Fostul număr 1 mondial amenință cu absența de la Wimbledon: „Mă afectează din punct de vedere psihic”

Gabriel-Alexandru Ioniță 24.05.2022, 15:38
Fostul număr 1 mondial amenință cu absența de la Wimbledon: „Mă afectează din punct de vedere psihic”

Naomi Osaka, fostul număr 1 mondial în clasamentul WTA, a explicat că sunt șanse destul de mari să nu participe la ediția din acest an a turneului de la Wimbledon. Anunțul sportivei din Japonia a venit în contextul în care ATP și WTA au anunțat că iau în calcul posibilitatea de a nu acord puncte pentru competiția din acest an de la All England Club, dacă organizatorii vor menține decizia de a nu-i primi pe sportivii din Rusia și Belarus, ca o consecință a declanșării războiului din Ucraina.

Naomi Osaka, fostul număr 1 mondial în clasamentul WTA, ia în calcul să nu participe la ediția din acest an a turneului de la Wimbledon

Naomi Osaka a explicat că în această situație ea nu ar avea motivația necesară pentru a performa la un nivel ridicat pe iarba londoneză. Ea a legat acordarea punctelor pentru acest turneu de un anumit grad de concentrare.

Astfel, faptul că nu ar primi puncte pentru parcursul de la această ediție de Wimbledon ar afecta-o pe niponă la nivel mental. Iar singura sa motivație ar fi legată de dobândirea unei experiențe suplimentare pe iarbă.

Aş spune că această decizie mă afectează mental într-un anumit fel. Nu ştiu 100% dacă voi merge acolo. Aş merge eventual doar pentru a căpăta mai multă experienţă pe iarbă, dar totuşi nu aş avea nicio motivaţie să joc fără puncte, să văd că degeaba joc căci nu pot urca în clasamentul WTA”, a spus Naomi Osaka potrivit Agerpres.

ATP și WTA au anunțat că nu vor acorda puncte dacă sportivii din Rusia și Belarus nu vor fi lăsați să participe

Anterior, ATP și WTA au anunțat că nu au de gând să acorde puncte la ediția din acest an a turneului de la Wimbledon, dacă organizatorii vor menține decizia de a-i exclude pe sportivii din Rusia și Belarus, pe fondul războiului din Ucraina. Cele două foruri consideră că nu există niciun motiv pentru care jucătorii și jucătoarele din cele două țări să primească penalizări sportive pentru deciziile politice ale țărilor lor natale.

Dacă nimic nu se schimbă, cu un regret uriaş nu vedem altă posibilitate decât să retragem punctele ATP la Wimbledon pentru ediţia 2022”, a transmis ATP prin intermediul unui comunicat de presă.

Iar cei de la WTA au completat ulterior: „WTA consideră că sportivii individuali care participă la un sport individual nu ar trebui să fie penalizaţi sau împiedicaţi să concureze doar pentru că aparţin unei ţări sau din cauza deciziilor luate de guvernele ţărilor lor”.

Organizatorii turneului de la Wimbledon rămân fermi pe poziție

Replica organizatorilor turneului de la Wimbledon a venit rapid. Ei au luat act de pozițiile exprimate de ATP și WTA, regretă că acestea vor avea repercusiuni asupra sportivilor, dar sunt deciși să mențină decizia de a-i exclude pe sportivii din Rusia și Belarus pentru ediția din acest an.

„Regretăm profund consecinţele acestei decizii asupra celor implicaţi. Cu toate acestea, având în vedere poziţia guvernului Regatului Unit de a limita influenţa externă a Rusiei, continuăm să credem că am luat singura decizie viabilă pentru Wimbledon ca eveniment sportiv şi instituţie britanică de renume şi menţinem această decizie”, au anunțat organizatorii turneului de la All England Club printr-un comunicat de presă.

Drama Victoriei Azarenka după anunțul teribil al organizatorilor de la Wimbledon. Bielorusa a reacționat