, iar titlul a mers la francez.

În periaoda 1984-1993, cei doi au dominat sezoanele de Formula 1. Ayrton Senna a obținut trei titluri mondiale, pe când francezul a câștigat patru dintre acestea.