FRF îi cere explicații lui Eduard Novak după ce Ordinul controversat a fost publicat în Monitorul Oficial

Octavian Vasilescu 09.07.2022, 16:30
FRF îi cere explicații lui Eduard Novak după ce Ordinul controversat a fost publicat în Monitorul Oficial

Federația Română de Fotbal a emis un comunicat de presă, sâmbătă, în care i se adresează ministrului Eduard Novak (45 de ani).

Ministrul Sportului, Eduard Novak, vrea să impună o pondere de cel puțin 40% a sportivilor români în întrecerile naționale. Dacă legea va intra în vigoare, în meciurile din Liga 1 vom vedea mereu câte cinci jucători români la fiecare echipă. Deocamdată, proiectul este la stadiul de Ordin de ministru.

FRF, mesaj direct pentru Novak

FRF a reacționat și cere amânarea acestui demers pentru cel puțin un an. De asemenea, forul condus de Răzvan Burleanu așteaptă anumite clarificări:

„Răzvan Burleanu a solicitat o clarificare dacă ponderea de participare impusă prin Ordinul nr. 500, respectiv minimum 40% se referă la “totalul de sportivi participanți la competițiile sportive naționale oficiale, la sporturile de echipă”, cum este menționat atât în art. 1 al actului anterior menționat, precum și cum rezultă din definiția sintagmei pondere de participare regăsită în cuprinsul art. 4, teza a doua, din Anexa la Ordinul 500, “procent minim de sportivi de performanță români care participă la competițiile sportive naționale oficiale”, sau la lotul de jucători înscriși în raportul de arbitraj în conformitate cu prevederile art. 6 din Anexa, respectiv “participanți care pot evolua în teren pe parcursul unui meci, pentru fiecare echipă” ori o eventuală a treia variantă.

În ceea ce privește fotbalul, numărul de jucători participanți la competițiile sportive oficiale pentru un anumit club este total diferit de numărul de jucători care pot evolua în teren pe parcursul unui meci, pentru fiecare echipă.

Impunerea acestui ordin a fi aplicabil cu începere din sezonul 2022 – 2023 determină nu doar încălcarea principiului predictibilității, astfel încât cluburile participante în competițiile fotbalistice să fie în imposibilitatea da a-și adapta strategia transferurilor și legitimărilor, în special, a formării lotului de jucători pentru noul sezon, în general, conform noilor norme despre care acestea nu au avut cunoștință până astăzi!

Supercupa se desfășoară în mod normal

De asemenea, un alt principiu afectat în situația aplicării Ordinului mai sus menționat începând cu jocurile din sezonul 2022-2023 este cel al stabilității contractuale, cluburile având în desfășurare contracte cu sportivi de nationalități diferite, mulți dintre acești jucători nefiind de naționalitate română, dar având statut de comunitari și, implicit acești sportivi nu pot avea un tratament diferit fata de sportivii de naționalitate română.

În concluzie, Federația Română de Fotbal solicită amânarea aplicării efectelor Ordinului în cauză pentru cel puțin un sezon competițional.

Având în vedere timpul scurt avut la dispoziție de la data publicării în Monitorul Oficial, 08.07.2022, a Ordinului nr. 500 raportat la clarificările pe care le considerăm necesare, dar și data desfășurării primului meci al noului sezon competițional, Supercupa României, respectiv 09.07.2022, Federația Română de Fotbal se află în imposibilitatea obiectivă de a aplica, cel puțin pentru moment, actul în discuție.

FRF consideră necesară o analiză amănunțită cu privire la compatibilitatea acestei reguli cu normele dreptului UE”, se arată în comunicatul postat de FRF, pe site-ul oficial.

CITEȘTE ȘI Primele reacții din Liga 1 în legătură cu modificările pregătite Eduard Novak. „Important e să creăm condiții, că de legi suntem sătui. Toți factorii decizionali ar trebui să gândească un proiect pentru a ajuta sportul!”

Urmăriți Playsport.ro și pe