Gestul care ar putea provoca un cutremur în fotbalul mondial! Planul unei federaţii după ce FIFA i-a interzis protestul

George Drafta 24.11.2022, 07:20
Gestul care ar putea provoca un cutremur în fotbalul mondial! Planul unei federaţii după ce FIFA i-a interzis protestul

O naţiune importantă ameninţă că vrea să părăsească familia fotbalului mondial după turneul final din Qatar.

Danemarca, echipă aflată în grupa D a Cupei Mondiale, ar putea să se afle la ultima prezenţă la o astfel de competiţie aflată sub egida FIFA. Şeful forului de la Copenhaga spune că demersul nu este de dată recentă. Iar Federaţia Daneză de Fotbal se gândeşte la o astfel de posibilitate de mai mult timp. Iar exemplul nordicilor ar putea să fie preluat şi de alte ţări din aceeaşi zonă a continentului.

„Nu e o decizie pe care să o fi luat acum. Am spus de mai mult timp ce vrem să facem, din august. De fiecare dată când am vrut să discutăm problema banderolei de căpitan, am fost refuzați. Discutăm posibilitatea de a ne retrage din FIFA împreună cu celelalte țări nordice. Dacă vom fi pe cont propriu, vor fi repercusiuni ”, a fost anunţul lui Jesper Moller, citat de cotifianul italian Corriere dello Sport.

Principala nemulţumire a urmaşilor lui Hamlet este faptul că FIFA s-a opus protestelor la adresa ţării gazde a Cupei Mondiale. În primul rând, fotbaliştii lui Kasper Hjulmand au fost împiedicaţi să poarte un anumit echipament. Acesta ar fi avut rolul de a evidenţia faptul că drepturile omului nu au fost respectate în Qatar. Iar ceea ce a pus capac a fost refuzul acceptării purtării unei banderole One Love de către căpitanii mai multor echipe europene. Forul internaţional s-a opus şi a transmis că fotbaliştii care apelează la un astfel de gest ar putea fi avertizaţi cu cartonaşe galbene. Olanda, dar şi Anglia, Belgia, Țara Galilor, Elveția, Danemarca, Franța și, într-un final Germania ar fi fost de acord cu o astfel de iniţiativă.

Banderola Onelove, ultimul motiv de contestare la adresa FIFA
Banderola Onelove, ultimul motiv de contestare la adresa FIFA

Mesajul sugestiv al nemţilor

Fără un protest mai vizibil, nemţii au ales să răspundă într-un alt mod. La poza de echipă pe care au făcut-o înaintea fluierului de start al partidei cu Japonia toti şi-au acoperit gura cu una dintre mâini. Astfel ei au vrut să transmită că nu sunt lăsaţi să se exprime aşa cum îşi doresc. Apoi a atras atenţia şi prezenţa în tribunele arenei a Ministrului de Interne al Germaniei, Nancy Faeser.

Aceasta a avut e braţ banderola OneLove pentru care fotbaliştii nu au primit undă verde. Şi ca mesajul să fie perceput ca atare, ea a stat la tribuna oficială chiar lângă preşedintele FIFA, Gianni Infantino. Unii colegi de-ai ai ei au cerur nici mai mult nici mai puţin decât retragerea Germaniei de la competiţia din Qatar. După un astfel de tratament aplicat de organismul de la Zurich.