GALERIE FOTO. FC Barcelona intră într-o nouă eră. Cât plătesc catalanii pentru a-și moderniza bătrânul „Camp Nou” și când va fi gata

Bădulescu Silvian / 29.12.2021, 17:34

FC Barcelona își modernizează stadionul. Catalanii vor investi aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru a instala gazon retractabil și chiar un patinoar, printre altele. Președintele Joan Laporta speră ca, prin aceste investiții, să scoată echipa din impasul financiar. Planul a fost votat printr-un vot online în care și-au exprimat părerea suporterii socios.

„Espai Barca”

Stadionul „Camp Nou” a fost construit în 1957. Acesta va fi supus acestei renovări, ce se va desfășura pe parcursul sezonului 2022/2023, în ciuda faptului că echipa are datorii de peste 1,4 miliarde de euro.

Lucrările au primit votul online din partea a 42.693 de socios cu acest drept, în adunarea generală a clubului. Președintele Barcelonei, Joan Laporta, este cel care a organizat votul pentru aprobarea planului. Din momentul în care votul a fost încheiat, Laporta a pornit demersurile necesare.

Titlul proiectului este „Espai Barca” și fondurile necesare vor fi asigurate în urma unui împrumut contractat de la o entitate financiară externă. Aceasta este Goldman Sachs.

Pe lângă noul stadion, Barcelona se pregătește să intre într-o nouă eră și pe plan sportiv. Cu Xavi Hernandez pe bancă și cu mulți jucători tineri în teren, lotul a fost îmbunătățit și cu venirea lui Ferran Torres. De asemenea, Cesar Azpilicueta este și el aproape de a semna cu Barcelona. Totuși, visul președintelui Laporta îl reprezintă norvegianul Haaland.

Stadionul „Camp Nou” are facilități învechite

Termenul de finalizare este 2025. Acest lucru înseamnă că stadionul va fi închis, cel puțin, pe perioada sezonului 2022/2023. Capacitatea extinsă a acestuia va atinge 105.000 de locuri pe scaune, iar noile dotări vor fi de ultimă generație.

În prezent, starea este una la limită. De exemplu, firmele de catering nu mai au voie să folosească cuptoarele din incinta arenei de teama izbucnirii unui incendiu sau a unei explozii. De asemenea, angajații stadionului monitorizează atent instalația de nocturnă învechită pe durata meciurilor de acasă ale echipei.

Elena Fort, membru al conducerii catalane, a declarat într-un interviu pentru Marca minusurile pe care le are actualul stadion.

Accesul pe stadion este învechit, cu doar 15 lifturi și fără scări rulante. Doar un sfert din locurile de pe scaune sunt acoperite, ieșirile pentru evacuare nu sunt adecvate, avem tehnologie depășită. Nu există un sistem electronic de monitorizare a numărului de spectatori la fiecare meci”.

De asemenea, aceasta a adăugat și faptul că FC Barcelona este nevoită să plătească o amendă după fiecare partidă europeană pe care o joacă pe teren propriu, din cauza faptului că stadionul „Camp Nou” nu respectă regulile impuse de UEFA.

Întregul plan de modernizare a propriului stadion depinde însă de împrumutul pe care Barcelona speră să-l obțină de la gigantul financiar american Goldman Sachs, în valoare de 1,5 miliarde de euro. În acest moment, discuțiile se află la stadiul de negocieri avansate.