Gică Hagi, vedetă într-un serial lansat de FIFA. „Maradona din Carpați”, pus înaintea lui Roger Milla sau Hugo Sanchez. Unde poți vedea episodul special

Robert Zanfir / 13.04.2022, 17:24
Gică Hagi, vedetă într-un serial lansat de FIFA. „Maradona din Carpați”, pus înaintea lui Roger Milla sau Hugo Sanchez. Unde poți vedea episodul special

Gică Hagi este eroul unui material premium propus de FIFA pentru popularizarea fotbalului înaintea Campionatului Mondial 2022. „Maradona din Carpați”, așa cum a fost supranumit de suporteri, își spune povestea carierei strălucitoare în tricoul naționalei României, dar și sub culorile giganților de la Real Madrid, Barcelona sau Galatasaray.

România a ratat o nouă campanie de calificare, iar fanii tricolorilor vor mai pune iarăși un tricou pe deasupra celui galben. Au trecut deja 24 de ani de la ultima Cupă Mondială la care România a participat, iar viitorul nu pare deloc roz. În ciuda veseliei și optimismului afișat la alegerile de la FRF, în care Răzvan Burleanu a fost votat președinte pentru al treilea mandat.

Gică Hagi, vedetă într-un serial lansat de FIFA. Povestea fabuloasă a lui „Maradona din Carpați”

FIFA a lansat o nouă platformă de streaming, în care fanii fotbalului pot urmări zeci și sute de meciuri. FIFA Plus propune suporterilor o serie de materiale video despre marile nume ale fotbalului mondial. Între legendele scoase de la „naftalină”, un loc de cinste și-a găsit și Gică Hagi.

„Gheorghe Hagi, Maradona Carpaților, așa cum a fost numit de mass-media și de fani. Hagi a jucat pentru cluburi europene de top precum Real Madrid, Barcelona și Galatasaray. Prin driblingul său excepțional, viziunea, executarea paselor și șuturile sale de la distanță, a reușit să se impună drept unul dintre cei mai buni jucători din lume”, scriu cei de la FIFA.

Episodul reia parcursul carierei celui despre care mulți spun că a fost cel mai bun fotbalist din istoria României. Debutul la Farul Constanța, transferul la Sportul Studențesc, mutarea la Steaua, Campionatul Mondial din Italia 90, plecarea la Real Madrid, Brescia, istoricul turneu final din SUA 94, Barcelona, Campionatul Mondial din 1998, Euro 2000, Galatasaray.

„M-am născut să câștig, nu să exist. Asta e motto-ul meu. Eu sunt Gheorghe Hagi și asta e povestea mea”, spune actualul manager și antrenor din Liga 1.

„Primul cadou pe care l-am cerut la părinți a fost o minge de fotbal. La trei ani, mi se pare… am iubit-o întotdeauna. Probabil de aceea și ea m-a ascultat și avea încredere în mine”, și-a amintit Hagi, care nu a trecut peste primele meciuri mari din carieră. Partidele cu Steaua, în cupele europene.

„Era important ca am venit la Steaua. A fost cea mai importanta mutare a carierei mele. Am dat 96 de goluri la Steaua, din o sută și ceva de meciuri. După aceea, Steaua m-a facut jucator european”, spune „Regele”.

Gigi Becali, actualul patron al FCSB, alături de Gică Hagi, înaintea unui meci al naționalei

Hagi, un destin legat de Maradona

Imaginile oferite fanilor de cei de la FIFA readuc în prim-plan întâlnirea dintre Maradona și Maradona din Carpați, așa cum a fost supranumit Hagi. Duelul s-a întâmplat la Napoli, în timpul Cupei Mondiale din Italia 1990.

România a remizat atunci, 1-1, cu marea echipă a Argentinei, care acea să joace finala cu Germania. Maradona avea să își amintească în mai multe rânduri, după finalul carierei, despre duelul cu Hagi. Iar elogiile lui El Pibe DOro nu au fost deloc puține.

Afișul partidei jucate de România la Napoli, cu Argentina, la Campionatul Mondial 1990, din Italia

„Acum 30 de ani, în meciul cu România, trebuia să obținem calificarea pentru faza următoare. Românii aveau jucători mari precum Hagi, Lăcătuș sau Popescu. A fost multă luptă, totul a fost foarte fizic și cu puțin fotbal. La sfârșitul primei reprize, numărul 5 de la România (Iosif Rotariu) mi-a rupt glezna stângă, mi-a deschis-o cu o lovitură. În repriza a două am jucat cu infiltrații”, a spus Maradona.

Gică Hagi (54 de ani) a jucat de-a lungul carierei pentru Farul, Sportul Studențesc, Steaua, Real Madrid, Brescia, Barcelona, Galatasaray.

Hagi a jucat pentru naționala României la trei Campionate Mondiale în 1990, 1994 (unde a fost numit în World Cup All-Star Team) și 1998, cât și la trei Campionate Europene în 1984, 1996 și 2000.

A avut 124 de prezențe pentru România, al doilea după Dorinel Munteanu, și este pe prima poziție a marcatorilor (alături de Adrian Mutu) cu 35 de goluri.

„Fotbalul mi-a dat totul. El m-a pus in atatea situatii, el mi-a dat nume. Trei Campionate Mondiale, 124 de meciuri pentru Romania, record de goluri marcate. capitan al nationalei Romaniei”, spune Hagi, la finalul materialului FIFA, care poate fi vizionat AICI.

Cred că cei mai buni jucători de fotbal din ultimii 20 de ani au fost Zinedine Zidane și Gică Hagi”,
Diego Maradona