FranCHELSEAnha

Cătălin Mureșanu / 31.05.2021, 13:50
FranCHELSEAnha

Aici, pe malul fluviului Douro – râul de aur- s-a jucat finala. Un oraș cu oameni simpli, ospitalieri și bărbați zdraveni cu fălcile roase de sarea Atlanticului, acolo unde Douro se sfârșește printre podgorii cocoțate pe coline, prin văi, spre marele Ocean. Și ce blasfemie! Să bei bere în orașul podurilor. Porto. Când e vorba de alcool, englezii rămân pehlivanii Europei. Beau prost și fac urât.

„A muito nombre, sempre leal e invicta cidade do Porto” – „Nobilul, mereu loialul și învincibilul oraș Porto”.

La Porto, Chelsea a fost invicibilă și Tuchel a demonstrat că este mult mai isteț decât Guardiola. Antonio Rudiger a părut construit din oțelul folosit de Gustave Eiffel, cel care a proiectat Ponte Dona Maria, arcul de oțel sprijinit în stânci de pe care, vara, într-un spectacol ad-hoc, tineri imberbi sar în cap, în timp ce turiștii înșirați la terase, lângă goana apei, achită acrobațiile. Kante a stăpânit mijlocul terenului precum veghează Mosteiro da Serra do Pilar din creștetul orașului. Și Kai. El a fost cel care a făcut diferența. Paharul de vin dulce, tare. Digestivul perfect pentru o seară de neuitat.

Iar londonezii au mai avut ceva. Au fost perfect montați de către un neamț semeț. Tuchel, cu mutra lui de nibelung, a avut, pe marginea terenului, mai multă viață în el decât latinul Guardiola. Chelsea a arătat poftă. Chiar lăcomie. A fost precum o mușcătură hulpavă dintr-o Francesinha, specialitatea culinară a orașului. O mâncare grea, soldățească, scăldată într-un sos în urma căruia îți rămân degetele mici și îți cântă steatoza la lună. Da! Francesinha e pentru bărbați. Rudiger ar mai cere o porție, Kevin de Bruyne ar vomita după prima înghițitură.
A fost o finală pe care, peste ani, o vom căuta prin sertarele minții. Și o vom găsi prăfuită. Pentru un neutru, meciul va fi greu de povestit. Nu a avut spectacolul altor partide de acest rang, a fost, în multe momente, tacticizat, în altele îmbăcsit, de prea puține ori exploziv. Tocmai aici unde puştii cu pielea de măslină sar, în cap, de la 30 de metri, în spuma „râului de aur”.

Thomas Tuchel a semnat cu Chelsea în ianuarie 2021
Thomas Tuchel a semnat cu Chelsea în ianuarie 2021

Porto Cruz, Chelsea… rullz.

Guardiola a greșit comanda. Seara. Fracul. S-a crezut în pubul lui din Soho. La masă cu Cristal Palace, Leeds, Brighton sau Aston Villa. Și a comandat, ca de fiecare dată, aceeași lungă și deja trezită bere la draft. Ce nu a știut spaniolul este că Francesinha are berea în rețata sosului. Astfel, Tuchel s-a ales cu libația. Porto Cruz… Chelsea rullz.