Frați la Cupa Mondială Qatar 2022: legături de sânge în loturi!

Dumitru Adrian 30.11.2022, 18:04
Frați la Cupa Mondială Qatar 2022: legături de sânge în loturi!

Dacă există un ADN al performanței în fotbal, cu siguranță și ediția 2022 a Cupei Mondiale poate depune mărturie, cu argumente, pentru asta. Avem o sumedenie de jucători în loturile celor 32 de reprezentative participante care provin din tați fotbaliști. Unii, chiar de Mondial! Dar știai poveștile acestor frați la Cupa Mondială Qatar 2022?

Pentru că sunt remarcabile și ne oferă o perspectivă specială asupra acestui turneu final de competiție supremă care oricum reprezintă o serie amplă de premiere. Frații din teren sunt de cele mai multe ori coechipieri, firește. Dar există și un caz de… rivalitate!

Frați la Cupa Mondială Qatar 2022: unul Ghana, altul Spania!

Inaki și Nico Williams sunt frați și coechipieri la nivel de club, mai precis la Athletic Bilbao, în La Liga spaniolă. Atacantul de 28 de ani Inaki și extrema rapidă Nico, de doar 20 de ani. S-au născut în Bilbao din părinți ghanezi care au străbătut pe jos Sahara în drumul spre o viață mai bună!

Inaki a reprezentat Spania la nivelul naționalelor de juniori și Under 21. Ba chiar a apucat să joace în 2016 un meci și pentru reprezentativa de seniori! Unul amical, ceea ce i-a permis, potrivit normelor FIFA, ca în 5 iulie anul acesta să opteze pentru… Ghana! În schimb, fratele mai mic a fost convocat de Luis Enrique în premieră la naționala Spaniei în Liga Națiunilor din acest an. Și acum e la Mondial… cu ibericii!

Luca și Theo, duet francez

Amândoi băieții stoperului francez Jean-Francois Hernandez sunt la Cupa Mondială din Qatar. Tatăl, fost jucător la Marseille sau Atletico Madrid, se mândrește cu doi fotbaliști din naționala Franței în familia lui! Și amândoi fundași, ca părintele lor!

Lucas, 26 de ani, e legitimat din 2019 la Bayern Munchen, după experiența de debut la seniori în tricoul lui Atletico Madrid, în vreme ce Theo, cu doar un an mai tânăr, e tot din 2019 la AC Milan, după ce s-a format la Real Madrid, după o perioadă la Atletico, rivala! Cel tânăr e cu 5 milioane de euro mai bine cotat, la 55 milioane euro pe transfermarkt.com.

Rivali în campionat, coechipieri la Mondial!

Pe posturi diferite evoluează însă frații din naționala Serbiei. Dar și ei sunt fii de fotbalist! Mai exact ai lui Nikola Milinkovici, jucător la Lleida, Almeria sau Chaves în anii ’90. Cei doi frați sunt nimeni alții decât mijlocașul Sergej Milinkovici-Savici și portarul Vanja!

Sergej are 27 de ani și s-a născut în Spania, unde evolua tatăl său în 1995. După experiența la juniori în curtea celor de la Sporting Lisabona și Grazer AK (Austria), a debutat la seniori în Serbia, pentru Vojvodina Novi Sad. A urmat transferul în Belgia, pentru Genk, iar din 2015 e unul din jucătorii emblematici ai Serie A, în tricoul lui Lazio.

Cu doi ani mai tânăr, goalkeeper-ul Vanja a fost un sezon chiar în curtea lui Manchester United, dar fără să apuce să joace la prima echipă. S-a lansat ulterior tot la Vojvodina Novi Sad, apoi la Lechia Gdansk în Polonia. Din 2017 legitimat la Torino, e rivalul fratelui său în campionat!

Fără hazard în familia Hazard, cu frați la Cupa Mondială

În familia belgiană Hazard, fotbalul e mai mult decât o profesie sau o pasiune, asta e clar. Atât Thierry, cât și Carine, au fost jucători profesioniști. Iar toți cei patru fii fac fotbal de performanță! Dacă Ethan e încă la nivel de juniori, având doar 19 ani și legitimat la Tubize (Belgia), iar Kylian (27 de ani) evoluează în liga a doua din țara natală, pentru RWDM Molenbeek, ceilalți doi sunt la Mondial!

Eden Hazard (31 ani) e fotbalistul lui Real Madrid și un star european, în vreme ce Thorgan, cu doi ani mai tânăr, joacă pentru Borussia Dortmund, în Bundesliga. În perioada 2012-2015 cei doi au fost coechipieri și la club, la Chelsea. Doar că Eden s-a impus, în vreme Thorgan a fost împrumutat mereu, fără să prindă vreun meci la echipa mare!

Moștenirea lui Abedi Pele

Inaki Wiliams are în lotul Ghanei doi frați alături, care însă au ales aceeași națională pe care să o reprezinte, spre deosebire de Nico, în cazul Williams. Aici sunt Andre Ayew și Jordan Ayew, primul căpitan al naționalei africane și jucător azi la Al Sadd din Qatar, iar al doilea legitimat în prezent la Crystal Palace din Premier League.

Cei doi sunt fiii fostului mare fotbalist african Abedi Pele, care a făcut performanță la Marseille, Lyon sau Torino, votat cel mai bun fotbalist de pe continentul său de trei ori, în 1991, 1992 și 1993! Când sigur nu se gândea că va fi tatăl unor frați la Cupa Mondială Qatar 2022…

Urmăriți Playsport.ro și pe