Gabriela Ruse s-a calificat, sâmbătă, în optimi la Australian Open. Victorie în 3 seturi pentru jucătoarea din România

George Drafta 21.01.2023, 11:18
Gabriela Ruse s-a calificat, sâmbătă, în optimi la Australian Open. Victorie în 3 seturi pentru jucătoarea din România

Dacă la simplu, România nu mai are nicio reprezentantă pe taboul principal al primului grand slam al anului, la dublu, Gabriel Ruse avansează în competiţie.

Românca face pereche la Australian Open cu ucraineanca Marta Kostiuk, iar cele două au ajuns în optimile turneului de la Antzipozi. Ultima victorie a venit în faţa unei perechi formată din Nicole Melichar şi Ellen Perez.

Prima este americancă, a doua chiar reprezentanta gazdelor australiene. Partida a durat puţin peste două ore, iar Ruse şi partenera ei au avut câştig de cauză în trei seturi. După un prim act care le-a revenit adversarlor lor, românca şi ucraineanca au întors totul, în faboarea lor.

Au fost însă mari emoţii în setul doi. Acesta a fost adjudecat la tiebreak de cele două, însă numai după ce ele au salvat şi o minge de meci. Din acel moment, Ruse şi Kostyuk au câştigat trei puncte la rând şi au egalat situaaţia pe tabelă. Iar setul decisiv a fost la discreţia jucătoarelor europene. Pe fondul căderii mentale a adversarelor aceastea nu le-au lăsat să câştige nici măcar un game într-un 6-0 devastator.

Ruse este a doua româncă prezentă în optimile concursului de dublu după Monica Niculescu
Ruse este a doua româncă prezentă în optimile concursului de dublu după Monica Niculescu

Ce urmează pentru Ruse

În faza următoare a Australian Open, Ruse şi Kostyuk le vor avea în faţă pe învingătoarele unui duel programat duminică în concursul de dublu. Se vor întâlni perechile Miriam Kolodziejova/Marketa Vondrousova şi Beatriz Haddad Maia / Shuai Zhang. Chiar şi dacă va pierde această confruntare, românca va împărţi cu partenera sa suma de 67.250 de dolari şi va adăuga şi 240 de puncte ATP la zestrea sa din prezent.

Dacă va câştiga însă disputa din optimi, Ruse îşi va egala cea mai bună performanţă din turneele de grand slam. Ea a ajuns în sferturi la Roland Garros şi US Open, în proba de dublu. Dacă ajung în sferturi, cele două ar putea da peste o altă româncă. Monicul Niculescu se află şi ea în competiţie alături de Viktorija Golubic.

Ruse încearcă prin evoluţiile următoare să facă uitată ratarea accesului pe tabloul principal în concursul de simplu. Ea a fost eliminată în calificări de franţuzoiaca Selena Janicijevici după ce trecuse în primă instanţă de australianca Mendez.

Turneu dezamăgitor pentru românce

Partriciparea României pe tabloul de simplu de la Australian Open a fost mult sub aşteptări. Chiar şi în contextul absenţei Simonei Halep, cele cinci reprezentante ale ţării noastre au părăsit prematur competiţia. 4 dintre ele chiar în runda inaugurală! Este vorba despre Ana Bogdan, Jaquelin Cristian, Patricia Ţig şi Soaran Cîrstea. Singura care a reuşit o victorie şi a ajuns în turul 2 a fost Irina Begu. Dar şi drumul ei s-a oprit după înfrângerea în faţa nemţoaicei Laura Siegemund.

Urmăriți Playsport.ro și pe