Vestitul palat al lui Gigi Becali ascunde o poveste întunecată de la 1900. Casa situată aproape de Piața Victoriei, pe Șoseaua Aviatorilor, este o adevărată bijuterie. Până să ajungă în posesia finanțatorului FCSB, imobilul a fost: fostă casă Groza, fostă Auschnitt și fostă Manu.
La 1900, zona Piața Victoriei arăta cu totul diferit. Terenul pe care stă astăzi impunătorul palat a lui Gigi Becali era plin de sălcii sălbatice, motiv pentru care a fost transformat în Parcul Filipescu. Acea zona a devenit treptat un cartier de lux al Bucureștiului de la acea vreme.
Istoria spune că fiica fratelui lui Cantacuzino Nababul, Zetta Cantacuzino, a decis să se căsătorească cu avocatul Iancu Manu. Familia avocatului era una de aristocrați care locuiau chiar în zona Parcul Filipescu. Pentru că Zeta beneficia de o zestre considerabilă, soțul ei a decis să construiască ceea ce astăzi se numește „Palatul lui Becali”. Mai exact Casa Manu-Auschnitt în stil Ludovic al XIV-lea, copie fidelă a Palatului Biron (actual Muzeului Rodin din Paris), a fost construită pentru cei doi soți de către arhitectul Grigore Cerchez și finalizată în 1915.
Este copiată după Muzeul Rodin din Paris și e una dintre cele cinci-șase case foarte frumoase care au mai rămas din Bucureștiul de altă dată, pe lângă Casa Oamenilor de Știință (COȘ) din Lahovari, Palatul Cantacuzino, Ambasada Poloniei”, a spus Ion Varlam, rudă îndepărtată cu foștii proprietari ai casei
În 1932 familia Manu pierde imobilul și o mare parte din avere. Max Auschnitt, un apropiat al regelui Carol al II-lea și al amantei Elena Lupescu cumpăra impresionantul imobil. Se spune că acesta era și consultatul pe probleme financiare al Elenei Lupescu. Cert este că ulterior reușește să-și piardă palatul la poker în favoarea regelui Carol. Bârfele secolului XX spun că din s-a construit un tunel subteran prin care regele reușea să ajungă cu ușurință la amanta sa.
Tunelul există, însă, nu s-a dezvăluit încă unde duce. Există două variante: 1. tunelul face legătura cu actualul sediu al Ministerului de Externe; 2. duce în curtea Partidului Democrat, sediu care multă vreme a fost al Comitetul Central al PCR.
Aceste două variante sunt confirmate pe rând de Ion Varlam și de Camil Roguski, arhitectul angajat de Gigi Becali.
După 1947, când Auschnit a fugit din țară, în casă s-a instalat Petru Groza și acolo a rămas până a murit. Tunelul era pentru el, ca să ajungă în clădirea CC al PCR”, explică Varlam.
Arhitectul, cel care s-a ocupat de casă după anul 2006, atunci când Gigi Becali a cumpărat proprietatea, susține cealaltă teorie.
Tunelul era pentru Lupeasca, desigur. El duce la o casă care a fost tot a lui Auschnit și pe care acesta a pierdut-o la cărți în favoarea lui Carol”
Casa a ajuns în posesia finanțatorului FCSB după ce în 1989, fosta casă Groza, fostul sediu al Ambasadei Argentinei, este retrogradată către moștenitorii Auschnitt. Gigi Becali se laudă că a vorbit chiar cu moștenitorul palatului pe care l-a cumpărat cu 7 milioane de euro.