FOTO. Incredibil cum a ajuns să arate stadionul lui Shahtior, bombardat în urmă cu 7 ani!

Radu Bordei 25.01.2021, 11:57
FOTO. Incredibil cum a ajuns să arate stadionul lui Shahtior, bombardat în urmă cu 7 ani!

Incredibil cum a ajuns să arate stadionul lui Șahtior, bombardat în urmă cu 7 ani! Arena de 400 de milioane de dolari era una din cele mai moderne stadioane din Europa și o adevărată fortăreață pentru Șahtior. Din păcate, conflictul armat care a izbucnit în Ucraiona, în 2014, a trimis fosta echipă a lui Mircea Lucescu în exil. Unul care continuă și în ziua de azi.

Donețk se află într-o zonă controlată de separatiștii sprijiniți de Rusia, așa că este imposibil să se dispute competiții oficiale în regiune. Așa că Șahtior a trebuit să joace la Kiev, Lvov sau Harkov. Oficialii clubului au mutat și ei birourile în capitala Ucrainei, Kiev.

Incredibil cum a ajuns să arate stadionul lui Șahtior

Când Donbass Arena a fost inaugurată, în 2009, era un motiv de mândrie pentru toată Ucraina. Una din cele mai frumoase arene din Europa a găzduit numeroase meciuri în Liga Campionilor, dar și la Euro 2012.

În toamna lui 2014, arena a suferit pagube importante, după ce două obuze au lovit în plin stadionul. Din fericire, atunci arena era închisă și nu au existat victime. Între timp, localnicii au reușit să mai repare din stricăciunile provocate de proiectile.

Fanii se strâng să susțină naționala Rusiei

Regiunea Donbass a devenit o parte din Republica Populară Donețk, o entitate recunoscută doar de Rusia, controlată de separatiști. De aceea este greu de crezut că Șahtior va mai juca în viitorul apropiat pe propriul stadion. Singura veste bună este că arena nu a rămas nefolosită, mai ales după ce reparațiile au fost efectuate. Chiar dacă nu se joacă meciuri de fotbal, gazonul a fost refăcut și este îngrijit.

IAr localncii îl vizitează des, pentru muzeu, dar mai ales pentru cafenea, una din cele mai populare din oraș. Fanii se strâng să urmărească mai ales meciurile naționalei Rusiei, pe care o sprijină necondiționat.

Ultimul meci s-a jucat pe când era Lucescu antrenor

Mai 2014 este data la care Șahtior a jucat ultima partidă pe Donbass Arena. Mircea Lucescu era antrenor și Șahtiorul a câștigat meciul cu Mariupol, cu 3 la 1. 18.000 de oameni au asistat la partidă, pe stadionul cu o capacitate de 52.187. Situația era deja încordată și semnele congflictului erau clare. Mulți dintre locuitori părăseau deja zona, iar clubul i-a urmat în curând.

Chiar dacă Șahtiorul nu a mai jucat la Donețk, tot a rămas cea mai bună echipă din Ucraina. Între timp, Mircea Lucescu a ajuns pe banca marii rivale, Dinamo Kiev, iar românul vrea să atace supremația fostei sale echipe. Totuși, Lucescu nu are fondurile pe care le avea la dispoziție la Șahtior și va trebui să facă transferuri inteligente ca să întărească pe Dinamo.

Urmăriți Playsport.ro și pe