Gino Iorgulescu, reacție imediată la afirmațiile președintelui FRF: „Burleanu nesocotește statutul FRF”

Marian Cărăvan / 11.03.2021, 18:22
Gino Iorgulescu, reacție imediată la afirmațiile președintelui FRF: „Burleanu nesocotește statutul FRF”

Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal a demontat toate afirmațiile lansate în spațiul public de președintele Federației Române de Fotbal. Gino Iorgulescu, reacție imediată la afirmațiile președintelui FRF. Continuă astfel războiul dintre LPF și FRF, mărul discordiei reprezentându-l implementarea sistemului VAR în Liga 1. Cele două foruri nu s-au pus de acord cine plătește pentru instruirea arbitrilor.

Gino Iorgulescu, reacție imediată la afirmațiile președintelui FRF

Gino Iorgulescu a pornit de la declarația lui Răzvan Burleanu referitoare la cine poartă obligativitatea instruirii arbitrilor în vederea implementării VAR în Liga 1. „Nu au niciun argument din punct de vedere juridic să oblige FRF să facă această investiție în pregătirea arbitrilor”, spune Răzvan Burleanu.

În replică, președintele LPF vine cu argumente solide și îl „lovește” pe Răzvan Burleanu cu mai multe articole din legea nr. 69/2000 a Educației Fizice și Sportului, dar și din statutul FRF. Cu alte cuvinte, mesajul lui Gino Iorgulescu este clar: „Burleanu nesocotește statutul FRF”.

În susținerea afirmațiilor sale, Gino Iorgulescu arată art. 9 lit. f) din Statutul FRF: „În scopul realizării obiectivelor sale, FRF îndeplinește următoarele atribuții principale: (…) f) organizează și desfășoară activități de formare și/sau perfecționare, după caz, a specialiștilor din domeniu – arbitri”.

Sistemul VAR, mărul discordiei dintre LPF si FRF. Gino Iorgulescu, reactie imediata la afirmatiile presedintelui FRF. „Burleanu nesocoteste statutul FRF”
Sistemul VAR, mărul discordiei dintre LPF si FRF. Gino Iorgulescu, reactie imediata la afirmatiile presedintelui FRF. „Burleanu nesocoteste statutul FRF”

„Burleanu nesocotește statutul FRF”

Totodată, Gino Iorgulescu invocă și Regulamentul FIFA, privind organizarea arbitrajului la nivelul federațiilor membre.

„Sarcinile principale ale departamentului de arbitraj includ: … g) Organizează cursuri pentru oficialii de meci și pentru instructorii de arbitrii; … i) Pregătește planuri strategice de dezvoltare a arbitrilor pe termen scurt și lung (inclusiv bugete)”, se arată printre altele în articolul 8 din acest Regulament.

Practic, prin afirmațiile făcute în public de către dl. Burleanu acesta demonstrează că nesocotește atât dispozițiile legii Educației Fizice și Sportului, cât și pe cele ale propriului Statut și ale Regulamentului FIFA.

Mai trebuie precizat și faptul că, în nicio țară europeană, costurile pentru formarea arbitrilor nu au fost suportate de ligile profesioniste”, se precizează în comunicatul LPF.

Răzvan Burleanu a precizat că pentru o implementare a VAR-ului în Liga 1 pe cheltuiala FRF „e nevoie să deblocăm resurse financiare din alte eșaloane competiționale sau din alte proiecte. Luați în calcul că FRF, deși anul trecut a fost un an dificil din punct de vedere financiar, nu a oprit nici o investiție care se afla în derulare. Se investește la fiecare categorie de vârstă 150.000 de euro, bani pe care ar trebui să-i tăiem dacă vrem să susținem VAR-ul”.

Încă o dată dl. Răzvan Burleanu nu face altceva decât să mintă și să dezinformeze. Cheltuielile legate de implementarea tehnologiei VAR, operarea acesteia și baremurile pentru arbitrii VAR vor fi suportate integral de LPF și cluburile din Liga I. FRF are obligația legală și statutară de a forma arbitrii VAR și de a suporta costurile legate de această activitate. De asemenea, acești arbitrii vor putea fi folosiți și în competițiile organizate de FRF, cum ar fi Liga a II-a sau Cupa României și vor putea fi delegați la meciurile internaționale”, se mai arată în comunicatul forului condus de Gino Iorgulescu.