Gică Popescu, atac dur la selecționerul de la U19: „Mentalitate fricoasă, e păcat. Abordarea a fost greșită”

Gabriel-Alexandru Ioniță / 25.06.2022, 16:39
Gică Popescu, atac dur la selecționerul de la U19: „Mentalitate fricoasă, e păcat. Abordarea a fost greșită”

Gică Popescu nu l-a menajat pe selecționerul echipei naționale U19, Adrian Văsâi, după ratarea locului 3 în grupa de la Campionatul European U19 din Slovacia. Fostul căpitan al „Generației de Aur” consideră că antrenorul acestei echipe a avut o abordare mult prea fricoasă în ultimul meci din grupă, cel contra țării gazdă.

Gică Popescu, discurs dur după ce România U19 a ratat locul 3 în grupa de la Campionatul European

România U19, cu Nicolas Popescu, fiul lui Gică Popescu, în lot, a fost învinsă în prelungiri de Slovacia, scor 1-0. Jucătorii lui Adrian Văsâi aveau nevoie doar de un egal pentru a prinde locul 3 în grupă. În acest caz, „tricolorii” ar fi jucat un meci de baraj cu ocupanta locului 3 din cealaltă grupă, iar învingătoarea își câștiga biletele pentru Campionatul Mondial U20 de anul viitor din Indonezia.

România a ratat însă această ocazie, iar Gică Popescu este de părere că abordarea ultra-defensivă a selecționerului a condus către acest deznodământ. „Baciul” consideră că această generație dispune de foarte mult talent individual, dar el nu a fost materializat așa cum ar fi trebuit.

„S-a pierdut o mare oportunitate de a fi după 41 de ani la o competiție importantă. Dar e complicat să faci rezultate atât timp cât mentalitatea pe care o ai e fricoasă, superdefensivă.

E de apreciat că am fost între primele 8 din rezultate. Dar e greu să faci rezultate când abordezi atât de defensiv meciurille. E păcat să ai o generație cu atâta calitate, cum e cea de 2003, să ai o astfel de abordare atât de defensivă.

Îmi aduc aminte ce spunea răposatul Cruyff: «dacă vrei să faci un rezultat de egalitate, trebuie în primul rând să ții mingea». După acest turneu final, rămân cu senzația că am fost mult prea fricoși. Maniera prin care s-a dorit să se obțină un rezultat de egalitate a fost greșită, din punctul meu de vedere.

„De ce nu îi lași să joace mai ofensiv?”

Dacă nu-i învățăm pe copii să aibă personalitate, e greu să le ceri celor de la naționala mare să joace așa. Dacă nu-i înveți la vârsta junioratului, când să-i înveți? Abordarea a fost greșită. A fost prea multă calitate în acest lot de 2003, de ce nu-i lași să joace mai ofensiv?

Conducerea tehnică trebuie să stabilească partitura, ei trebuie să le spună jucătorilor să joace, să aibă personalitate. Nu așa se fac rezultate! Mi s-a părut foarte ciudat. De ce să refuzi jocul? A fost o atitudine excesiv de fricoasă de la începutul competiției. Dacă nu ai o echipă cu atâta calitate, înțelegeam să joci defensiv”, a spus Gică Popescu potrivit sport.ro.