Giani Kiriță, povești fabuloase din anii ’90: ”Tipul era dintr-alt film, cu mașină decapotabilă, cu telefon cu clapetă”. Cine e personajul?

Gabriel Peneș 17.01.2021, 08:47
Giani Kiriță, povești fabuloase din anii ’90: ”Tipul era dintr-alt film, cu mașină decapotabilă, cu telefon cu clapetă”. Cine e personajul?

Fostul căpitan dinamovist, Giani Kiriță, a povestit în emisiunea As.ro Live că la începuturile de la Dinamo a fost luat sub aripa sa unui coleg special. Acesta i-a istorisit amintiri de la Campionatul Mondial din 1994, din SUA, acolo unde participase cu ”naționala” României.

Giani Kiriță, povești fabuloase din anii ’90

Giani Kiriță a rememorat amintiri glumețe despre alt „câine roșu”, Iulian Chiriță. Ajuns la Dinamo în 1997, Kiriță a fost luat imediat sub aripa protectoare a celui din urmă. În afara faptului că a fost impresionat de atitudinea celui supranumit Chiru, Giani Kiriță a avut parte și de amintiri savuroase despre Anghel Iordănescu la Campionatul Mondial din SUA, din 1994, pe care Iulian Chiriță i le-a povestit.

Tipul era dintr-alt film, cu mașină decapotabilă, cu telefon cu clapetă. Când plecam de la antrenamente, stăteam numai cu capul în vânt. Chiru fusese prezent la Campionatul Mondial din Statele Unite. La un moment dat, înaintea unui meci de acolo, antrenorul Anghel Iordănescu a spus că are nevoie de un băiat bătăios, dur, înăltuț. Chiru deja ieșise pe interval, făcea flotări. Apoi, nea Puiu a strigat: „Gâlcă, vino aici„!”, a povestit Kiriță, conform as.ro.

Ce s-a întâmplat la Mondialul din America din 1994

Iulian Chiriță a evoluat o mare parte a carierei sale la Rapid pentru care a marcat 40 de goluri în 132 de apariții. A prins lotul ”naționalei” în 1994, în trei partide amicale, cu Nigeria, Slovenia și Bolivia, dar nu a evoluat, nicio secundă, pe pământ american. La Dinamo a evoluat două sezoane, între 1996 – 1998 și a adunat 34 de meciuri. S-a retras din fotbal la doar 32 de ani, în 1999, ultima echipă pentru care a evoluat fiind Chindia Târgoviște.

Pe de altă parte, Giani Kiriță a evoluat pentru Dinamo București între 1997 și 2003, ajungând chiar și căpitanul echipei din Ștefan cel Mare pentru care a marcat 9 goluri. Imediat după aceea, între 2003 și 2008 a jucat la patru echipe diferite din Turcia: Samsunspor, Gaziantepspor, Ankaragücü și Bursaspor. Giani Kiriță a bifat și 4 apariții la echipa națională. A avut o singură experiența ca antrenor, în 2012, când a pregătit-o pe CS Buftea.

Urmăriți Playsport.ro și pe